Закарпаття: більше половини наявних музейних експонатів потребують негайної реставрації

18 травня у світі відзначають День музеїв. І лише напередодні цього свята в Україні здебільшого й згадують про те, в якому стані нині музеї та унікальні речі минувшини, котрі в них зберігаються. Зазвичай у музеях немає відповідного обладнання, фондосховища не обладнані спеціальною апаратурою, а в Закарпатті й загалом більше половини експонатів потребують негайної реставрації.

На першому плані скульптура живописця Адальберта Ерделі "Оголена жінка", яку сьогодні експонують у Закарпатському художньому музеї ім. Й. Бокшая. Через крихкість матеріалу, з якого вона виго
На першому плані скульптура живописця Адальберта Ерделі "Оголена жінка", яку сьогодні експонують у Закарпатському художньому музеї ім. Й. Бокшая. Через крихкість матеріалу, з якого вона виго

Експонати старіють так само, як і люди. А може, ще й швидше. Музейні працівники скаржаться, держава не приділяє достатньо уваги тим речам, які дійшли до нас від предків.Щоб зберігати експонати, необхідні спеціальні умови і надзвичайно великі кошти. І з першим, і з другим проблеми не лише в Закарпатті, а загалом по всій Україні, наголошує директор Закарпатського краєзнавчого музею «Ужгородський замок» Василь Шеба.
«Це дуже велика й страшна проблема, будемо казати, торкається 99 % музеїв України. Мало того, що треба знайти цей експонат, показати людям і зберегти, щоб показати ще й через 100 років. На жаль, цих умов немає, бо є біда з коштами. Дуже великі кошти потрібні, щоб температурні режими у фондосховищах витримувати. Це в десятки разів потрібно збільшити фінансування на ці речі», – зазначив Василь Шеба.
Бракує фахівців
Контролювати стан десятків тисяч картин, ікон, скульптур і ще багатьох речей надзвичайно складно, кажуть директори музеїв. Проблема насамперед у кадровому забезпеченні – спеціалістів за часів Радянського Союзу не готували, а зараз якщо й навчають тонкощам музейної справи, то переважно за спеціальністю такі люди й не працюють – зарплати замалі.
Але Закарпатському художньому музею імені Бокшая пощастило, він має власного реставратора, який щодня оглядає фондосховища. Та все ж є речі, які й відновлювати практично неможливо, каже Людмила Біксей, заступник директора з наукової роботи музею.
«Ми знаємо, що твори з гіпсу, теракоти, сирої неопаленої глини – це ті речі, які кілька разів потрапляють в якісь умови і просто розсипаються. Ось у нас зараз в експозиції маленька скульптура Адальберта Ерделі. Власне він живописець, але зробив дві скульптурки, і ця у стилі Родена – оголена жінка. Але це просто глина! Ця глина має дуже цікаву форму, але ми трусимося над нею, як над маленькою дитинкою», – розповіла Людмила Біксей.
Діють норми 1930-х років
Спеціалісти нарікають, що згідно з нормами 30-х років минулого століття, бо новіших ще не розробили, музейні експонати реставрувати в регіонах не дозволяється. Цю роботу можуть виконувати фахівці лише такої організації як «Київреставрація». Їх через Міністерство культури і запрошують для виконання нагальних робіт. Три роки тому в музеї Бошая таким чином реставрували 8 робіт, план на 2008-2009 роки — лише один експонат із цього музею. Чимало ж речей таких, яких ще за роки існування музеїв ніхто не бачив і за таких умов зберігання та темпів відновлення може ніхто й не побачити.
Начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба зазначає: «У музеях України зберігається чимало речей, які характеризують культуру, історію розвитку країни, але через відсутність залів, належної охорони, температурних режимів, їх десятиліттями, якщо не століттями, не показують широкому загалу відвідувачів».
Понад 200 тисяч експонатів нараховується нині в музеях Закарпатської області. За офіційною статистикою, понад 60 відсотків із них потребують негайного реставраційного втручання, більшість приміщень та будівель, в яких вони розташовані, не придатні для зберігання. А про такі тонкощі як контроль за мікрокліматом та утримання спеціальних біологічних режимів у Закарпатті, як і загалом в Україні, музейні працівники майже й не мріють.

Надія Петрів, Радіо Свобода
17 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини