На Закарпатті залишилося менше 100 тисяч угорців – Зубанич

За місяць з початку російської агресії з України виїхало понад 3,5 мільйона людей, багато із них через Закарпаття до Словаччини, Румунії та Угорщини. Але щонайменше двісті тисяч внутрішньо переміщених осіб прибули на Закарпаття, не бажаючи виїжджати за кордон, в очікуванні закінчення війни.

На Закарпатті залишилося менше 100 тисяч угорців – Зубанич

Тим часом маса угорців Закарпатті також покинула країну; одні перебралися до Угорщини, інші в різні країни Західної Європи, пише Telex.

П’ять років тому на Закарпатті було проведено демографічне дослідження, яке виявило, що в області проживає 120-130 тисяч угорців, що майже на 15 відсотків менше, ніж двадцятьма роками раніше.

У 2022 році кількість закарпатської угорської меншини може зменшитися до 100 000 і навіть менше, адже через війну, близько 30 000 угорців виїхало за межі країни.

Історик, професор Ласло Зубанич, який очолює Демократичну спілку угорців Закарпаття (UMDSZ) вважає, що, звісно, частина угорців, які зараз покинули країну, повернеться, але, за його словами, після врегулювання ситуації кількість угорців на Закарпатті зменшиться – їх залишиться менше ста тисяч.

“Раптово, за такий короткий час, такого переселення ніколи не було в історії. Навіть зміна режиму чи війна (що розпочалася) у 2014 році не мали такого драматичного ефекту. Була, звісно, постійна еміграція, незначне переселення, 1-2 тисячі людей на рік, але ця війна наразі практично (зменшила) на одну третину нашу громаду”, – каже Зубанич.

За його словами, у першу чергу виїхали чоловіки призовного віку, які не бажали брати участь у війні. Але багато хто давно вже планував спробувати щастя в іншому місці, а тепер війна стала останнім поштовхом для цього рішення.

Утім були й такі, які з переляку поїхали на кілька днів у ближню частину Східної Угорщини до родичів та знайомих. А побачивши, що на Закарпатті залишається мирне життя, почали повертатися.

За словами Зубанича, серед тих, хто залишився, є чимало тих, хто через свій вік вже не може працювати у комунальній службі, в органах місцевого самоврядування, у навчальних закладах. Навіть при умові що вдасться відновити навчання у школах, питання буде в тому, чи залишилося достатньо дітей шкільного віку серед місцевих угорців.

“Ми і зараз ледве досягаємо українського державного стандарту, щоб зібрати повні класи для початку навчання”, – каже Ласло Зубанич.

Більшість угорців Закарпаття мають угорське громадянство, навіть якщо вони не мають постійної адреси (прописки) в Угорщині. Зараз багато хто з тих, хто виїхав, отримає такий документ разом із соціальним забезпеченням, що дозволить їм остаточно закріпитися в Європі.

“У багатьох випадках угорське громадянство тепер стало їхнім рятівним колом, дозволяючи легко перетинати кордон і бути звільненими від призову”, – зазначають журналісти Telex.

Про майбутнє угорської громади на Закарпатті Ласло Зубанич каже так:

“Ми повинні все це пережити. Ми вже пережили кілька подібних (катастроф): Першу світову і Другу світову війну, “маленькі робот“, усі вони забрали половину населення, але відновлення його відбувалося природним шляхом. Але зараз ситуація складніша, тому що (виїхали) ті, хто міг народжувати дітей”.

Нагадаємо, за результатами нещодавнього соціологічного дослідження, українці вважають Росію ворогом та мають сумнів у "дружності" Угорщини, інформує Українське Закарпаття.

За інформацією InfoPost.Media

27 березня 2022р.

Теги: війна, угорці

Коментарі

Байден 2022-04-01 / 18:02:58
До бубу ....мені 63.Виходить тут коментують одні пенсіонери та інваліди? Сумна статистика.....

Вуву 2022-03-30 / 02:05:21
Кось не мобілізували того що вік , ще когось тому що є інвалідність , або нема годувальника .
Чого не мобілізували тебе , що так кричиш ?

Сись теж не на фронті. 2022-03-29 / 05:20:54
До бубу ну пак може і шановний бубу в палаті н 11 у Чікоші намальував тоту карту до століттями Україна щось прикривала,але офіційні джерела показують ош то що зі східу від Угорщини були чехи,поляки і сама орда у виді советів та російської імперії,україна нічого не прикривала просто тому що її не існувало.Тепер я зрозумів що всі персонажі данного сайту Бубу,Соррі ітд се паціенти чікоша тому що вас ні одного немобілізували.Совпаденіе ?Не думаву...

Вуву 2022-03-29 / 03:47:38
Як кажуть , люди пізнаються в біді .
Якби хуни самі зорганізували хоч яку бригаду і поїхали захищати Україну , але НЕ під примусом а так самі і свідому ...
То навряд чи кому піднялась рука напити щось погане про них (навіть такому циніку як я)
А так що тут скажеш , якщо вони виростали в сімях з якщо не ненавистю так точно що не злюбовю ні до України в цілому ні навіть до тих місць де і зараз живуть зокрема .
Орбанівське зомбування через ТБ було постійним від приходу до влади самого Орбана .
Тому те що зараз описує Зубанич , це всього лишень констатація сухих фактів і нічого більше .
Чи шкода за тим що так сталось ?
Ні не шкода бо процес еволюції триває і якщо хуни постійно жалілись на якісь там мовні і інші утиски , то тепер ця проблема автоматично відпала сама собою .

"Байдену" 2022-03-29 / 00:55:47
Неборятко, уяви собі, що москальські танки стоять на кордоні Модьорорсаґу. Чи такою ж, як і зараз, була риторика Орбана? Чи такими ж, як і тепер, були б його дії?
Очевидно, що ні.
Всі ці орбанівські паскудства можливі виключно тому, що є Україна, яка відділяє Мадярщину від Мордору. Ми століттями відділяємо Угорщину від цієї Орди. І тому Мадярщина змогла вибудовувати той рівень добробуту, який має. Тільки тому.
І це відповідь на питання, чи винна щось Мадярщина Україні. І пояснення, чому весь цивілізований світ починає гидувати Орбаном, який всаджує ножа в спину країні, яка шалено кривавою ціною дає йому і його народу почуватися в безпеці.
Так чинити, як чинить Орбан, - це моральне дно. А Орбан - моральна почвара

Ukrainka 2022-03-28 / 11:59:21
Admin, zwernitj uwahu na komemtatora "Bajden". Ze prowokator.

пенсіонер 2022-03-28 / 11:45:00
СБУ, вирахуйте уже цього "Байдена" та поруште кримінальну справу. Не бачите тут провокатор?

Байден 2022-03-27 / 20:01:40
До 19.07...Весь світ це хто? Польща з прибалтиткою та сша? Китай ,Індія мовчать а це вже пів населення планети, Німеччина що робить? П франція? Угорщина незалежна та суверенна держава робить що їй добре і України нічого не винна .Думаю був би на фронті то мав би інші більш цікаві заняття ніж строчити коментарі.Я важаю що Україна немає ніякого права вимагати щось від Угорщини,,,,

"Байдену" 2022-03-27 / 19:07:30
1. може ти не в курсі, але захищати Україну - це обов'язок її громадян
2. ніякої допомоги Україна від Угорщини не просить. Весь світ вимагає від неї вільного транзиту зброї, яку надають інші країни, та долучитися до ембарго енергоносіїв з росії. Залежність Німеччини від російських енергоносіїв - не менша, ніж в Угорщини, але німці швидко переорієнтовуються на інші джерела їх постачання. І тільки підпутінський Орбан робить вигляд, що захищає інтереси угорців. Тоді як насправді працює на росію
3. хто тобі сказав, що я не на фронті?

Байден 2022-03-27 / 18:12:15
До 16.43....Ну тоді чого вимагаеш від угорців іти воювати? Та від Угорщини допомогу? Спитав би чого сам не на фронті?

"Байдену" 2022-03-27 / 16:43:45
Так, уже ненавиджу. Бо через Орбана і тих, хто його підтрмимує, в Україні проливаються моря крові. цілі міста зрівнюються з землею.

У цій моїй ненависті до вас виправдання ви собі точно не знайдете. Бо це виключно наслідок ваших власних дій

Наiвний 2022-03-27 / 15:29:54
А Украiна i Угорщина це союзники?

Байден 2022-03-27 / 15:07:07
До 13.44 Думаю твій коментар дав тобі і відповідь чого мадяри не на боці України і не допомагають....Утебе мабуть піна з рота від ненависті....

сорри 2022-03-27 / 14:18:52
Ну і в якому храмі відмолювати ці гріхи? УПЦ МП? ))

Рем 2022-03-27 / 14:05:33
Схаменіться люди. Ця війна - це знак Божий, ЗАДУМАЙТЕСЯ ПРО своє грішне життя за останні десятиріччя і попросіть Господа Бога простити ваші гріхи. ТІЛЬКИ після такого духовного очищення ця кара може скінчитися.

"Байдену" 2022-03-27 / 13:44:00
Не пи*ди. Ніякої антиугорської пропаганди в Україні ніколи не було. І якщо підняти соціологічні опитування від початку Незалежності, ставлення до угорців завжди було хорошим. До уряду Дюрчаня включно.

Все змінилося з приходом до владли в Угорщині Орбана, який обрав агресивану, наступальну політику стосунків з сусідами. Словаки витримали це і посадили Орбана на гузицю. Там заборонене будь-яке подвійне громадянство, а всі антидержавні мадярські движухи одразу гасяться в зародку. Практично те ж - у Румунії.
І тільки в ослабленій Україні знахабнілі орбанівські підпанки вирішили, що можуть почуватися, як удома, і відкривали ногами двері в кабінети корумпованих закарпатських чиновників, готових вилизатит їим задниці і "передниці" за можливість ганяти контрабас і отримати "європейський" паспорт.

Але було цілком очевидним, що все це нахабство мало колись скінчитися. І саме це не подобається нині будапештцям.

Нічого, звикнете. Україна - це держава. З гордим і сильним народом. А не народом-колаборантом, яким завждим були мадяри, які увесь час тулилися до, на їх думку, сильного і перспективного. Але щоразу помилялиися, бо в цих своїх підлизуваннях, як генетичні азіяти, абсолютно гребували європейською мораллю і європейськими принципами співіснування.

Тому щорічні мадярські плачі довкола Тріанона - це абсолютно їх власна заслуга. І з огляду на традиційну мадярську нездатність робити висновки з уроків історії, далі буде лише гірше. Японія вже заявила про своє право на, як мінімум, Південні Курили, Китай приміряється до просторів і ресурсів Сибіру, поляки вчора вперше озвучили свої претензії на Кьоніґсберґ.

Вас, виблядки Європи, розберуть на запчастини одночасно з Мордором.
Часу одуматися залишилося вже зовсім мало. А в компанії з Орбаном у вас його не буде взагалі. Тому думайте 3 квітня, що чудите у виборчих кабінках. А геополітично - з ким ви: з цивілізованим світом, чи темною мордорською безперспективністю

ужгородець 2022-03-27 / 13:28:23
Що там говорити про мадярів.
Учора заїхав на "Золоту гору". Там десятки блатних автомобілів з київськми, донецькми, харківськими та іншими номерами. Кабак повний, літній майданчик повний, Жеруть пють ( у нас же дозволили продажу спиртного), граються із своїми собачками, купаються в басейнах. А звільняти для них Київ та вс. Україну буде 128 бригада і "Карпатська січ"
Поки вони "воюють" на "Золотій горі", в Закарпатті уже поховали понад десяток вояків. Воістину кому війна, а кому мати рідна.
А ви тут про мадярів, коли ці не бажають звільняти свої домівки та свій бізнес.

Х-man 2022-03-27 / 13:27:26
Як знаєте за угорців коментовати а чого не рахуєте тих украінців інвалідів на крутих джипах які перетинали кордон а може і не інвалідів та інших

Русино-швабу 2022-03-27 / 13:24:31
1. 1991 рік був 31 рік тому. І обставини тоді були іншими. Нічо?
2. станом на момент здобуття незалежності Україна ще мала третій в світі потенціал ядерної зброї, при цьому зовсім не мала органів державної влади повноцінної держави, які б дозволили акумулювати кошти на утримання всього цього арсеналу. та й економіка тоді практично стояла.

Ми ж говоримо про зараз. І про дії кожного з сучасних суб'єктів всієї цієї затіяної Мордоом движухи.

Якщо ми говоримо, що кров - на руках Путіна, то чому маємо забувати про його подільника Орбана.
Якщо кажемо, що путінське зло породив російський народ і винуваті, персонально, всі росіяни, то чому маємо забувати про відповідальність Угорщини і угорців.

Такщо стрілки переводити не трпеба. Ідіотів тут нема. Весь світ тицяє пальцем в Орбана як в припутінську паскуду. І жодних виправдань тут нема і бути не може. Навіть німці, для яких свій інтерес - традиційно перед усім, це вже зрозуміли і пішли на втрати.

Якбти всі лідери держав Заходу були такими ж недалекоглядними і безвідповідальтними, як Орбан, Путін би вже завоював Європу.

Ну а з Капітельман ніхто відповідальність не знімає. Вона - така ж путінська хвойда, як і Орбан. От тільки різниця в тому, що українці відправили цю продажну популістку на смітник історії, а угорці носяться зі своїм, як з месією

Байден 2022-03-27 / 13:08:02
Я не мадяр але почитати коментарі і не дивуєшся чого мадяри невоюють за Україну.

НОВИНИ: Політика

22:20
/ 4
Зеленський призначив Сергія Кононенка начальником УСБУ в Закарпатській області
20:08
/ 2
Зеленський звільнив Гузинця з посади голови Ужгородської РДА
23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 3
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 15
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 13
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
» Всі новини