Захисників Маріуполя з "Азовсталі" евакуювали на територію ОРДО

У Генштабі ЗСУ заявили, що гарнізон "Маріуполь" виконав поставлене бойове завдання, командирам підрозділів віддано наказ зберегти життя особового складу.

Захисників Маріуполя з "Азовсталі" евакуювали на територію ОРДО

Про це повідомляють Генштаб ЗСУ та заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Фейсбуку.

"Гарнізон "Маріуполь" виконав поставлене бойове завдання. Вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на "Азовсталі",  зберегти життя особового складу. Триває операція з порятунку заблокованих на території заводу захисників України", - йдеться у повідомленні Генштабу.

У Генштабі повідомили, що в понеділок розпочалася евакуація 53 важкопоранених військовослужбовців. Їх доставлено до медичного закладу у Новоазовську (територія ОРДО).

"Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну", - інформує Генштаб.

Зазначається, що заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території "Азовсталі", тривають. 

У свою чергу, заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що спільно ГУР Міноборони, ЗСУ, Національна Гвардія, Прикордонна служба розпочали операцію з порятунку заблокованих на території комбінату "Азовсталь" оборонців Маріуполя.

"Завдяки оборонцям Маріуполя ми отримали критично важливий час на формування резервів, перегрупування сил та отримання допомоги від партнерів. Всі поставлені командуванням завдання оборонці Маріуполя виконали у повному обсязі. На жаль, ми не маємо можливості деблокувати Азовсталь військовим шляхом. Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу – зберегти життя оборонців Маріуполя", - наголосила Маляр.

Президент Володимир Зеленський у відеозверненні розповів, що наразі завдяки військовим та переговорній групі МКЧХ та ООН Україна намагається врятувати військових з "Азовсталі". 221 військових вивезли на окуповану територію для подальшого обміну, 53 тяжкопоранених вивезли у лікарню на території ОРДО: "Непростий день. Але і цей день, як і всі інші, спрямований на те, щоб уберегти нашу країну й наших людей. Завдяки діям українських військових – ЗСУ, розвідки, а також переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців.

Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина".

Президент додав, що операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата українськими військовими, розвідниками: "Щоб повернути хлопців додому, робота продовжується, і ця робота потребує делікатності. І часу".

Зеленський додав, що Україна зберігає максимальну дипломатичну активність і на інших напрямках в інтересах країни.

16 травня російське Міноборони повідомило про досягнення домовленості про вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату "Азовсталь" у Маріуполі на окуповану територію.

Пізніше командир полку "Азов" Денис Прокопенко заявив, що захисники Маріуполя виконали завдання, і що він хоче зберегти життя підлеглим.

Увечері агентство Reuters повідомило, що з території заводу "Азовсталь" у Маріуполі виїхали автобуси з українськими військовими.

17 травня 2022р.

Теги: Маріуполь, Азовсталь, евакуація, захисник, ОРДО

Коментарі

сорри 2022-05-18 / 03:24:31
Путінський диванний стратєх, виявившись нездатним відповісти на елементарні запитання, очікувано здувся, опустившись до рівня примітивних образ і переходу на особистості.

Тобі, чмошнику, до рівня героїзму захисників Маріуполя - як до неба рачки. Тому продовжуй жити з відчуттям власної нікчемності )

Зброя без того, хто може її якісно застосувати, - це купа заліза. Але кому я це розказую? ))

До тупака 2022-05-18 / 01:03:09
Твоя українська армія без США - 0 на палочці. Амінь

сорри 2022-05-18 / 00:09:53
Диванний стратєх, мля ))

Путлер вже шкодує, що взяв міністром оборони Шойгу, а не тебе. Лиш ся ганьбить вто повісти )))

Хенерале путінський, ти відповісти на просте питання можеш? Ще раз: чому це досі не війна (як ти тут триндиш). І чому він тягне з війною, коли пробуксовує на всіх фронтах "спеоперації"?
А заодно, розкажи, з якими силами путін би мав розпочинати нафантазовану тобою "війну", якщо у нього боєздатних (по факту, а не на папері) частин не вистачає на "спецоперацію"?
Розказуй - в деталях і з фактами

До нижнього 2022-05-17 / 21:56:50
Якщо б Путін планував і реалізовував війну, а не спец. операцію - то в гробу би він бачив спочатку Київ, а всі сили першого удару прийшлися б в обхід населених пунктів по напрямку "Луцьк - Львів - Чернівці - Умань - Одеса", щоб відрізати від ленд-лізу Україну. А він пішов зі спецоперацією затримувати як опер президента України у кровопролитному бою в міських руїнах. При війні не президента затримують - а обходять міста і тотально руйнують дорожнє полотно і залізничну інфраструктуру, що дозволило б відрізати противника від зовнішньої логістики. Під спецоперацію та війну розробляються протилежні стратегії дій.

До Михайла 2022-05-17 / 19:02:34
Пу и Зе всьо можут,коли хотят.

До нижнього 2022-05-17 / 18:53:08


Хамство і тролінг за відсутності конструктивного змісту. Коментар видалено. Адмін


сорри 2022-05-17 / 16:48:38
до "До сорри"
Ану, давай, розкажи нам, чим війна у виконанні путіна відрізняється від спецоперації. І чому це досі не війна (як ти тут триндиш). І чому він тягне з війною і пробуксовує на всіх фронтах.
Давай, диванний стратег, розказуй - в деталях і з фактами

До сорри 2022-05-17 / 14:41:36
Ти тупаку в армії служив? Путін давно б був вже в Ужгороді, якби планував не спецоперацію, а війну: можна сказати, що Бог і Діва Марія чудом врятували Україну, відібравши мозги і розум у верхушки КРЕМЛЯ при оцінці стартової ситуації. Тому не стільки розвідка США помилялася, скільки 5тий відділ ФСБ РФ.
І дуже простий експеримент можна провести: уявіть, що на світі немає Заходу - нема США, GB, нема Канади, нема ніякої підтримки для України. Скільки б днів протрималася наша країна - правильно, 3 дні. Війна сучасності - це не професійний спорт, де індивідуальна людська сила волі грає роль. Війна сучасності - це технології і комп'ютерний інтелект, фінансовий потенціал і ефективний менеджмент, які ми бездарно розтранжирили за 30 років. Тому випий погар холодної води і низійди на землю грішну, змирившись з правдою. Те що в нас є якась армія - на 100 процентів заслуга США за останні 8 років. Немає нічого особливого в Україні і в Українцях - МИ не Боги, ами - нормальні люди як і більшість європейців і давайте подякуємо Заходу за те, що нарешті почав за останні 30 років чинити реальний супротив рашистському імперіалізму.

сорри 2022-05-17 / 13:39:06


Зараз вся проплачена сепарня збіжиться тихо гадити на героїзм українських військових.

Так от, паскудоти, наразі США розбираються зі своїми аналітиками, чому ті передрікали захоплення Києва за 3 дні, а вийшло так, що українці, по суті без зброї, зупинили орків і почали їх мотлошити. І чому, відповідно, афганська армія, озброєна Штатами до зубів, здалася відразу, як тільки американці покинули країну.

Приклад героїзму, подібний до того, що його явили світу захисники Маріуполя, не здатна продемонструвати жодна інша країна. Чехи, які мали найпередовішу армію того часу, французи і т.д. здалися німцям прктично без опору. Зате УПА, воюючи на два фронти - радянський і нацистський - протрималася практично до 57 року.

"Якби на місце України покласти Аргентину, Мексику, Бангладеш чи Марокко" - все скінчилося би за день-другий


Михайло 2022-05-17 / 13:11:58
До правди,,,Іншими словами захід рукою і кровю українців ослаблює рашку, захід втрачає гроші а ми життя,нашу країну нищать .Дякую звичайно заходу але брудну роботу робимо ми

Правда 2022-05-17 / 12:59:33
В Україні воює озброєна і підтримана Заходом українська армія і актуальний військовий успіх - на 95% це не унікальність українського солдата, а результат фінансової, інформаційно-розвідкової, збройної підтримки Заходу. Якби на місце України покласти Аргентину, Мексику, Бангладеш чи Марокко - ситуація була б аналогічною. Тому подяка на 95% саме Західній підтримці і на 5 % - героїчним українським воїнам.

Таня 2022-05-17 / 12:05:42
Краще б, якби вони там всі голови склали?! Нехай через обмін, але мусимо витягти хлопців звідти! Герої мають жити, а не пам'ятники їм, полеглим, ставити! Деблокувати Азовсталь немає можливості, а людей необхідно врятувати! Тактично нехай і поразка, перегрупуються, наростять наші сили і виб'ють з часом рашистів з Маріка! А зараз - нехай обмін пройде вдало, бо рашистам віри немає...

Михайло 2022-05-17 / 11:29:22
Захисники Маріуполя здалися в полон тільки іншими словами.

Рем 2022-05-17 / 10:28:41
Якби це не називали, але зрозуміло всі - це локальна капітуляція в Маріуполі і поразка.

НОВИНИ: Різне

10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
» Всі новини