На мітингу вірян в Ясінях про вихід з УПЦ (МП) священник збив на авто людину

У суботу, 30 квітня, на Закарпатті, у центрі смт Ясіня, що на Рахівщині, зібралися на мітинг місцеві віряни з бажанням закрити храми МП в Ясінській ОТГ. Люди написали заяву про вихід громади зі складу УПЦ Московського патріархату.

Храм Різдва Богородиці в Ясінях (ілюстративне фото)
Храм Різдва Богородиці в Ясінях (ілюстративне фото)

Як розповів М-Студіо настоятель Свято-Іллінського храму ПЦУ отець Володимир Костюшко, на збори приїхав благочинний УПЦ МП з села Чорна Тиса отець Віталій Кемінь. «Перед людьми він розпинався, що він не є московська церква, — розповів отець Володимир, — доводив, що він УПЦ і тому подібне. Хоча люди йому доводили та показували статут, що вони належать російській православній церкві. Просили його підписати заяву про вихід з московського патріархату і він буде тут служити з усіма людьми, на рідній мові, але він сказав «ні!», порвав листок, сів у машину, хотів тікати, вдарив по газах і збив людину».

За його словами, потерпілого швидка допомога відвезла у лікарню, поліція задокументувала факт, приїхала слідча група. Люди налаштовані рішуче і не хочуть, щоби порушник уникнув покарання.

Єпископ Православної Церкви України Ужгородський та Закарпатський Варсонофій у коментарі РІСУ розповів, що за день до мітингу віряни УПЦ (МП) влаштували «своєрідну провокацію».

«Вони провели т.зв. хресну ходу від Хуста до Ясіня з метою захисту православ’я, — розповів владика. — Це зрозуміло, що вони підіграють на руку кремля і роблять такі показові виступи, що ніби їх десь у чомусь притісняють. Хоча жодних підстав цьому не було. Після тої ходи представники РПЦ почали виносити майно з храму Різдва Пресвятої Богородиці в Ясіня, спір за який зараз триває в судовому порядку. Там наша громада, яка раніше належала до Хустської єпархії УПЦ (МП), більшістю голосів вирішила перейти до ПЦУ. Люди, це побачивши, збунтувалися, прийшли до храму. Згодом на цей захід приїхав Чорнотисянський священник Віталій Кемінь».

Зі слів владики Варсонофія, з відео, яке знімали віряни на мітингу, видно, що отець Віталій людям іти назустріч не захотів і тільки доводив, що він служить в українській церкві. «Потім він сів у машину, різко від’їхав і наїхав на чоловіка, який був безпосередньо перед авто, — розповів отець Варсонофій. — Причому видно було, що він рушив агресивно, тому що лобове скло на його машині розбите, тобто удар був сильний. Знаю, що чоловік травмований і його госпіталізували».

За словами керівника Рахівської райлікарні Володимира Симулика, наразі стан травмованого чоловіка стабільний, його життю нічого не загрожує.

Нацполіція Закарпаття наразі інцидент не коментує.

В УПЦ МП інцидент назвали спробою рейдерського захоплення храму.

За словами владики Варсонофія, з початку війни росії в Україні наразі жодна громада на Закарпатті не перейшла до ПЦУ. «Є розмови, є обіцянки, але реальних переходів ще не було. Чому? Тому що людей залякують. Ми бачили навіть певне журналістське розслідування, як у селі Річки приїхав «деятєль русского міра», громадянин рф Марк Петровцій, митрополит Хустський і Виноградівський. На службу люди йшли з впевненістю писати заяву про вихід з мп, а виходили з храму після богослужіння, Марк же ж приїхав не сам, а з «тітушками», то люди дуже швидко змінили свою точку зору. Вони виходили залякані і відмовлялися давати будь-які коментарі. Тобто людей на Закарпатті московська агентура в рясах залякує, на жаль», — розповів владика Варсонофій.

Тим часом у Ясінях віряни громади та священнослужителі хочуть, аби питання їхнього переходу під юрисдикцію Православної Церкви України та покарання священника, який збив чоловіка, вирішилося згідно із законами України, а винні понесли справедливе покарання.

02 травня 2022р.

Теги: Ясіня, мітинг, УПЦ МП, ПЦУ

Коментарі

Правдоруб 2022-05-03 / 21:00:29
Доки ще українці терпітимуть цих фсбешних попів? Гнати їх копняками в напрямку кацапського корабля. В Україні є своя канонічна церква: https://www.pomisna.info/uk/

До Михайла 2022-05-02 / 23:05:59
Правильно до церкви ніхто претензій не має а ось організація Кирила Гуддяєва це не церква а структура створена товаріщем сталіним за рахунок репресій інших
церков. З церкви нікого не проганяють а хто покине цю організацію якій підпорядковані наші Онуфрії, Паші Мерси, Марки та інші любі елі рускаго міра, і перейде до церкви то зробить благородну справу. Бо цій організації Кіріла вже довіряють лиш засліплені і неосвічені люди. А точно ще батюшки що на цьому капусту косять та їх на мовлені родичі. Слава Богу і українським церквам. (УПЦ то лицемірна назва) цієї назви треба тих фарисеїв позбавити чим скоріше тим КРАЩЕ.

Дана 2022-05-02 / 22:42:48
Священники нам вірянам розказують боротися за добро,а самі гроші відсилаютьть москалям,щоб нас убивали ,гвалтували.Їх митрополит на весь світ показав,що благословляє українців убивати.А наші священики як зомбо.Це великий гріх ,бо це омито великою кількістю невинної крові.Схаменіться,нащо вам та Московія?Не поводьтеся як первосвященники!!!

Михайло 2022-05-02 / 19:28:15
Перестаньте люди воювати з Богом.Немає церквів московських,чи київських,всі храми належать Ісусу Христу,який є засновником християнської віри."Богові-боже,кесарю-кесареве."-казав Він.

Віта 2022-05-02 / 19:13:56
Московський патріархат історично нелегітимний!І Закарпаття немає нічого до МП.Прозрійте осліплені!Моліться Богу на своїй землі і дякуйте,що маєте свою українську церкву.Масковія-маскві.

До Петра 2022-05-02 / 15:45:41
Правильно. Петро скеля на ньому заснована церква, та цю московську завезли на Закарпаття 1945. р. на танках совецких, наші люди мають зрозуміти і самі від неї відмовитися, прийти до Греко-католиків або ПЦУ. Боже борони щоб московську так не вивозили як завезли бо це жахіття в якому схід і південь України.

Петро 2022-05-02 / 11:51:55
Ото у нас народ, їхній патріарх благословляє наших убивць і убивць наших дітей, а ми ходимо у їхню церкву! І відмазки, що то церква не московська, то для ідіотів.

Ужгород 2022-05-02 / 07:37:47
Нахабного московського благочинного судити за навмисний наїзд на людину, а церкву віддати більшості громади, яка не хоче належати до злочинного московського патріархату

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 1
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини