Медики Закарпаття звернулися до керівництва області щодо намірів ліквідації медзакладів шляхом приєднання до обласної лікарні

Як ідеться у зверненні обласної профспілки медиків, за останні 3 роки кількість працюючих в медичній галузі краю за даними Служби статистики зменшилась з 25 618 осіб у січні 2018 року до 21 037 у липні 2021 р.

Медики Закарпаття звернулися до керівництва області щодо намірів ліквідації медзакладів шляхом приєднання до обласної лікарні

Як повідомляло Закарпаття онлайн, до розгляду сесії Закарпаської обласної ради, що відбудеться 28 жовтня, серед інших, підготовлений проєкт рішення №1960 ПР/01-16 «Про реорганізацію комунальних некомерційних підприємств у сфері охорони здоров’я Закарпатської обласної ради».

Згаданим документом обласній раді пропонують погодити ліквідацію 15 медзакладів обласного підпорядкування з подальшим злиттям їх приєднанням до ЗОКЛ ім. А. Новака.

Відповідні наміри викликали чималий резонанс серед населення області та медичної спільноти краю. 

Так, обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я України оприлюднила звернення до голови обласної ради Олексія Петрова та депутатів ради, аби не допустити знищення надбань Закарпатської області у галузі охорони здоров’я.

Закарпаття онлайн публікує відкрите звернення, опубліковане на офіційній сторінці Закарпатської профспілки працівників охорони здоров'я 20 жовтня.

Шановний Олексію Геннадійовичу!

Шановні депутати Закарпатської обласної ради!

Президія Закарпатської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України засвідчує свою повагу до Вас та звертається з приводу проєкту рішення Закарпатської обласної ради №1960 ПР/01-16 «Про реорганізацію комунальних некомерційних підприємств у сфері охорони здоров’я Закарпатської обласної ради», опублікованого 12 жовтня 2021 року на офіційному сайті обласної ради.

Медичні працівники обласних закладів охорони здоров’я, а з ними і вся медична спільнота краю, глибоко стурбовані появою такого плану реформування медичної галузі нашої області. Такі доленосні рішення не повинні прийматися без суспільного обговорення і думок спеціалістів різних напрямків – лікарів та медичних сестер, економістів та керівників закладів. 

Медична галузь області вже має досвід існування багатопрофільних закладів, коли у складі Закарпатської обласної лікарні були психіатричне, нейрохірургічне, дерматологічне, кардіологічне відділення, санавіація тощо. У складі міської лікарні було інфекційне відділення. Навіть не можна порівняти якість і можливості надання спеціалізованої медичної допомоги раніше і зараз.

Досягненнями Закарпатської обласної ради стали:

- заснування 23.12.2005 р. першого і поки єдиного в Україні Центру нейрохірургії та неврології, у якому успішно лікуються хворі з усієї країни, проводяться тисячі надскладних хірургічних операцій. Конкурента даному закладу нема ні на Закарпатті, ні в Україні.

- заснування 11.12.2003 р. Закарпатського обласного кардіологічного диспансеру. Сьогодні це головний лікувальний заклад в області по наданню спеціалізованої медичної допомоги хворим з серцево-судинними захворюваннями, які визнані пріоритетними напрямками у Програмі медичних гарантій МОЗ України. Заклад займає третє місце в Україні по рейтингам надання високоспеціалізованої кардіологічної допомоги. 

- заснування 08.01.1998 р. Закарпатського обласного онкологічного диспансеру. За 23 роки існування КНП «Закарпатський протипухлинний центр» став потужним діагностичним, лікувальним та методичним закладом не лише завдяки коштам обласного і державного бюджету, але і коштам міжнародних грантів та фондів. 

- 29.12.2003 р. зареєстровано Обласну інфекційну лікарню, яка є лікувально-профілактичним закладом, що забезпечує висококваліфіковану спеціалізовану медичну допомогу. Лікарня завоювала почесне звання «Лідер року – 2007» у номінації «Медично-оздоровча діяльність», а у 2009 р. нагороджена дипломом «За вагомий внесок у розвиток медичної галузі України та покращення здоров’я українського народу» та номінована на отримання Національної медичної премії.

- і т.д.

Важливо також відмітити, що обласні заклади охорони здоров’я є клінічною базою, де готуються молоді спеціалісти Медичний Факультет Ужну та Факультет післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки УжНУ  В майбутньому саме вони стануть достойною заміною існуючих високопрофесійних кадрів.

Загалом, створення профільних закладів у Закарпатті підвищило якість надання медичної допомоги жителям області та громадянам з усієї України. 

Не приєднання даних закладів до обласної лікарні, а грамотне управління, націлене на розвиток обласних медичних закладів і їхніх послуг, на посилення конкурентоспроможності за рахунок оснащення сучасними медичними технологіями зробить обласні заклади охорони здоров’я економічно ефективними. Джерелами коштів для розвитку має бути не лише бюджет, але і залучені кошти – гранти, програми, фонди міжнародного рівня. Саме для залучення додаткових коштів у медичну галузь держава і перетворила заклади на комунальні некомерційні підприємства. 

Процеси децентралізації негативно вплинули на медичну галузь. Сьогодні нема чіткої вертикалі керованості медициною. Медичні працівники незадоволені заробітними платами. По області відбулося і продовжується масштабне скорочення лікарів та медичних сестер. 

За останні 3 роки кількість працюючих в медичній галузі краю за даними Служби статистики зменшилась з 25618 осіб у січні 2018 року до 21037 у липні 2021 р.

Суттєво скоротилась кількість ліжок, що призвело до розміщення хворих в період загострення пандемії на коридорах закладів. У той же час у зв’язку з реформуванням збільшилося навантаження на медичних працівників. Чого варта процедура передачі даних в НСЗУ, яка забирає біля третини робочого часу медичних працівників. Усе це призводить до погіршення надання медичної допомоги жителям краю.

Продовжується виїзд кваліфікованих медичних кадрів за кордон. Жителі Закарпаття вже відчувають брак якісної безоплатної державної медичної допомоги. Складається враження, що відбувається методичне знищення державної медицини, але скільки населення краю має можливість лікуватися у приватних закладах? 

Просимо почути двадцятитисячний медичний колектив області та ще більшу спільноту пацієнтів і не допустити знищити надбання Закарпатської області у галузі охорони здоров’я.

З повагою

за дорученням Президії Закарпатської 

обласної організації профспілки працівників

охорони здоров’я України

голова ЗООППОЗУ   Володимир ТУРОК

21 жовтня 2021р.

Теги: медики, звернення, приєднання, ліквідація

Коментарі

Ескулап 2021-10-23 / 01:05:42
Закономірний черговий етап централізації влади і бабла вже на регіональному рівні, який був невідворотній і лише питанням часу. За кілька років "то-ли еще будет".

Діма 2021-10-22 / 10:20:20
Про що атор статті? Яка галузь...? Які кадри?Вже є покупці на приміщення стомат поліклініки та госпіталю ветеранів війни!!!

коментар 2021-10-22 / 09:25:58
Не вийти на один день на роботу? Та ми кому хочемо насолити: владі чи самим собі(ми самі хворіємо,наші близькі хворіють,наші знайомі хворіють і,взагалі,простий люд,який не може собі дозволити Феофанію,Ізраїль,Німеччину,навіть,Мадярщину користується послугами нашої "медицини".Є сенс далі щось пояснювати? Поки медики не отримають гідну оплату своєї праці (разом з аудитом власної профпридатності) - до тих пір ми будемо смішити Європу та Ульяну супрун з її співвітчизниками за морем.

Pavlo 2021-10-22 / 08:00:35
Потрібно, щоб усі медики на один день не вийшли на роботу,тоді ця влада почує ,добре почує.А звернення почитають посміються і покладуть в кучку з іншими зверненнями.

Ужгородець 2021-10-22 / 04:53:38
Дякуємо вам 73%. Ви зробили нас разом! Кінець Епохи зубожіння!.

Василь 2021-10-21 / 19:10:51
Таким казнокрадам, як Іванчо, який будучи головним податківцем, займався здирництвом у особливо великих розмірах, і скупив купу нерухомості у Іспанії, маніпулює поняттями " гідне медичне обслуговування" наплювати на медиків, і тих хто звертається до медиків за допомогою!!! Сконцентрувати бюджет в одних волохатих руках, вкрасти майно і землю закладів, от в чому полягає кінцева мета цих злодіїв!

Патріот 2021-10-21 / 18:41:24
Бережіть медицуну та їх працівників, це герої які працюють за копійки 5800 грн.це зарплата. Задумаєтеся поки ще не пізно.

Тухес 2021-10-21 / 18:26:24
Я в шоцi! Капець медицини, капець УжНУ, капець полiцii, капець культури! Фiнiш! Якiсь чинуши з ОДА,Обл,Ради щось рiшають! Подивiться на цих корiнних закарпатцiв! Однi ...ови та ...чуки!

А судді хто?) 2021-10-21 / 18:06:59
Аудит зарплат доречно провести в самій облраді та ОДА. Як і чистку від "мертвих душ" та "довгоногих" секретарок-кавоварок. Про що ви кажете? Хто буде очищати медицину, неочищена влада? Ділішки чинушок з Народної і чинушок медичних - це слон і моська)

Франкiнштейн 2021-10-21 / 17:47:34
Депутати облради будуть вирiшувати! А як ми догадуемось! Склад цих покидькiв ми знаемо, як голосуватимуть так собi зроблять бiду! Взагалi то все буде не так як вони хотять!

коментар 2021-10-21 / 17:42:56
Судячи з коментарів Ольги Олексик,що "питання не висувалося на обговоренні в комітеті облради,не було ніяких прес-конференцій,громадських слухань і т.д." та з виступу на телестудії заступника губернатора - цей проект уже "затвердили" авансом.

Пацієнт 2021-10-21 / 17:36:56
Об'єднати заклади - легше контролювати політичні рішення й фінасові потоки. Чому мукачівець Мешко з партії Балоги протягує таке рішення, не складно додуматися.

Іван 2021-10-21 / 16:53:09
Я не вірю що теперішня більшість в облраді вболіває за медицину так сильно з огляду на те хто туди входить. Оптимізація читай скорочення дасть можливість вивільнити частину землі і приміщень. Н у а далі ці хлопці знають що з тим добром робити.

коментар 2021-10-21 / 16:03:09
Сир-бор в тому,що якщо не буде контролю зі сторони облради,то все залишиться як було.Тільки статус "царька" з директора КНП поміняється на статус заступника Яцини Ю.Ю. з такої-то спеціалізації...

Михайло. 2021-10-21 / 15:39:02
Я не розумію цей сир-бор. Буде все як було. Будуть профільні медзаклади, будуть так лікувати як лікували. Єдине не буде, це "царьків" в комунальних лікувальних закладах., які заробляють на відкатах тендерів, оплачують "мертвиї" душ. Приймають за окрему плату потрібнних для них а не для медицини лікарів. Приймати по знайомству або по звінку "секретарок, писарів і кучу недбалих персон які елементарного поняття не мають що роблять. Не будуть щефа обсуговувати довгоногі секретарки та варити кофе. НЕ будуть "царьки" давати премію тим хто їх хвалить, а будуть мати премію ті що заслужили.Я розумію що "царьки" будуть організовувати мітинги , звернення від трудових колективів. Не кожному хочеться втрачати трон, але прийдеться.

Таня 2021-10-21 / 15:23:44
Молодці необхідно відстоювати медичні заклади. Якщо проблема у у тому що керівники отримують великі заробітні плати то сесія обл. ради вивчає і затверджує їхні заробітні плати і премії тому чому вони їх не відрегулюють, питання?
Якщо оформлені працівники, які не працюють то зробити службове розслідування і притягнути винних до відповідальності!
І справді, якщо робиться такий кардинальний крок то чому при розроблені проекту рішення не запрошували тих чию судьбу вирішували Профспілку медиків, не вже так важко розяснити людям ситуацію і дати можливість висловити свою думку з приводу цього питання.

коментар 2021-10-21 / 15:19:14
Все вірно,а від себе медика можу добавити,що потрібен регулярний аудит "зарплат" та "премій" в адміністраціях медзакладів,щоб справедливо ліквідувалися різниці в оплатах праці. Бо хтось відповідає за життя і здоров'я пацієнтів,а хтось користується службовим становищем і службовими можливостями. А , по-друге, якщо лікарі і далі будуть займатися непотрібною комп'ютерною писаниною , замість того,щоб за цей час лікувати та обстежувати людей, то нам і пандемії не треба - ми руками і "мізками" НСЗУ знищимо самі себе швидше. І, по-третє(народна мудрість),любий працівник, який постійно має думати як прокормити себе та сім'ю,як сплатити комуналку,як допомогти батькам в старості та дітям в навчанні - ніколи на совість не буде думати про належне виконання своїх безпосередніх медичних обов'язків.

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини