Закарпатські лялькарі активно включилися у волонтерський рух (ФОТО, ВІДЕО)

Гасло «Коли гримлять гармати — мистецтво не може мовчати!» об’єднало усіх працівників Закарпатського академічного обласного театру ляльок.

Закарпатські лялькарі активно включилися у волонтерський рух (ФОТО, ВІДЕО)

З перших днів війни весь колектив активно долучився до волонтерського руху Ужгорода в організації  розселення,  пошуку житла, забезпечення  харчування вимушено переселених осіб, збору речей найпершої потреби для дітей і дорослих, плетінні захисних сіток, пошиття   державної символіки, балаклав. Дирекцією було введено графік посиленого чергування в театрі, проведено підготовчу роботу на випадок можливого тимчасового розміщення  евакуйованого  населення в будівлі театру. Згідно з Указом Президента України №69 «Про загальну мобілізацію» у зв’язку з введенням воєнного стану, у межах виконання військового-транспортного обов’язку передано на портреби ВСУ театральний автобус — усіма організаційними справами опікувався директор-художній керівник Мирослав Петій.

Але в міру масового прибуття на Закарпаття вимушених переміщених осіб із зон проведення бойових дій у колективі дійшли розуміння, що головне й найважливіше завдання, що стоїть  перед закарпатськими лялькарями на сьогодні — домогтися, аби на обличчях малюків та їхніх матусь знов засяяли усмішки. Тобто — робити те, що саме лялькарі вміють найкраще! Свою діяльність в театрі назвали ЛЯЛЬКОТЕРАПІЄЮ, і це влучне гасло перетворилося на загальне АРТТЕРАПІЯ і  одразу було взято на озброєння всіма культурно-мистецькими закладами області. Відтак у тісній співпраці з колегами з мистецьких закладів та волонтерами почалася щоденна благодійна праця щодо повернення дітей, вимушено переміщених з обпалених війною територій країни до дитинства. Головна режисерка театру, заслужена артистка України Наталія Орєшнікова разом з колегами   налагодили тісні зв'язки з волонтерами, завдячуючи чому оперативно узгоджувались місце та час проведення заходів. Протягом березня майже щоденно у місцях проживання вимушено переміщених осіб та окремо визначених закладах та майданчиках  почала реалізовуватися програма арттерапії, яка увібрала до себе майстер-класи  з виготовлення ляльок,  пізнавально-розважальні програми, руханки, квести, читання казок за допомогою ляльок, і головне — показ вистав, у яких добро завжди перемагає зло, правда бере верх над брехнею. Так, вистави «Бука», «Бонжур, Катруся!» проводилися  на Слов'янській набережній, у бібліотеці ім. Ф. Потушняка; розважально-пізнавальна програма «Ось так шоу!», майстер-класи та ігрові програми в кафе «Смаколіно» на Слов’янській набережній, вистави «Жирафа і Носоріг» та «Підкова на щастя»  по двічі  відбулися на малій сцені Закарпатського муздрамтеатру,   квест  та  вистава «Бонжур, Катруся!» на стадіоні   села Минай, в Музеї архітектури побуту, «Мишка та рожева стрічка» -  в каплиці Ужгородському замку.  Також закарпатські лялькарі підтримали пропозицію голів Полянської та Свалявської об'єднаних територіальних громад й виступили з благодійними виставами перед дітьми тимчасово переміщених осіб у населених пунктах с. Поляна та Неліпино.  Діткам показали виставу «Дід Кузьма та юрба» (Як хоробрий пес кудлатий зміг пташок порятувати), створену у жанрі балаган-мюзиклу.

З другої половини березня з дотриманням усіх заходів безпеки почали проводитись вистави також  і  у приміщенні обласного театру ляльок — актори показували  діткам вистави  «Бонжур, Катруся!»,  «Як Їжак і дітвора рятували Гусеня»,  «Стійкий олов’яний солдатик», «Чок та його вірні друзі», «Котик і Півник»; вистави за мотивами українських народних казок  «Дерево-Диво, або що посієш, то й пожнеш», «Казка про лад».  Ековиставу  «Нова сукня для принцеси» було показано з попереднім розважально-повчальним  вступом на тему збереження природи.

До відзначення Міжнародного дня театру 27 березня  лялькарі провели мистецьку акцію «Діти — дітям», провівши виставу «Справжня піратська історія» за участі вихованців театральної студії БАВКА,  що було надзвичайно тепло прийнято глядацькою аудиторією.  Треба зауважити, що всі заходи проводилися безплатно, весь склад театру ляльок працював самовіддано, з повною віддачею.

Також працівники театру проводили запис  патріотичних відеороликів. Чудовий пластиліновий мультик «НЕПЕРЕМОЖНА УКРАЇНА», від юних патріотів – Наталки та Микити Чепурних та їхньої мами, художниці театру  був розтиражований навіть міжнародною мережею.

Активно долучені творчі працівники Закарпатського академічного обласного театру ляльок  до спільного артпроєкту з Управлінням інформаційної діяльності Закарпатської ОДА, департаментом культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА  — запису подкасту «Аудіоказки – дітям», на меті  якого — дати можливість навіть в сховищах вмикати малечі казки українською мовою. Режисер – заслужений артист України Олександр Куцик, ролі озвучують актори театру ляльок та діти-студійці театральної "Бавки". На сьогодні записано вже чотири казки.

Незмінно колектив Закарпатського академічного обласного  театру ляльок бере участь у загальних обласних акціях та подіях під гаслом  «БЛАГОДІЙНИЙ КУЛЬТУРНИЙ МАРАФОН», який спрямований на підтримку незламності духу українців, зокрема  таких, як:  флешмоб  біля обласної філармонії  «Митці Закарпаття  на підтримку прохання Президента України Володимира Зеленського про закриття від авіанальотів і ракетних обстрілів неба над Україною»; мітинг з нагоди відзначення 208-ї річниці від дня народження Т. Шевченка  на площі Народній та в організації проведення акції «Відкритий мікрофон на площі Театральній» до відзначення 208  річниці від дня народження Т. Г. Шевченка «Борітеся — поборете»;   заходи до 83-річчя проголошення Карпатської України, та багатьох інших ініціативах.

На завершення — випадок з практики щоденної роботи лялькарів з дітьми: перед початком благодійної вистави для дітей переміщених осіб була оголошена повітряна тривога й усі спустилися у бомбосховище. Дітки почали нервувати, декотрі плакали, кричали «Мамо, я не хочу повітряної тривоги! Заборони!» Працівник театру ляльок Роман, побачивши таку ситуацію, почав відвертати увагу малят на інше — став складати різні фігурки з клаптика паперу, граючись з дітками. Вистачило п'яти хвилин, щоб дітки почали посміхатися, а відтак вже сміятися. По закінченні повітряної тривоги лялькова вистава відбулася, і малюки з радістю спостерігали за казковими персонажами.

Спостерігаючи за реакцією малят, чиє безтурботне дитинство спаплюжено агресією ворожої держави, за тим, як усмішки з'являються на   їхніх обличчях, як радіють їхні матері, ще раз переконуєшся у важливій місії арттерапії, до якої долучені зараз працівники культури та освіти області, у якій участь закарпатських лялькарів неоціненна.

Адже виростити та виховати з українських діточок  здорових, успішних, розумних, свідомих громадян нашої держави, наше майбутнє — чи не найголовніша мета, раді якої й відбувається беззастережна боротьба нашого народу за незалежність і територіальну цілісність!

P.S.  З 1 квітня в Україні поступово розпочинають роботу заклади культури та мистецтв, зокрема в Закарпатському академічному обласному театрі ляльок почнеться плановий показ вистав згідно з розкладом та рекламі.  Відвідати вистави зможуть всі охочі ужгородці та гості нашого міста.

Виставу “Жирафа І носоріг” показали на Закарпатті для дітей вимушених переселенців

Пластиліновий мультик НЕПЕРЕМОЖНА УКРАЇНА

Для дітей записують аудіоказки

Ніна Малишка

05 квітня 2022р.

Теги: лялькарі, Бавка, вистава, волонтер

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини