Громада і активісти виграли ще один суд у справі щодо намагань забудувати ГЕСами річку Шопурка на Рахівщині

Закарпатським окружним судом під головуванням судді Сергія Гаврилка ухвалено рішення у адміністративній справі за позовом забудовника – товариства з обмеженою відповідальністю «Альтернатив Електрик» до Закарпатської ОДА про скасування розпорядження голови ОДА від 24 січня 2019 року за №35 «Про недопущення порушень прав та інтересів територіальних громад і громадян, негативного впливу на навколишнє природне середовище під час вирішення питань, пов’язаних із розміщенням малих гідроелектростанцій».

Громада і активісти виграли ще один суд у справі щодо намагань забудувати ГЕСами річку Шопурка на Рахівщині

Цим рішенням залишено в силі розпорядження Геннадія Москаля щодо скасування як недоцільного, неефективного за очікуваними фактичними результатами розпорядження голови Рахівської РДА від 14 вересня 2017 року за №243 «Про затвердження детального плану територій для будівництва гідроелектростанції, за межами населеного пункту».

Оспорюване розпорядження було видане Г. Москалем за результатами вивчення матеріалів органів державної влади у відповідь на звернення мешканців селища Великий Бичків, які виступили проти проєкту забудови річки Шопурка на відрізку від села Кобилецька Поляна до селища Великий Бичків каскадом із дев’яти міні-ГЕС.

Надані державними органами висновки із вивчення, ініційованого громадою селища Великий Бичків, дозволили голові облдержадміністрації дійти висновку, що розпорядження голови Рахівської РДА №138 «Про розроблення детального плану території для будівництва гідроелектростанції, за межами населеного пункту» та №243 «Про затвердження детального плану територій для будівництва гідроелектростанції, за межами населеного пункту» призводять до виникнення надзвичайних ситуацій, людських і матеріальних витрат, проблем з користуванням 2 водозаборами, до негативного впливу на навколишнє природне середовище, що може, в свою чергу, призвести до погіршення видового складу іхтіофауни та виснаження рибних запасів, у тому числі рідкісних, зникаючих, занесених до Червоної книги України видів риб.

Суд погодився із забудовником, що повноваження органу державної влади не обмежені в частині прийняття рішень про надання дозволу на розробку містобудівної документації. А ось рішення посадових осіб в частині затвердження такої документації повинно відповідати ряду вимог законодавства та містобудівній документації певного рівня, недотримання яких може мати наслідком його скасування в судовому порядку або головою місцевої державної адміністрації вищого рівня.

Учасниками у цій справі були саме ТОВ «Альтернатив Електрик» як позивач, Закарпатська ОДА як відповідач, а Управління містобудування та архітектури Закарпатської ОДА і громадська організація «Комітет екологічного порятунку України» брали участь у справі як треті особи без самостійних вимог.

Інтереси Великобичківської громади представляла громадська організація «Комітет екологічного порятунку України», членами якої є окремі мешканці цієї ОТГ. Закарпатська ОДА та громадська організація відстоювали розпорядження голови ОДА як законне, оскільки таке прийнято на вимогу Великобичківської громади.

Треба додати, що процедура громадського обговорення детальних планів території для будівництва міні-ГЕС на річці Шопурка була проведена з порушеннями в частині неналежного повідомлення громадськості, забезпечення її участі у обговоренні та неналежного оприлюднення інформації про проєкти, вимоги щодо яких встановлені постановою КМУ від 25 травня 2011 року «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні».

А участь громадської організації у справі дуже напружувала забудовника, який не звик мати справу з непідконтрольними місцевій владі людьми, що виступають за збереження природних ресурсів громади та охорону навколишнього  природного середовища, проявляють активність та зацікавленість перевагами та наслідками проєкту для громади.
 

ДО ТЕМИ:

Постійний комітет Бернської конвенції вніс долину річки Шопурка на Закарпатті до Смарагдової мережі

Понад 2 тисячі мешканців Рахівщини звернулися до Зеленського і Бондаренка щодо мініГЕС на Шопурці

14 травня 2021р.

Теги: Шопурка, міні-ГЕС

Коментарі

сорри 2021-05-14 / 23:27:56
Молодці!

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 8
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини