Священики Закарпаття та Львівщини просять нового нунція вирішити питання єдності УГКЦ (ФОТО, ВІДЕО)

З нагоди Дня Незалежності греко-католицькі священики із Закарпаття та Львівщини разом відслужили Літургію на Верецькому перевалі на меморіалі загиблим борцям за волю України.

Священики Закарпаття та Львівщини просять нового нунція вирішити питання єдності УГКЦ (ФОТО, ВІДЕО)

Про це повідомляє РІСУ.

Така спільна молитва відбувається четвертий рік поспіль. Після Літургії присутні підписали листа до нововисвяченого Апостольського нунція з проханням посприяти вирішенню питання єдності греко-католиків в одну структуру на території України.

Копію листа священнослужителі також надішлють Главі УГКЦ Святославу.

"Ми є дітьми одного і того самого народу, наша віра є з одного джерела візантійського обряду, ми мешкаємо в одній державі, і вважаємо за велике непорозуміння і несправедливість, що ми не об’єднані в одну структуру на території України", - йдеться у листі.

Як зазначив греко-католицький священик Василь Данилаш, парох церкви Вознесіння з Великого Березного, він був хрещений, одружений у підпіллі, знав, що є Українська Церква, ніхто не говорив про якийсь особливий статус Мукачівської єпархії.

"Сьогодні я гордий з того, що ми тут зібралися разом, представники українського народу з обох боків карпатського хребта. Ми не є окремо — з нас хочуть зробити окремо! На жаль, у нас є дуже поширене так зване мадяронство, вони себе називають полікультурними, поліетнічними, а в загальному є сучасними космополітами. І воно не лише у нас поширене", - заявив він.

Також о. Василь зазначив, що листа за єдність з УГКЦ, який було нещодавно відіслано до Риму, підписало близько 50 священнослужителів із Закарпаття.

Повний текст листа:

"Ваше Високопреосвященство, Апостольський Нунціє в Україні!

Звертаються до Вас греко-католики України в цей радісний час, коли з ласки Божої Україна святкує День Незалежності. Найперше, щиро вітаємо Вас із призначенням в Україну, віримо в те, що Ваше служіння принесе добрі, рясні плоди. Хай Святий Дух завжди буде з Вами.

Ми зібралися з обох боків Карпат на Верецькому перевалі, щоб поєднатися в молитві спільної Літургії, бо нас більше не розділяють державні окупаційні кордони.

Ми, маючи велику надію на Господа, люб’язно звертаємося до Вашого Високопреосвященства з великим проханням, щоб Ви доклали всіх зусиль для осягнення адміністративної єдності всіх греко-католиків України.

Ми є дітьми одного і того самого народу, наша віра є з одного джерела візантійського обряду, ми мешкаємо в одній державі, і вважаємо за велике непорозуміння і несправедливість, що ми не об’єднані в одну структуру на території України. Бо жодних достатніх підстав, окрім політичних, на наше переконання не існує. Така ситуація є вкрай небезпечною. Ми, споглядаючи на наших братів-католиків латинського обряду, радіємо за них, що вони, хоч і є різних національностей, але належать до однієї структури в межах України.

Ми вважаємо, що наше бажання є природнім правом, так, як дитина має право називатися дитиною своїх батьків, і перебувати з ними в родинних стосунках, так і ми, являючись українцями, маємо право належати до однієї Української Греко-Католицької Церкви. Внутрішньоцерковна адміністративна єдність греко-католиків, сприятиме спокою людей і поглибленню любові до Господа та до свого народу. Допомагатиме також суспільній і громадянській єдності, зменшить напругу в суспільстві.

Сподіваємося, що Ваше Високопреосвященство цю справу буде вирішувати якомога швидше. Молимося за Вас і будемо очікувати на відповідь".

 

Довідка: У березні 1939, після окупації Карпатської України профашистською Угорщиною, мадярські жандарми передали польським прикордонникам на Верецькому перевалі полонених галичан, які брали участь в обороні української держави у складі Карпатської Січі. А наступного дня полонених, всупереч міжнародним конвенціям, було тут і розстріляно за наказом польського військового командування.

Впродовж 2008-2015 років фахівці пошукового підприємства «Доля» зі Львова виявили тут останки 22 стрільців і перепоховали. А в жовтні 2015 року тут було відкрито меморіал.

Озвучення тексту листа

Панахида за полеглими борцями за волю України. Не дивлячись на грозу на захід зібралося понад сотня вірян і священнослужителів

25 серпня 2021р.

Теги: МГКЄ, УГКЦ, Верецький перевал, січовик, панахида

Коментарі

Г***** Д****** 2021-09-14 / 16:10:04


Перехід на особистості за відсутності будь-якого змісту по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Іванко 2021-09-09 / 22:30:10
Якщо адмін сайту одобряє, публікую посилання на групуhttps://www.facebook.com/groups/528904274245381

Бред 2021-09-09 / 18:55:50
То брехлива группа там жодного обеднаням нема
Группа працуе на православна церква украінци
Вот куда косят нас у розкол бо то розколніки

Veritas до попереднього 2021-08-28 / 18:18:24
Якщо встряваєте в бесіду, то ознайомтесь з діалогом добре, мова йшла про участь єпископа Лущака на спільній молитві за участі всіх представників релігій у Софіївському храмі, а не про участь у служінні на Верецькому перевалі. Бо у вас выходить, як з sui jurisom, всі кричете про нього, а підтверджуючи документів нема.
То ж, якщо МГКЄ себе позиціонує, як окрема греко-католицька церква в Україні, тоді хай єпископ її там і представляє, якщо вважає, що належить до України. Закарпаття - це територія України і проживає тут 90% українців, а не мадярів, словаків чи русинів.

До верітаса 2021-08-28 / 08:38:09
Не було там Шевчука, тому не було і Лущака.

jurius 2021-08-27 / 20:55:40
Veritas якщо за логікою то відповідь: тому що вищий клір МГКЄ не уособлює себе з українськими греко-католиками. Хочемо, не хочемо, майбутнє об'єднання має базуватися на компромісах, тому об'єднана греко-католицька церква повинна називатися ГКЦУ, за зразком ПЦУ.

Виноградівець 2021-08-27 / 20:51:02
Навіщо Лущаку туди їздити, він має тут свій бізнес, свою неоспільноту, свій "sui juris", так для виду помолиться за Україну, і відразу за гроші ОПЖЗ видасть білборди про неіснуючий "sui juris". А з паломництва Сипко десятину дасть і на митру заробить, а в той же час представникам УГКЦ чеше, що Він "щирий українець" корінці його звідтам. Які ж ви огидні, а я думав, що священики греко-католицької церкви вище від мпешників, з одного поля ягоди.

До попереднього 2021-08-27 / 20:41:01
Тому що владика Ніл не заробляє на паломництві, як це правильно висловив Виноградівець.

Veritas 2021-08-27 / 08:45:26
Питання до прихильників неіснуючого "sui juris", якщо МГКЄ себе представляє, як окрема греко-католицька церква в Україні, тоді чому її предстоятель Ніл Лущак є відсутній на даній події? Просто поясніть для нас українців, що проживають в Закарпатські області?...
http://news.ugcc.ua/video/blagoslovennya_ukraini_u_sof%D1%96i_kiivsk%D1%96y_predstavniki_tserkov_%D1%96_rel%D1%96g%D1%96ynih_organ%D1%96zats%D1%96y_pomolilisya_za_ukrainu_94156.html

111 2021-08-26 / 20:59:21


"СепАратизм" пишеться через "а", а не "е".

І по суті. Ці лякаючі апокаліптичні сценарії з загибелями мільйонів, які чомусь "випадково" йдуть в руслі путінських страшилок, а також засновані на них "обгрунтування" в потребі окремішності МГКЄ  просувайте на інших ресурсах, де таке толерується. Коментар видалено. Адмін


Виноградівець 2021-08-26 / 19:04:22
Той піп Данилаш згадує про того попа Сипка, що має бізнес, заробляє на "паломницьких" подорожах, кум нардепа кеопкодава Поляка, що їздить на крутому джипі та будує собі ПАЛАЦ? Тепер ясно, чому йому так важливий sui juris!

111 2021-08-26 / 19:02:42


Яка анексія? Ваші сепаратистські світогляди зайшли в занадто великі блуди. Коментар видалено. Адмін


До 111. 2021-08-26 / 17:47:14
Ці священики не йдуть проти єпископа бо це не він вирішує і його помилка може бути в тому щоб стати на чиюсь сторону. Єпископ повинен бути нейтральним якщо є різні сторони, і донести це до Риму. А ви вважайте з сепаратистками натяками бо Закарпаття також не мала Україна і вже так буде завжди і українці вдома від сходу до заходу, від півночі і півдня УКРАЇНИ, і священики обслуговують всіх християн якіі живуть на цій територї, не залежно від того на якій мові вони розмовляють. З окремішності ми треба завершувати.

До сорри 2021-08-26 / 12:43:56
Яка різниця, українці, русини, словаки, угорці чи колаборанти, треба якось толерантніше називати людей не ображаючи їх. Бо такі необдумані вислови породжують етнічну ненависть, а я проти будь якого насильства навіть словесного. В тому і полягає духовна сила.

лемко 2021-08-26 / 12:12:27
Боже нам єдність подай. все інше від лукаого

Іван 2021-08-26 / 10:58:30
Єдина Греко-Католицька церква в Україні буде, а всім пригрітим мадяронами за гроші священникам треба відкинути мирські справи бізнесування і йти до людей, доносити Слово Боже, а не розділяти.

jurius 2021-08-26 / 10:45:50
Дописувачам, які звинувачують священиків у зраді своєї церкви і підбирає тексти зі Святого Письма, хочу нагадати що згідно з ортодоксальним християнським світобаченням має бути одна єдина Церква Божа, а отже всі обєднавчі зусилля від Бога. Для тих, хто звинувачує священиків у політиканстві, нагадаю, що греко-католицька церква має давні традиції участі у культурному і суспільному житті своєї громади і була голосом вірян на шляху до національного пробудження. Саме завдяки греко-католицькій церкві з'являлися перші політичні інтенції серед русинів-українців, незалежно від регіону походження і було би дивно, щоб зараз священики східного обряду католицької церкви забули ці традиції. Якби панотці цієї конфесії не підносили політичні питання перед Австро-Угорщиною не було би української ідентичності і ідей соборності. Тож, шановні дописувачі, те що ви бачите, це якраз і є наслідування традицій Церкви і свідчення тяглості ідей соборності серед духовенства. Навіть якщо це комусь не подобається і ображає русофільську, русинську чи мадяронську ідентичність, але ці тенденції нікуди не подінуться :)

jurius 2021-08-26 / 10:32:26
Ця новина трохи додала оптимізму, бо якщо чесно, здавалося що в МГКЄ немає священиків, які підтримують створення єдиної ГКЦ в Україні. А вони все таки є і чути їх голос. Це означає що ідея єдності живе, незважаючи на сепаратистські погляди вищого духовенства.

Пані Оксані 2021-08-26 / 01:23:08
Співчуваю мукачівській єпархії, в якої такі безграмотні "адвокати"

форестер 2021-08-26 / 01:01:43
Ррр, такого ідеалу немає в жодній європейській країні. Хоча В ІДЕАЛІ йдеться про єдину Помісну Церкву України

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини