Мукачівський сайт опублікував "фотошоп" угорського "паспорта" кандидата в заступники голови Закарпатської ОДА Горвата

Редакція «Закарпаття онлайн» провела відповідне мінідослідження аж ніяк не з симпатій до політичної сили, придбаної на Закарпатті одіозним Михайлом Ланьом (кримінальне псевдо – Блюк). Тим більше, що йдеться, схоже, про обопільні фальсифікації

Мукачівський сайт опублікував "фотошоп" угорського "паспорта" кандидата в заступники голови Закарпатської ОДА Горвата

У віторок, 25 січня, інтернет-видання Мукачево.нет опублікувало як справжнє ймовірно підроблене зображення угорського «паспорта», що містить фото та інші дані чинного депутата Закарпатської обласної ради від партії «Батьківщина» Георгія Горвата. Про це свідчить побіжний аналіз оприлюдненого «документу», що його в рамках перевірки такого роду інформації здійснила редакція Закарпаття онлайн.

Для того, аби переконатися в достовірності опублікованої інформації, журналісти Закарпаття онлайн стартували від зворотнього та пішли шляхом ймовірних фальсифікаторів.

Аби підробити зображення «утлевела», фахівцям передусім необхідне відповідне фото. Пошук зображень в Google  за іменем та прізвищем Георгія (Юрія) Горвата вказує на його непублічність і видає всього кілька світлин, лише одна з яких є придатною до вказаної цілі. Йдеться про фото до публікації про переможців місцевих виборів до Закарпатської облради від «Батьківщини» на свалявському локалітеті мережі Rayon.in.ua.

Співставлення обох зображень підтвердило здогадки – саме це фото було використано для створення опублікованого на Мукачево.нет «документу».

Журналістові Закарпаття залишлося формально, буквально за 10 хвилин,  пройти шлях фальсифікаторів, повторивши їх роботу за допомогою елементарного редактора зображень у смартфоні.

Ймовірність того, що при уявному поданні документів на отримання угорського громадянства Г.Горват подав не два зроблені спеціально для цього фото розміром 45х35 мм, а графічно оброблене фото з інтернету, дорівнює практично нулю – це надто складний, затратний шлях, який, до того ж, не має якогось логічного обґрунтування.

А те, що в аналогічний спосіб можна підробити також текстову частину редагованого «документа», сумнівів, здається, також не викликає.

При цьому, що суттєво, згадка на мукачівському ресурсі того, що «документ, який ніби то належить» Г.Горвату, було раніше «оприлюднено у мережі», заперечується використанням функції «Пошук зображення в Google» – іншого, окрім зображення з Мукачево.нет, результату глобальний пошуковий сервіс не видає. Що може свідчити виключно про те, що першоджерелом ймовірно фальсифікованого зображення є саме вказаний інформаційний ресурс.

Поки редакція Закарпаття онлайн йшла власним шляхом з’ясування достовірності оприлюдненого «документу», свою реакцію на його появу наступного дня на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Фейсбук опублікував сам Георгій Горват: «Сьогодні  я особисто звернувся до Генерального консульства Угорщини у м. Ужгороді зі зверненням про надання інформації щодо наявності в мене угорського паспорту. Офіційну відповідь опублікую пізніше, а поки що розповім Вам свою думку з цього приводу та надам підтвердження, чому ж ця інформація – фейк.

В публікації у «паспорті» було зазначено мою дату народження. І чомусь там було – 6 березня. Потім, через дві години, мабуть хтось дізнався, що день народження в мене 6 травня і магічним чином паспорт оновився (скріни теж додаю). Тож, товаришам, які роблять такі фейкові новини, раджу перевіряти інформацію краще, щоб не було таких «ляпів».

Утім, варто звернути увагу на те, що скріни, які оприлюднив Г.Горват, і які мали бути зроблені з різницею в дві години, зроблено в ту саму хвилину, при тій самій кількості переглядів інформації та коментарів до неї. Що однаково може свідчити як про якусь помилку при оприлюдненні, так і, що більш ймовірно, про так само зумисну підробку.

Раніше Закарпаття онлайн оприлюднило матеріал, який містить формальну причину інформаційної атаки на Г.Горвата – останній є претендентом на посаду заступника голови Закарпатської ОДА за квотою «Батьківщини». За інформацією редакції порталу, це та інші аналогічні призначення віддзеркалююють близькі зміни в форматі владної коаліції в Закарпатській облраді, за підсумками яких поза владою можуть опинитися «Команда Андрія Балоги» та її регіональний сателіт – «Опозиційна платформа – За життя».

Г.Горват входить до команди одіозного Михайла Ланя (кримінальне псевдо – Блюк), в інтересах якого нещодавно було здійснено також владний «переворот» у Мукачівській районній раді, де під М.Ланя «зачистили» посаду голови, яку до того обіймав представник команди Балог Михайло Лабош. За інформацією з джерел Закарпаття онлайн у обласній владі, у цьому випадку йшлося також про попередню «обкатку» домовленостей, досягнутих учасниками владної коаліції нового формату на обласному рівні.

У тому ж контексті переформатування влади на Закарпатті та з, ймовірно, тих самих джерел дещо раніше було зроблено інформаційну атаку на ще одного кандидата в заступники голови ОДА – Василя Іванча з партії «За майбутнє». Однак, на відміну від ситуації з Г.Горватом, жодних сумнівів у наявності у В.Іванча угорського паспорта, до того ж – оформленого на чуже прізвище, немає.

Для тих читачів, хто не в курсі, варто уточнити: наявність громадянства іншої держави для претендентів на посади у системі державної влади України є законодавчо заборонена.

У випадку В.Іванча оприлюднення інформації про його угорський паспорт мало би закрити йому дорогу до державної посади. У випадку Г.Горвата оприлюднення фальсифікованого "документу" могло мати за мету не лише грубо облаштовану публічну дискредитацію опонента та удар по команді, яка висунула його на посаду, а й, передусім, активізацію спецперевірки на предмет можливої наявності у нього іншого, справжнього документу.

Ближчі дні мають підтвердити або заперечити зроблені редакцією Закарпаття онлайн висновки – якісь додаткові аргументи на підтвердження справжності оприлюдненого «документу» мала би навести редакція сайту Мукачево.нет, а свої контраргументи, щонайменше – у вигляді відповіді на запит до Генерального консульства Угорщини, обіцяв оприлюднити Г.Горват. Ця відповідь, втім, не може бути сприйнята як доконаний факт, адже, виходячи з узвичаєної практики, Угорщина не оприлюднює інформацію про громадян України, що є власниками її паспортів, а фракція КМКС, прямо зав'язана на офіційний Будапешт, є суб'єктом переговорів по переформатуванню влади на Закарпатті, а тому Угорщина об'єктивно не зацікавлена в оприлюдненні інформації, яка могла б нашкодити так важко досягнутим домовленостям.

Так чи інакше, але варто констатувати, що у випадку якісного проходження спецперевірки кандидатами на посади в органи державної влади потреба у такого роду з'ясуваннях об'єктивно відпала би.

А тим часом, у першій своїй публікації, по паспорту В. Іванча редакція Мукачево.нет анонсувала також оприлюднення фактів «наявності угорського громадянства серед депутатів… Слуг народу на Закарпатті».

27 січня 2022р.

Теги: Горват, фальсифікація, громадянство, паспорт, Угорщина

Коментарі

злий 2022-01-29 / 12:32:02


До "Не байдужий"

Що законно? Для державних службовців мати друге громадянство і присягати на вірність іншій державі? Ні, не законно


Не байдужий 2022-01-29 / 09:29:42
Підтримую "До редаації" на 100% -тому що законно!

іван 2022-01-27 / 19:17:49
з дімочки тужанського такий же європеєць, як із курки страус, звичайний продажний мішок грвна, як і більшість ткого типажу людей

Ужгород 2022-01-27 / 13:21:53
За такі дії видання, що розмістило фальшивку, має відповідати. Мовчимо вже про журналістську етику, яка там і близько не стояла. А Горват -- молодець, показав себе бійцем

До редакції 2022-01-27 / 11:55:07
Послухайте, "не з симпатії", відомо, що у більшості з депутатів є такі паспорти. Нехай спростуванпя дає сама особа або політсила, яку такі факти компроментують, і аж ніяк не незалежне Інтернет-видання (якщо таке є незалежним). А ще кращою відповіддю були б висновки органів, уповноважених державою на спецперевірку по депутатам, зокрема в періодю коли вони кандидатують до місцевих представницьких органів.
А то говорили-балакали

вася 2022-01-27 / 10:32:14
Невже вони думали, що Горват не помітить, що це підробка і дасть ситуації розголосу? Але ж це мало того, що наклеп, а ще й підробка документів! Мали би зацікавитися цим фактом правоохоронні органи.

Хероїв -- у студію! 2022-01-27 / 10:24:55
Чому не названо авторів фальсифікації? Невже Мукачево.нет великого європейця Діми Тужанського?

пенсіонер 2022-01-27 / 09:08:09
Зато при Союзі такого бардака не було, а була цензура і був порядок

май русин 2022-01-27 / 08:31:14
Ищи ся обстала, позерам, журналістика на Закарпаттьови. Бо Бо вжем думав, ош змаціцкалася ай щезла

злий 2022-01-27 / 07:35:44
Чудове дослідження! Брехня на брехню. Закарпатський політикум - во всєй красє :)

Voland 2022-01-27 / 07:26:12
Правильно робите! Давайте прозвища других! Цикаво скiльки слуг?

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини