Екологи виступили категорично проти спорудження греблі на Ужі в Ужгороді

ГО "Екосфера" оприлюднила свою позицію щодо будівництва греблі на річці Уж у межах міста Ужгорода в районі Боздоського парку.

Екологи виступили категорично проти спорудження греблі на Ужі в Ужгороді

На думку екологів, будувати підпірну греблю на р. Уж категорично не можна.

На підтвердження цієї думки ГО "Екосфера" перерахувала негативні наслідки,  які спорудження греблі матиме для річки, міста та містян:

Екологічні:

- погіршення якості води в Ужі у межах міста, оскільки вище греблі утвориться водосховища зі слабко проточною водою. Разом із сповільненням течії річка втратить здатність до самоочищення. Самоочищення річок – це необхідна умова їх існування; річка гине тоді, коли втрачає цю здатність і оживає знову після її отримання. З огляду на велику кількість джерел забруднення річки на ділянках вище за течією, ділянка під водосховищем буде сильно замулена. На цій ділянці відбуватиметься інтенсивне розмноження бактерій та інших одноклітинних організмів, водоростей та відмічатиметься заростання водного дзеркала у теплий період. Усе це призводитиме до зменшення вмісту кисню у воді, гнилісних процесів, негативного санітарно-епідеміологічного стану річки. Більша частина видів риб, які сьогодні живуть у річці, на цій ділянці річки жити не зможуть

- сегментація річки греблею позбавить можливості частини видів риби здійснювати сезонні та добові міграції. Перетворення ділянки річки у водосховище унеможливить перебування в ній також значної кількості видів. Гребля негативно вплине на біорізноманіття видів риби у р. Уж.

Соціальні:

- група водно-болотних птахів на р. Уж у центрі міста є однією з окрас Ужгорода. Цілорічно тут можна спостерігати ті чи інші види птахів. Птахів підгодовують, птахами милуються, з птахами фотографуються і знайомлять з ними дітей. Найпомітнішими та впізнаванішими з птахів є лебеді шипуни, крижні, мартини, чапля сіра, чаплі білі – чепура велика і чепура мала, пірникоза мала, а також лелека чорний, який занесений до Червоної книги України. Птахи стали важливою естетичною складовою річки. Підняття рівня води у річці та затоплення природних наносних острівців у руслі створить несприятливі умови для перебування птахів на річці у центрі міста. За таких умов водоплавні птахи – крижні і лебеді – не зможуть утворювати чисельні колонії взимку і зустрічатимуться невеликими групами. Інші види, які себе добре зараз почувають на річці, де є місця мілководдя, і більш глибоководні заводі, на цій ділянці більше не зустрічатимуться.

- сьогодні на р. Уж у спекотні дні спостерігається багато відпочиваючих. Вода у річці проточна і відносно чиста. Як вже написано вище, якість води у водосховищі, яке утвориться в результаті будівництва підпірної греблі, погіршиться у кілька разів і може бути не придатною для її використання в цілях рекреації.

Економічні:

- через слабку течію у водосховищі, дно річки замулюватиметься і потребуватиме систематичного очищення. Усе це є додатковою статтею витрат з міського бюджету.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайнвлада Ужгорода планує перетворити річку Уж на болото будівництвом "андріївської" міні-ГЕС.

У зв'язку з цим через Фейсбук-подію ужгородців та небайдужу громадськість запрошують на сесію, збір анонсовано 7 жовтня, о 9:00, на площі Поштовій перед міською радою.

Закарпаття онлайн раніше повідомляло, хто на Закарпатті лобіює будівництво малих ГЕС на річках Карпат. Зокрема, журналісти-розслідувачі розповіли про родинні зв'язки власників групи енергетичних компаній «РЕНЕР».

07 жовтня 2021р.

Теги: гребля, мініГЕС, РЕНЕР, Андріїв

Коментарі

Амбітному "Мешканцю Ужгорода" 2021-10-10 / 12:06:53
Для того, щоб так безапеляційно розкидатися висновками (якщо Ви навіть фахівець гідролог, інженер-будівельник, еколог), то не треба на пленарні засідання сесій приходити, досить відкрити офіційний сайт Ужгородської ради і ознайомитись хоча б з тими крохами інформації, що вони нам, справжнім мешканцям Ужгорода, викладають (про публічність цієї оборудки окрема тема). Та й тексті звітів СЕО по кожному із детальних планів території по Боздошу ознайомитись із плаами, описом та кресленнями (мінімальна дійсно інформація), щоб заткнутися і не триндіти просто так в підтримку так званої "розчистки" і так званої розбірної, або динамічної, як заявив Чіпак, греблі. Це, щоб усвідомити недоречність побіжних висновків, коли ти не в темі, а лише слухаєш Чіпака і Андрієвих

Мешканець Ужгорода 2021-10-08 / 15:34:54
Я не коментував абмітні заяви Екосфери, бо хотів почути не тільки їх думку, а й думку фахівців. На жаль, на сесії не мав змоги бути і не чув виступ Чіпака. Сьогодні спеціально побував у водників на прес-конференції. І все зрозумів. Екосфера знову попіарилася. Ніякої ГЕС на Ужі не буде, як і не буде водосховища. Хочуть навести елементарний порядок в Боздоському парку, старий рукав Ужа почистять від сміття і кущів, так само ставок у парку, розкладна гребля буде складатися: мало води в Ужі - піднімається, багато води - спускається, "лягає" на дно. Плюс, вся набережна Незалежності з Липовою алею від пішоходного до транспортного мосту Масарика буде захищена від паводків мобільною надувною дамбою, 5 годин для монтування. І може наша річка нарешті стане справжньою річкою, з водою, рибою і птахами. Хіба не цього хочуть прості жителі Ужгорода???

ЙоЙ 2021-10-07 / 20:32:11
"через слабку течію у водосховищі, дно річки замулюватиметься і потребуватиме систематичного очищення. Усе це є додатковою статтею витрат з міського бюджету." Які витрати з бюджету? Це все змиє першим же невеликим паводком.

ЙоЙ 2021-10-07 / 20:22:16
Мені здається, чи річка Уж на першому фото схожа на річку Ріка після греблі на другому фото? Якщо так, то я не розумію, що поганого зробить ця гребля? Підніме рівень води і річка стане схожою на річку, а не на струмочок де і рибі плавати ніде.

jona 2021-10-07 / 15:57:53
до пенсіонера. Ціна на газ росте епізодично через газпромівські мніпуляції, не буде вона більше такою. Уж не є гірською рікою, перепади висоти малі, великої потужності з Ужа не зняти ,а більше проблем буде із застоєм води і осушенням русла нижче греблі.

пенсіонер 2021-10-07 / 14:29:59
Ціна на газ росте безбожно, то прийдеться із ГЕСами погодитись і з вітряками на Боржавських полонинах. Тут екологи чомусь мовчать, що увесь світ іде до замінної енергетики, а ми скоро будемо опалювати житло кізяками.

Богдан 2021-10-07 / 13:40:48
2Хома.Тоді водність була більшою,не було зеленого тарифу і в канал поступала менша частина води з ріки.

Хома 2021-10-07 / 11:46:48
У Камяницi побудовали греблю та канал з электростанцiею у З0 роках минулого столiттяi там экологи були розумнiши нiж тепер.

Ужгородець 2021-10-07 / 09:54:10


Хамство. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини