На Закарпатті 15 000 споживачів ризикують бути відключеними від газопостачання

Майже 800 споживачів відключено від газопостачання на Закарпатті. Йдеться про тих закарпатців, які заборгували за послугу з розподілу (доставки) газу. Чи є у Оператора газорозподільних мереж юридичні підстави так діяти? Як відбувається відключення боржників та які додаткові витрати це за собою тягне? Що робити, аби не допустити подібної ситуації? На ці та інші питання в відповів технічний директор АТ «Закарпатгаз» Сергій Козар.

На Закарпатті 15 000 споживачів ризикують бути відключеними від газопостачання

Сергію Івановичу, відколи в Україні встановили карантин відключати людей через борги за комунальні послуги було заборонено. Що ж змінилося?

Наприкінці серпня цього року, а саме 20 числа, набули чинності зміни у законодавстві, які дозволили підприємствам-надавачам послуг, в тому числі й послуги з розподілу природного газу, здійснювати відключення боржників. Єдине уточнення: здійснювати це можна через 30 днів після виходу з червоної карантинної зони. У зв’язку з тим, що з червоної зони наша область вийшла вже давно, з вересня ми почали роботу з відключення боржників. Право «Закарпатгазу» припиняти газопостачання через заборгованість чітко регламентоване положеннями Кодексу газорозподільних систем.

Більше того, тимчасова заборона припиняти газопостачання за борги зовсім не скасовує плату за надану послугу.

 

Як відбувається припинення газопостачання на об’єкті?

Звичайно, відповідно до вимог законодавства, ми надсилаємо споживачу попередження, що необхідно сплатити борг, який у нього утворився. Між отриманням повідомлення про наявність заборгованості та відключенням проходить 3 календарних дні. Тобто, ми даємо змогу людині після отримання повідомлення заплатити за послугу з розподілу. Крім того, наші працівники телефонують клієнтам, повідомляючи їм про наявність заборгованості та її суму. До речі, людина може самостійно з’ясувати суму заборгованості в своєму особистому кабінеті на сайті 104.uа або зателефонувавши в контакт-центр за номером 067-01-03-104.

 

Скількох боржників уже відключили і скільком це ще загрожує?

За вересень ми відключили понад 600 боржників. Станом на 13 жовтня кількість зросла до 800. Загрожує ця процедура у принципі всім клієнтам, які недобросовісно ставляться до виконання договірних умов і не сплачують за розподіл природного газу. Зокрема, наразі ми працюємо з тими, хто має заборгованість від 1000 гривень і більше. І ми направили понад 15 000 попереджень про відключення через борги. Звісно, частина з них так і залишається попередженнями, адже люди сплачують борг після отримання такої звістки.

 

‒ Чи є результативними такі засоби і методи боротьби АТ «Закарпатгаз» із такими злісними неплатниками?

‒ З точки зору отримання підприємством коштів за надану послугу, а також з огляду на те, що ми маємо виконувати і свої зобов’язання перед державою – виконувати план розвитку (замінювати старі та встановлювати нові газопроводи, а також газорегулююче обладнання, встановлювати споживачам лічильники тощо), обслуговувати мережі, сплачувати податки, ‒ то так, це ефективний метод. На жаль, з точки зору дискомфорту нашим клієнтам цей метод не дуже хороший для самих споживачів. Тому ми закликаємо всіх не допускати такого і вчасно сплачувати за отриману послугу з розподілу. Крім того, якщо ми приїхали до боржника і відключили помешкання від газопостачання, то для відновлення послуги споживач має сплатити борг у повному обсязі, а також оплатити повторне підключення та транспортні витрати. Залежно від способу відключення/підключення, а також від того, де це робиться (на газопроводі-вводі, на внутрішньобудинковому чи розподільчому газопроводі), ця сума може бути від 1000 і до 8000 гривень.

‒ Чи правильно я розумію, що є декілька способів відключення боржників?

‒ Так, залежно від ситуації ми застосовуємо різні способи. Найпростіший спосіб ‒ це приїхати і перекрити кран на газопроводі-вводі або на внутрішньобудинковому газопроводі перед квартирою і опломбувати його. Якщо людина отримала повідомлення про припинення, але не дає дозволу на здійснення таких дій, перешкоджає працівникам АТ «Закарпатгаз», то ми маємо повне право механічно від'єднати такого споживача від газопроводу, від внутрішньобудинкових розподільчих систем. У такому разі послуга з припинення (а потім й відновлення) може коштувати більше 8000 грн. Вартість залежатиме від різних складових: наземний чи підземний газопровід, яке там дорожнє покриття тощо.

‒ Чи часто трапляються випадки, коли населення не допускає працівників для відключення, хоча розуміє, що має борги?

‒ Так, інколи таке трапляється. Але у 99% це закінчується тим, що людина не допускає, аби їй не припинили газопостачання, для того, аби вийти і терміново сплатити заборгованість у повному обсязі.

‒ На Вашу думку, чи розуміють люди важливість оплати? Чому варто платити за доставку газу: що значить цей платіж, чому взагалі діє така система, чому варто діяти з нею злагоджено? 

‒ Відмічаємо той факт, що наші клієнти ще не звикли оплачувати послугу з розподілу, хоч вона й не нова насправді. За розподіл люди сплачували завжди. Просто раніше все було в одній платіжці. Водночас, за кілька останніх місяців у нас значно покращилась комунікація з клієнтами, люди відповідальніше сплачують за послуги. Але борги ще суттєві. А це — напряму впливає на роботу підприємства, а відтак, — на забезпечення стабільного та безпечного газопостачання.

‒ Пане Сергію, яка загальна сума заборгованості?

‒ На початок жовтня ця сума була приблизно 53 млн грн.

‒ А порівняно з іншими регіонами, на якій відмітці Закарпаття щодо заборгованості?

‒ До 2019 року рівень розрахунків населення за природний газ в Закарпатській області був одним з найкращих по Україні. А ось коли розділили рахунки, тобто відокремили функцію продажу газу від його розподілу, — платежі різко впали. Цьому є кілька пояснень: спершу декотрі закарпатці не погоджувалися сплачувати за послугу з розподілу, помилково вважаючи, що це — якась новація. Хоча це зовсім не так: за розподіл споживачі сплачували завжди, лише ця сума була закладена у загальну ціну газу. Ще однією вагомою причиною, яка суттєво вплинула на рівень розрахунків, стали карантинні обмеження. Через карантин скасувалися поїздки за кордон, де багато співвітчизників перебували на заробітках. Не приймали відвідувачів туристичні об’єкти, призупинили роботу кав’ярні, магазини, що теж вплинуло на рівень доходів багатьох закарпатців. Відповідно, платежі не здійснювалися. Коли ж скасували «червону зону», все запрацювало, але більшість з боржників сплатити за надану послугу забула. Натомість наше підприємство, як стратегічний об’єкт області, жодного дня, незважаючи на карантин, не припиняло своєї роботи. Тож тепер, на жаль, доводиться всіма способами нагадувати боржникам про необхідність оплати, вдаючись як до подання судових позовів, так і припинення газопостачання. Хоча останнє — взагалі не ціль нашого підприємства. Ми прагнемо (і щодня над цим працюємо) забезпечувати стабільне та безпечне газопостачання, покращувати якість надання послуги з розподілу так, щоб наш клієнт був задоволений.

‒ Тобто ніяка інша організація чи структура не може заявити, що збирає кошти на ремонт газопроводу?

‒ Абсолютно. Це виключно компетенція АТ «Закарпатгаз» і виключно за рахунок отриманих коштів за послугу з розподілу природного газу. Якщо у якомусь населеному пункті скажуть, що, умовно, зберіть по 100 гривень з двору, а ми вам відремонтуємо газопроводи, то одразу звертайтесь до правоохоронних органів.

‒ А це правда, що АТ «Закарпатгаз» на неплатників подає до суду?

‒ У декотрих випадках ‒ так. Несвоєчасна оплата послуг з розподілу та, як наслідок, стягнення заборгованості через суд, тягнуть додаткове фінансове навантаження для споживача. У випадку розгляду справи в порядку позовного провадження, окрім суми боргу, доведеться сплатити додатково 2270 грн судового збору. Добровільна сплата заборгованості дозволить уникнути додаткових фінансових витрат, пов’язаних із судовим розглядом справи.

Закарпатцям, що заборгували за послугу з розподілу природного газу, направлено більше 15 тис попереджень про припинення газопостачання.

Для відновлення газопостачання боржнику доведеться, окрім суми боргу, додатково сплатити оператору ГРМ вартість послуг з припинення/відновлення газопостачання.

‒ І все ж… Останнім часом поширюється інформація про те, що плата за послугу з розподілу газу – незаконна, а судові накази з вимогою сплатити борг легко скасувати, подавши відповідну заяву...

‒ Той, хто поширює таку інформацію, вводить людей в оману. Відповідно до судової практики, після скасування судового наказу (який є спрощеним судовим провадженням) товариство подає позов і, таким чином, справа переходить на інший етап. Суд розглядає її уже в позовному провадженні, під час якого присутні обидві сторони. У нас є низка рішень на користь АТ "Закарпатгаз", які винесені після скасування судових наказів. Ці люди не тільки відшкодували борг підприємству, але і додатково сплатили по 2270 грн судового збору.

Тобто у випадку скасування судових наказів АТ "Закарпатгаз" передає справи до суду для розгляду у позовних провадженнях. А тому, аби не допускати, подібного, представники оператора газорозподільних мереж звертаються до всіх споживачів газу і закликаю дотримуватись платіжної дисципліни. Своєчасна оплата послуг з розподілу газу – це, насамперед, кошти на безпеку та комфорт у сезон низьких температур. Аби не допустити збоїв у роботі системи, слід якнайшвидше розрахуватися за послугу з розподілу газу.

‒ З початком опалювального сезону людей цікавить, чи не зміниться вартість за доставку газу з нового року?

‒ Тут треба зробити додаткове роз’яснення для наших клієнтів: вартість послуги розраховується залежно від кількості природного газу, який спожив клієнт за попередній газовий рік (тобто з 1 жовтня 2020 року до 30 вересня 2021 року). Клієнти можуть самостійно вирахувати щомісячну вартість послуги. Слід взяти весь об’єм газу, спожитий за попередній газовий рік, помножити на тариф (нині він становить 2,14 грн з ПДВ) та поділити на 12 місяців. І так людина отримає щомісячний рівний платіж із розподілу природного газу. Хочу наголосити, що люди завжди платили за розподіл, але в попередні роки ця вартість була включена у ціну самого газу.

Особисто моя думка, що у такому разі фінансове навантаження розподіляється рівномірно: людина розуміє, що не буде платити влітку мало, а зимою дуже багато, адже сплачує рівними частинами впродовж року.

‒ Тобто для кожного споживача розрахунок індивідуальний?

Так. Тариф за розподіл одного кубічного метра – фіксований, а вартість послуги варіюється у кожного споживача залежно від кількості спожитого газу за попередній газовий рік. Людина може самостійно розрахувати, яку платіжку отримає, або ж звернутися у наш клієнтський простір, де їй все детально роз’яснять. Таку ж інформацію можна подивитися онлайн, в особистому кабінеті.

Оксана Каганець

22 жовтня 2021р.

Теги: Закарпатгаз, розподіл, газопостачання

Коментарі

Пересічний громадянин 2022-01-01 / 10:54:01
Ті,що вміють комара видоїти та накладати ярмо .


Мешканець 2021-11-20 / 09:51:54
Та люди самі відмовляються вже від нього..нікому не покишені такі витрати..у нас цілі вулиці відмовляються.І далі будуть.Тому вони самі і будуть користуватись.Я вже мовчу про авто..як нас обкрадають і годують обіцянками.Моя думка що має бути повернення всіх введень до 2014 року і врегульоване питання про евробляхи.Хто за скасування грабіжних законів?

Українець 2021-11-10 / 14:01:48
Поки держава не поверне собі облгази та газотранспортні системи люди будуть терпіпи обдираловку та знущання з боку власників-газовиків

Сват 2021-10-24 / 12:39:16
Яка оплата за транспортування газу по трубах які ми за власний кошт побудували а тим більше за пройдешній рік, а втрати газу які нам нараховували і ми справно платили- де договори на ці оплати що ми підписали і згідні платити. А такі "технічні" директори як АТ «Закарпатгаз» Сергій Козар, чи знають як їх газда бідує у Австрії та живе у коморі в Відні,най іде та обрізати труби та буде сам грітися!

Кінь у пальто. 2021-10-24 / 09:38:22
Іде манпуляція в рахунках на приєднання. З"являються якісь "прогнозовані" або "замовлені" обсяги газу, намальовані "Закарпатгазом". При справній оплаті реальних сумм ти постійно "винен". Тобто іде справжній "розвод" на бабки..

Коментар 2021-10-23 / 17:41:28
Потрібна негайна націоналізація енергетичної сфери.

Петро 2021-10-23 / 13:25:36
Нико точно не знає ціну,і депутати мутять говорять ко як хоче,їм все равно-они мають велику платню і є із чого платити,а пенсіонери як вижити?Одяг із секондхенда,продукти просрочені май дешеві,хліб уже який дорогий,а олія?А іще КОВІД нас догоняє,Майже іще живими скакати у яму на кладбищі,

Степан прав. 2021-10-22 / 23:24:39
Е, колотять, маніпулюють, видумують. Ціни - влітку одні, зимою другі, тепер уже ділити на 12 місяців. Скажіть чесно, що дорожав, дорожає і буде дорожати.

Степан 2021-10-22 / 11:56:15
Інтересно,розрахунок за попередній рік,Прошлого року я купив дрова і грівся частково газом,цього року я не міг купити дрова,то тепер я замерзну?

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини