В Ужгороді громада вирішила, як боротися з амброзією

В Ужгороді відбулася пресконференція за результатами круглого столу «Амброзія: є проблема, є і рішення», що відбувся 28 травня на базі Медіа-центру учнівського врядування міста Ужгорода «КОРЗО»

В Ужгороді громада вирішила, як боротися з амброзією

Як розповіла Марія Менджул, д.ю.н., УжНУ, ГО «КАПЛ «Вестед», керівниця кіноклубу медіапросвіти з прав людини «Альтернатива» Docudays UA, кампанія боротьби із амброзією розпочалася з електронної петиції, які подали мешканці Ужгорода до міськради. «На жаль, відповідь міської ради була: вибачте, боротися з амброзією не можемо. Навіть на викошення сухостою коштів нема, - розповіла Марія Менджул. – Тому ми ініціювали рух за вирішення цієї проблеми. Багато організацій підтримало ініціативу.  Амброзія полинолиста – рослина, дуже небезпечна для здоров’я людини, потужний алерген» . 

Через те, що амброзія - чужий для України вид, завезений з Північної Америки, рослина немає на наших територіях природніх ворогів. На цьому наголосила Леся Лойко,  керівниця Агентства сприяння сталому розвитку Карпатського регіону "ФОРЗА". «Амброзія з’являється там, де є занедбаність, нема догляду за зеленими насадженнями вздовж доріг, поблизу смітників. – каже Леся Лойко. - Зернятка дуже живучі, вони можуть до 40 років лежати в ґрунті і чекати зручного моменту, щоб прорости. У період цвітіння рослина може доростати до 1 метра і більше, продукувати до 30-40 тис. насінин, великі кущі -- до 100 тис. насінин». За словами Лесі Лойко, значна частина людей страждає на алергію від амброзії, тільки під час пресконференції 30% присутніх підтвердили, що мають алергію на цю рослину.  

«Як можна боротися з амброзією? Є три головні методи: механічний, але на великих ділянках це не допоможе. Інший метод- викошування, за сезон це 3-4 рази. І третій спосіб—хімічний. Але гербіциди у межах міста не можна використовувати. Є природні препарати на основі бішофіту, багато міст України використовують такий спосіб, при цьому інші рослини ця речовина не знищує», - пояснила Леся Лойко. 

Також практикують метод заміщення  -- створення газонів з багаторічних трав на місцях росту амброзії. 

У законодавстві є ряд вимог, які зобов’язують міську владу боротися з амброзією, зауважили експерти. Стаття 22 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту” зобов’язує утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані не тільки органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, але й всіх громадян.

Наразі за амброзію взялася сама громадськість. Марія Менджул назвала пріоритетні напрямки подальшої спільної діяльності в вирішенні проблеми, які були визначені на круглому столі. Зокрема:

- Боротися не тільки з амброзією, а вирішувати проблему комплексно зокрема щодо всіх карантинних рослин.

- Розробити програму для боротьби з карантинними рослинами на території міста та подати її на розгляд Ужгородської міської ради.

- Для вирішення проблеми об’єднати зусилля всіх зацікавлених осіб: місцевої влади щодо контролю за карантинними  рослинами на землях комунальної власності; представників бізнесу, ОСББ, приватних осіб - щодо контролю на територіях, що є у їх власності чи користуванні.

- Рекомендувати керівництву міста:

проводити комплекс заходів з виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ амброзії в місті, приведення в належний фітосанітарний та естетичний стан територій зелених зон міста;

покращити управління зеленими зонами посилити контроль за доглядом та належним утриманням містянами та представниками бізнесу земельних ділянок у приватній власності (чи оренді), винищенням на них карантинних рослин.

розробити соціальну просвітницьку кампанію для містян щодо шкідливості амброзії та необхідності з нею боротися з використанням соціальних біг-бордів  та інших каналів інформування населення. 

проводити просвітницькі заходи та роз’яснювальну роботу в закладах освіти зокрема щодо розпізнавання амброзії та симптомів алергії, а також способів боротьби з нею.

 

 

 

Ужгородський пресклуб

03 червня 2021р.

Теги: амброзія

Коментарі

РУХ інформ 2021-06-04 / 16:03:46
Амброзію треба викорінювати так само як і борщівник, а для цього треба розробитии спеціальні плани по комплексному знищенню дикоростучих насаджень цих культур в межах міста і щорічно, як тільки вони вилазять з землі все нищи з корінням. І так проводити де-кілька років поспіль.

НОВИНИ: Соціо

22:10
/ 6
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
» Всі новини