Французький гість ужгородських майданчиків, або Петанк і місто: три роки потому

Петанк.Цей вид спорту вже не є новим для ужгородців. З’явився бо він у місті рівно три роки тому — у серпні 2003-го. Того ж гарячого серпня у Київському Гідропарку відбувся перший в Україні неофіційний презентаційний турнір з петанку.

Французький гість ужгородських майданчиків, або Петанк і місто: три роки потомуВтім, столиця недовго тримала «ексклюзив» у цьому виді спорту. Вже за якісь два тижні сталеві сімсотграмові кулі нерішуче покидували на ужгородських алеях та майданчиках. Восени ж 2003-го в Ужгороді сформувався клуб, що об’єднав тих, хто вподобав неквапливу, розмірену й, можна сказати, філософську природу петанку.

Лише дивом цей спорт не потрапив до нас раніше. Адже вся Європа ось уже майже століття кидає блискучі кулі у парках і скверах, на галявинах і газонах, на спеціально обладнаних майданчиках — боуледромах і просто у дворах.

Суть гри полягає у тім, щоб накидати якнайбільше своїх куль якомога ближче до дерев’яної кульки-мітки, що зветься «кошонет» і, відповідно, не дати зробити цього суперникові. Часто нові гравці, знайомлячись з петанком, твердять, що ця гра чимось нагадує гольф, чимось — більярд, боулінг і навіть екзотичний кьорлінг. А познайомившись, переконуються, що петанк захоплює не менш, ніж усі перелічені спортивні ігри, й потребує не меншої кмітливості, здатності стратегічно мислити, будувати тактику гри при всій удаваній його простоті.

Гра, коріння якої сягає античних часів, 1907 року стала такою, якою ми її знаємо нині, і наразі є кандидатом на отримання олімпійського статусу.

Петанк так само, як і велосипед або м’яч, вріс у європейську культуру. Це й не дивно. Адже петанк має кілька вигідних аспектів, що дуже «підкуповують»: соціальний, економічний, психологічний і, що важливо, фізичний — гра-бо спортивна!

Соціальнішої гри не буває! Підлітки, інваліди, пенсіонери, діти, самотні люди зрештою! Кожен зможе стати майстром спорту, знайти близьких за духом людей, вирішити проблему дозвілля. Онук починає бачити в бабусі повноцінного партнера, підлітки відволікаються від пива, розмальовування підворіть і починають стежити за своєю мовою, самотні люди заводять романи і в них завжди знайдуться спільні інтереси.

Економічний аспект. У петанку досягяють результату гравці з 15-хвилинним стажем, але осягають його премудрості все життя. Все це не вимагає спеціальної фізичної підготовки і великих витрат. Майданчик для вуличної версії гри знайти нескладно. А все потрібне обладнання гри легко переноситься у маленькій валізці.

Психологічний момент — це якась дивовижа! До петанку тяжіють (з якоїсь загадкової причини) тільки доброзичливі, дотепні, славні авантюристи. Ось вам і відродження клубності у правдивому розумінні цього слова: співдружність дуже різних людей, які мають спільні інтереси і безкорисливо прагнуть до єдиної мети (соціальний статус, прибуток, вік, стать і фізичні вади не грають ролі).

Спортивний аспект. При вдаваній легкості петанкіст одержує пристойне фізичне навантаження. Поки не «втягнетеся» — легка «кріпотура» м’язів вам забезпечена.

На сьогодні в Міжнародну федерацію петанку входять понад 50 країн, регулярно проводяться світові чемпіонати!

Але повернімося до Ужгорода. Отже, утворившись восени 2003-го, ужгородський петанк-клуб пограв до перших холодів, а 13 березня 2004 року влаштував перший турнір на волейбольному майданчику школи № 15, приурочений до відкриття ігрового сезону. Турнір, що зібрав понад три десятки гравців та зацікавлених, дав хороший старт петанку й ігри тривали протягом року. А поміж іграми було ще чимало цікавих подій: поїздка до Києва на майстер-клас, який проводив президент Російської Федерації петанку Євген Осокін (власної федерації Україна наразі не має), визнання клубу в міжнародній спортивній спільноті і, зрештою, реєстрація громадської організації «Перший Закарпатський петанк-клуб».

Наступного, 2005 року в Клубі сталася ще одна приємна подія. Силами Анатолія Перцева в урочищі Воєводино збудовано перший у області невеликий боуледром. І те, що майданчик був усього на одну ігрову доріжку, не завадило клубу провести там свій перший серйозний чемпіонат. Того ж 2005 року команду Першого Закарпатського петанк-клубу запрошено на великий міжнародний чемпіонат до Угорщини — «Кубок Фокуса». Там молоду команду — першу з України (!) — на урочистому відкритті під звуки гімну Євросоюзу оплесками вітали петанкісти з Угорщини, Франції, Болгарії, Словаччини, Чехії, Хорватії. А відтак прийняли у свою спільноту. Відтоді команда клубу, що знайшла собі мецената у особі крамниці модного одягу «H.I.S.-Store», відвідала міжнародні турніри ще двічі.

Рік 2006-й. Дехто назвав його «роком занепаду петанку в Ужгороді». Твердження у своєму корені хибне. Справді, клуб грав менше, ніж у попередні роки, однак усього лишень через відсутність професійного ігрового майданчика. Адже після того як гравці побували на турнірах і побачили, «як воно буває», хотілося хорошого покриття — себто, справжнього боуледрому. І, схоже, скоро він таки буде. Зараз клуб проситиме сприяння міської влади у будівництві майданчика на десять доріжок, на якому вже у жовтні, на день міста, планує провести загальноміський турнір, а вже наступного, 2007 року — влаштувати перший в Ужгороді Міжнародний турнір з петанку. Між турнірами й клубними тренуваннями на новозбудованому боуледромі зможе навчитися грі кожен бажаючий. Так що ховати петанк в Ужгороді передчасно.

Петанк є шансом для багатьох ужгородських дітей стати спортсменами світового рівня. Чому саме петанк, а не, скажімо, футбол чи легка атлетика? Тому що лише у цьому виді спорту успіх не залежить від фізичної форми гравця, його вроджених фізичних якостей, а тільки від його наполегливості, бажання грати, кмітливості, здатності міркувати стратегічно. А всьому цьому можна навчитися на відміну від футболу, в якому пробитися у вищий легіон вдається одиницям із тисяч, через високу селективність, конкуренцію, неймовірні навантаження.

Тож чи зможе стати Ужгород піонером петанку в Україні і, можливо, цим прославитися? Всі передумови для цього є: ми справді були серед перших; цей спокійний, філософський вид спорту наче просякнутий духом нашого міста; у нас є ентузіасти цього спорту, які хочуть грати і готувати інших спортсменів. Грати заради гри. Спорт — заради спорту.

Ми повинні використати цей шанс.

Чому б нам цього не зробити?

Отак усе, на перший погляд, просто, однак, «занедужавши петанком», а хвороба ця невиліковна, ви будете осягати тонкощі гри й удосконалюватися нескінченно.

P. S. Днями команда Першого Закарпатського петанк-клубу «H.I.S.-Uzhgorod Petanque Team» знову їде до Угорщини на Міжнародний турнір на Кубок Фокуса-2006. Тримайте кулаки за наших!

Олександр Попович
02 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини