В Ужгороді вручили єпископські грамоти та премії NABU активістам громадських рухів "Save Borzhava" та "Free Svydovets" (ФОТО, ВІДЕО)

14 травня 2021 року о 15 год. у Резиденції Мукачівських єпископів в Ужгороді відбулася зустріч представників екологічних комісій РКЦ і МГКЄ з активістами громадських рухів «Save Borzhava» та «Free Svydovets» і науковцями з нагоди вручення премій NABU (Союз охорони природи Німеччини) і Церкви та їх вшанування за внесок в природоохоронну адвокацію Карпат.

В Ужгороді вручили єпископські грамоти та премії NABU активістам громадських рухів "Save Borzhava" та "Free Svydovets" (ФОТО, ВІДЕО)

Організаторами заходу виступили Комісія з питань екології Мукачівської греко-католицької єпархії, Комісія з екології та мігрантів Римсько-Католицької Церкви в Україні, Союз охорони природи Німеччини (NABU), ГО «Інститут Еколого-Релігійних Студій», ГО «Міжрелігійний громадянський природоохоронний форум Східної Європи» (IRCEF).

Родзинкою початку зустрічі стало привітання піснею з акомпанементом гітари студентів семінарії “Redamptoris Mater”

Під час зустрічі обговорювались можливості та перешкоди в роботі по відстоюванню природи Карпат, а також результати, досягнуті різними кластерами громадського суспільства, окреслені дороговкази на майбутнє.

Весь процес зародження та розвитку руху «Free Svydovets» був представлений в виступі представників Ореста Де Соль та Оксани Станкевич-Волосянчук. Де поряд з фото грубого втручання в праліси Карпат була представлена велика робота, проведена захисниками, на противагу. Щиро віримо, що в скорому часі всі ми досягнемо спільної мети і відстоємо інтереси Карпат.

Друга презентація представлена Андрієм Когутом, одним із засновників руху «Save Borzhava», який розповів коротко про особливості цієї полонини та основні причини необхідності її збереження. Харизма доповідача та цікава подача матеріалу заполонили увагу аудиторії з першої хвилини.

Представники руху «Save Borzhava» та «Freee Svydivets» єпископ МГКЄ Ніл були нагороджені спеціальними грамотами та сертифікатами від Союзу Охорони Природи Німеччини (NABU) та отримали грошові премії.

Не обійшли подякою і  єпископа Ніла, який отримав нагороду за активну підтримку відповідального ставлення до Боржави та Свидівця, як Божого Творіння – Природи, та за продовження природозахисних традицій єпископа Мілана Шашіка (†). Премії пролобійовані нашим колишнім колегою, а зараз керівником проектів НАБУ в Східній Європі і Середній Азії Іваном Тимофеєвим.

Захід завершився у форматі прес-конференції, де присутні змогли обговорили теми, пов’язані з майбутніми проектами.

Тут виступили зі словом пан Олег Лукша директор Міжнародного інституту людини і глобалістики «Ноосфера», Біланич Михайло, член комісії з питань екології МГКє та учасник міжнародного форуму ІРЦЕФ та ін. Із заключним словом виступив Олександр Бокотей (керівник Інституту Еколого-Релігійних студій), який модерував весь хід зустрічі.

Опісля всі учасники зустрічі мали змогу пригоститись солодощами та кавою, у вільному режимі поспілкуватись та насолодитись фотовиставкою (світлини із зображеннями природи та дерев’яних храмів) авторки Ольги Тимофеєвої.

Захід відбувся із дотриманням санітарних норм та правил протиепідемічних заходів.


ДО ТЕМИ:

Греко- та римо-католики Закарпаття стали на захист Боржавських полонин від забудови вітряками

Інформаційна служба ІЕРС

16 травня 2021р.

Теги: Боржава, Свидовець, МГКЄ, NABU

Коментарі

Так то вано так 2021-05-16 / 18:24:08
Пане Віталію, то усе чудово і дай ім Боже здоров'я, що переймаються проблемою! Але то дисонує з іншими статтями, коментарями тут на сторінці. То ж не та "церква"

Віталій Грегор 2021-05-16 / 18:06:34
"Наголошуємо, що надзвичайно важливою є не тілька матеріальна, естетична, наукова, рекреаційна, а і духовна та релігійна цінність Боржавського гірського хребта, який є одним з найкрасивішим у наших Карпатах. І тому надзвичайно важливо, щоб при прийнятті рішень ми керувались універсальним принципом, що все, що робиться, має бути на славу Божу, на благо людині і всьому Божому Творінню – Природі. Оскільки Творець дарував нам Творіння – Природу у відповідальне і дбайливе використання, то ми повинні з належною увагою ставитися до природної гармонії в нашому довкіллі і відповідно діяти."

Ці влучні слова із спільного звернення ієрархів греко- та римо-католиків Мілана Шашіка та Антала Майнека в січні 2019 року, які вважаю за доцільне згадати і за підсумками цьогорічного заходу в Резиденції єпископа Мукачівська греко-католицька єпархія .

Принагідно висловлюю вдячність всім причетним та небайдужим до Збереження Безцінних Карпат !!!
#save_Borzhava & #Free_Svydovets

Окрема подяка NABU Bundesverband (Німецький союз охорони природи та біорізноманіття) та їх координатору Ivan Tymofeiev за підтримку!

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини