Словаки привели НАТО в Закарпаття

З метою інформаційної кампанії з приводу вступу України в НАТО в Ужгороді вчора зустрілися міністри оборони України і Словаччини Юрій Єхануров і Ярослав Башка, щоб відкрити центр популяризації військово-політичного блоку в місцевому університеті.

Словаки привели НАТО в Закарпаття

Обидва міністри разом з делегаціями прибули до Ужгороду з самого ранку. Після урочистої церемонії, цілих дві години вони таємно радилися, після чого нагородили один одного орденами і вийшли до преси.

Юрій Єхануров повідомив, що українці дуже цінують словацький досвід вступу в НАТО, у свою чергу, словацький міністр ще раз нагадав усім, що Північноатлантичний альянс не ворожа нам структура. Навпаки, вона зміцнює безпеку і сприяє економічному процвітанню.

Питання в іншому – чи готова Україна до цього? Юрій Єхануров заявив, що «зараз питання про вступ України в НАТО не стоїть, стоїть питання про приєднання до ПДЧ». При цьому він не забув нагадати, що для цього потрібно, згідно з указом Президента, 17, 5 млрд грн, а Кабмін виділив лише 9,9 млрд. Що ж до контрактної армії, то це потребує на 3 роки 49,6 млрд. грн. «На жаль, це питання фінансується за програмою минулого року. Ми запланували на весну, що замість 22 тис. осіб на строкову службу було призвано 15 тис., і хочемо провести заміну серед контрактників», - сказав український міністр оборони. І продовжив: «Ми змогли прийняти на контрактну службу більше, ніж звільнилося, на 950 осіб». З цією фразою вийшов казус. Словацький перекладач для своїх співвітчизників переклав цифру значно більше – 950 тисяч. Мовляв, дивіться, яка грізна українська армія.

Після цього офіційна делегація попрямувала в Ужгородський національний університет на відкриття центру інформації НАТО. Ректор вузу Микола Вегеш (депутат «Нашої України» в обласній раді) заявив, що «де, як не в Ужгороді, бути інформаційному центру».

Сам центр, де інформуватимуть про НАТО від малого до великого, за словами міністра Ярослава Башка, фінансується посольством Словаччини в Україні та їхнім же міністерством оборони разом з вищезазначеним університетом.

«Хочеться підкреслити, що це конкретні результати нашої роботи, яку провели разом з українцями. Я сподіваюся, що цей проект допоможе вам змінити думку про НАТО», - повідомив міністр оборони Словаччини.

Власне, думка населення про НАТО і є головною проблемою для України. У тому ж Закарпатті, яке межує з чотирма країнами - членами Північноатлантичного альянсу, далеко не всі позитивно ставляться до військового блоку.

У тому ж університеті, на який тепер чекає доля головного пропагандиста Альянсу в краї, думки різні. Наприклад, викладач Віталій часто їздив Європою і чітко усвідомлює, що з НАТО Україна буде ближча до ЄС. «І безпечніше, і інвестиції прийдуть», - каже він.

А ось студентка Вікторія вважає, що спочатку слід навести лад у країні, а вже потім «лізти» в НАТО: «Про який військовий блок йде мова, коли в країні не діють свої ж закони? Не час зараз».

За останніми даними Закарпатського інституту політичних досліджень за минулий рік, на питання, «Чи має Україна вступати в НАТО?» - 20,7 % відповіли «обов'язково», 21,3% - «можливо», 19,3% - «важко відповісти», 20,7% - «гадаю, що ні».

А на питання, «Наскільки ви знайомі з діяльністю НАТО», 23,7% відповіли, що достатньо, 47,3% - «щось знаю», 9,3% - «практично не знайомий» і 19,7 % опитаних це не цікавить.

Ситуація, прямо скажемо, не дуже, якщо врахувати, що Закарпаттю найменше треба пояснювати, що ж це таке – НАТО. Досить з'їздити в гості до когось із сусідів до Угорщини, Словаччини або Румунії, щоб відчути різницю.

Але хай там як, українські власті за допомогою країн-сусідів мало-помалу таки починають інформаційну кампанію про НАТО, головне, щоб ця ініціатива «не затихла» відразу ж після пишного відкриття Центру, а все-таки пішла в народ.

Денис Фазекаш, "Главред"
28 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини