В Ужгороді вручили єпископські грамоти та премії NABU активістам громадських рухів "Save Borzhava" та "Free Svydovets" (ФОТО, ВІДЕО)

14 травня 2021 року о 15 год. у Резиденції Мукачівських єпископів в Ужгороді відбулася зустріч представників екологічних комісій РКЦ і МГКЄ з активістами громадських рухів «Save Borzhava» та «Free Svydovets» і науковцями з нагоди вручення премій NABU (Союз охорони природи Німеччини) і Церкви та їх вшанування за внесок в природоохоронну адвокацію Карпат.

В Ужгороді вручили єпископські грамоти та премії NABU активістам громадських рухів "Save Borzhava" та "Free Svydovets" (ФОТО, ВІДЕО)

Організаторами заходу виступили Комісія з питань екології Мукачівської греко-католицької єпархії, Комісія з екології та мігрантів Римсько-Католицької Церкви в Україні, Союз охорони природи Німеччини (NABU), ГО «Інститут Еколого-Релігійних Студій», ГО «Міжрелігійний громадянський природоохоронний форум Східної Європи» (IRCEF).

Родзинкою початку зустрічі стало привітання піснею з акомпанементом гітари студентів семінарії “Redamptoris Mater”

Під час зустрічі обговорювались можливості та перешкоди в роботі по відстоюванню природи Карпат, а також результати, досягнуті різними кластерами громадського суспільства, окреслені дороговкази на майбутнє.

Весь процес зародження та розвитку руху «Free Svydovets» був представлений в виступі представників Ореста Де Соль та Оксани Станкевич-Волосянчук. Де поряд з фото грубого втручання в праліси Карпат була представлена велика робота, проведена захисниками, на противагу. Щиро віримо, що в скорому часі всі ми досягнемо спільної мети і відстоємо інтереси Карпат.

Друга презентація представлена Андрієм Когутом, одним із засновників руху «Save Borzhava», який розповів коротко про особливості цієї полонини та основні причини необхідності її збереження. Харизма доповідача та цікава подача матеріалу заполонили увагу аудиторії з першої хвилини.

Представники руху «Save Borzhava» та «Freee Svydivets» єпископ МГКЄ Ніл були нагороджені спеціальними грамотами та сертифікатами від Союзу Охорони Природи Німеччини (NABU) та отримали грошові премії.

Не обійшли подякою і  єпископа Ніла, який отримав нагороду за активну підтримку відповідального ставлення до Боржави та Свидівця, як Божого Творіння – Природи, та за продовження природозахисних традицій єпископа Мілана Шашіка (†). Премії пролобійовані нашим колишнім колегою, а зараз керівником проектів НАБУ в Східній Європі і Середній Азії Іваном Тимофеєвим.

Захід завершився у форматі прес-конференції, де присутні змогли обговорили теми, пов’язані з майбутніми проектами.

Тут виступили зі словом пан Олег Лукша директор Міжнародного інституту людини і глобалістики «Ноосфера», Біланич Михайло, член комісії з питань екології МГКє та учасник міжнародного форуму ІРЦЕФ та ін. Із заключним словом виступив Олександр Бокотей (керівник Інституту Еколого-Релігійних студій), який модерував весь хід зустрічі.

Опісля всі учасники зустрічі мали змогу пригоститись солодощами та кавою, у вільному режимі поспілкуватись та насолодитись фотовиставкою (світлини із зображеннями природи та дерев’яних храмів) авторки Ольги Тимофеєвої.

Захід відбувся із дотриманням санітарних норм та правил протиепідемічних заходів.


ДО ТЕМИ:

Греко- та римо-католики Закарпаття стали на захист Боржавських полонин від забудови вітряками

Інформаційна служба ІЕРС

16 травня 2021р.

Теги: Боржава, Свидовець, МГКЄ, NABU

Коментарі

Так то вано так 2021-05-16 / 18:24:08
Пане Віталію, то усе чудово і дай ім Боже здоров'я, що переймаються проблемою! Але то дисонує з іншими статтями, коментарями тут на сторінці. То ж не та "церква"

Віталій Грегор 2021-05-16 / 18:06:34
"Наголошуємо, що надзвичайно важливою є не тілька матеріальна, естетична, наукова, рекреаційна, а і духовна та релігійна цінність Боржавського гірського хребта, який є одним з найкрасивішим у наших Карпатах. І тому надзвичайно важливо, щоб при прийнятті рішень ми керувались універсальним принципом, що все, що робиться, має бути на славу Божу, на благо людині і всьому Божому Творінню – Природі. Оскільки Творець дарував нам Творіння – Природу у відповідальне і дбайливе використання, то ми повинні з належною увагою ставитися до природної гармонії в нашому довкіллі і відповідно діяти."

Ці влучні слова із спільного звернення ієрархів греко- та римо-католиків Мілана Шашіка та Антала Майнека в січні 2019 року, які вважаю за доцільне згадати і за підсумками цьогорічного заходу в Резиденції єпископа Мукачівська греко-католицька єпархія .

Принагідно висловлюю вдячність всім причетним та небайдужим до Збереження Безцінних Карпат !!!
#save_Borzhava & #Free_Svydovets

Окрема подяка NABU Bundesverband (Німецький союз охорони природи та біорізноманіття) та їх координатору Ivan Tymofeiev за підтримку!

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини