Лікування діареї після антибіотиків

Винайдення антибіотиків стало ключовою подією в лікуванні пацієнтів – суттєве зниження смертності та прискорення одужання без інвалідизуючих наслідків – це величезне досягнення. Проте будь-який винахід можна обернути як на користь, так й на зло. Саме доступність та неконтрольоване використання антибіотиків на сьогоднішній день створило величезні проблеми. В першу чергу, це антибіотикорезистентність, що насправді є критичним для лікування важких хірургічних та реанімаційних пацієнтів, а також поширені побічні ефекти.

Мікрофлора киишківника є динамічною системою, здатною до самовідновлення. Але це при відсутності дії зовнішніх шкідливих факторів та за умови належного функціонування здорового організму.

Діарея, асоційована з прийомом антибіотиків, зустрічаєтсья все частіше. Хоча насправді за умови нормально функціонуючої власної корисної мікрофлори вона може зберігати свій склад та виконувати функції навіть на фоні антибіотикотерапії.

Проте довільне самостійне призначення антибіотиків, часто тоді, коли цього й не потрібно було робити, з невідповідною дозою та часто занадто коротким курсом прийому призводить до ослаблення власної мікрофлори та часто супроводжується появою діареї як наслідок дисбактеріозу.

За результатами останніх досліджень, до 5-30 % прийому антибюіотиків буде ускладнюватись діареєю. Звичайно, це залежить від стану організму, класу антибіотика, дозування й тривалості курсу лікування.

Відомо, що бета-лактамні антибіотики (пеніциліни, цефалоспорини) найчастіше спричинюють діарею, рідше – тетрацикліни та макроліди. Крім того, ризик є більшим для дітей до 6 років та осіб похилого віку (старші 65 років). Також збільшують ймовірність розвитку діареї одночасний прийом кількох антибіотиків, хронічна патології травного тракту, оперативні втручання та порушення функціонування імунної системи.

Яку діарею можна пов’язати з прийомом антибіотиків? Отже, вона має розвинутись під час прийому антибіотиків або протягом 8 тижнів після завершення курсу антибіотиоктерапії (якщо виключено інші причини). Важливо, що така діарея не супроводжуються певними клінічними проявами – перебігає без болю, ознак інтоксикації чи зневоднення (так, як при інфекційому генезі діарей).

Для запобігання та успішного лікування антибіотикоасоційованої діареї слід дотримуватись певних рекомендацій.

Антибіотики – тільки за призначенням лікаря з дотриманням дозування та тривалості курсу лікування.

Врахувати індивідуальні фактори ризику (вік, стан здоров”я) – в таких випадках ретельно планувати антибіотикотерапію та обовязково забезпечити підтримку власній кишковій мікрофлорі.

І, звичайно, профілактика завжди ефективніша: режим дня, здорове повноцінне харчування, достатні фізична активність та відпочинок дозволять зміцнити імунітет та мати ресурс для відновлення під час захворювання.

Рекомендованим пробіотичним препаратом для профілактики та лікування діареї є Ентерол. Його ефективність доведено багатьма дослідженнями. Дозволений до використання від народження (у формі порошку) або капсулах. Тривалість прийому та дозування визначає лікар.

11 серпня 2021р.

Теги: діарея, антибіотик

Коментарі

Оксана 2023-02-06 / 14:19:32
У мене краплi Актив Флора Бебі завжди є в аптечці. Коли дочка наполегливо скаржиться на живіт або у неї починається діарея, капаю ці краплі і все минає. Прописав нам лікар, для підтримки флори при прийомі антибіотиків. Дуже рекомендую.

Тетяна 2022-11-18 / 09:57:01
У дитини також після антибіотиків дисбактеріоз був. Пропили 10 днів Актив Флора Бебі і все в норму пройшло. Тепер в аптечці тримаю про всяк випадок.

Галина 2022-01-25 / 08:01:12
А я завжди після курсу антибіотиків приймаю Актив Флора Дуо. Дисбактеріоз знімає як рукою, жодного дня не бігаю в туалет і не чекаю на неприємні подарунки долі. Крім того, актив Флора Дуо допомагає відновити мікрофлору кишечника при отруєнні.

НОВИНИ: Різне

11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
» Всі новини