Піп-русофіл Сидор вже збирається воювати з міфічними американськими базами на Закарпатті

(Мовою оригіналу)
О современном возрождении религиозно-национального самосознания русинского народа, с Х века проживавшего на западноукраинских землях, в интервью порталу «Интерфакс-Религия» рассказал настоятель кафедрального Крестовоздвиженского собора в Ужгороде, председатель Сойма (народного парламента) подкарпатских русинов протоиерей Димитрий Сидор.

Димитрій Сидор під час прес-конференції в ИА"REGNUM"
Димитрій Сидор під час прес-конференції в ИА"REGNUM"

— Отец Димитрий! Вы известны не только как религиозный деятель, но и как один из лидеров русинского национального движения, автор грамматики современного русинского языка. Каково сейчас место русинов в жизни Украины и Центральной Европы?

— Судьба миллионного русинского народа сложилась так, что, создав свою государственность, республику Подкарпатская Русь (она существовала с 1918 по 1946 годы), мы не сумели защитить ее, а потому оказались разделенными границами центральноевропейских государств.

Так сложилось, что наиболее последовательными защитниками духовно-национальных интересов русинского народа выступало духовенство. Например, «будитель русинов» священник Александр Духнович в XIX веке был депутатом австрийского парламента, а священник Августин Волошин стал вторым премьер-министром Подкарпатской Руси, а позже — и президентом Карпатской Украины (конфедеративной части Чехословакии).

Лично я имел благословение Церкви быть депутатом Закарпатского регионального парламента, где отстаивал интересы как русинов, так и православного христианства в целом. К счастью, Закарпатский региональный парламент 7 марта 2007 года принял решение о возрождении национальности «русины», запрещенной в 1946 году.

К сожалению, Киев упорно не желает уважать права русинов (так же, как, например, в России не уважаются права кряшен), хотя в августе 2006 года ООН настоятельно рекомендовала Украине признать национальность «русины» в связи с их явными отличиями от украинцев. Вообще же русины считают себя древнерусским народом, который отчетливо помнит себя в течение 1100 лет, оставаясь и сегодня активным участником геополитических процессов.

— Каковы особенности современной религиозной жизни Закарпатья?

— Сейчас примерно 70% жителей Закарпатья считают себя православными, 20% — греко-католиками, есть также заметные общины католиков западного обряда и протестантов-реформатов. При этом более 98% православных общин входят в Мукачевскую и Хустскую епархии Украинской православной церкви Московского патриархата, так что никакого раскола в православной среде у нас нет. Всего в области насчитывается свыше 600 православных приходов и несколько десятков монастырей, поэтому нашу землю называют «Карпатским Афоном».

— В Русской православной церкви очень много священнослужителей — выходцев из русинских земель Карпатской Руси. С чем это связано?

— Русины вообще отличаются высокой религиозностью. Русинский язык очень близок к церковнославянскому, что в принципе снимает проблему богослужебного языка, которая порой возникает в России и особенно на Украине.

Свою роль сыграла и особая тяга к вере у русинской молодежи, которая даже в период разгула государственного атеизма охотно шла в духовные школы Русской православной церкви. И сейчас нам особенно радостно, что одним из главных инициаторов объединения Русской православной и Русской православной зарубежной церкви выступил митрополит Лавр — этнический русин. Кстати, русины сейчас составляют большинство верующих в Польской, Чешских земель и Словакии и Американской православных церквях.

— Какими Вы видите перспективы православного христианства на Украине?

— В 1947 году Карпаторусская автономная православная церковь Сербского патриархата вошла в состав Русской православной церкви. Сегодня раскол в украинском православии нас не затронул, поскольку русины слишком высоко ценят пребывание в каноническом православии. В нем мы и останемся вне зависимости от политических процессов на Украине. Кстати, русины считают раскольников-филаретовцев обычными сектантами, путь которых в Церковь лежит только через покаяние.

— В непосредственной близости от Вас, на равнинах Ровна и Стой, запланировано размещение объектов американской системы ПРО. Ведутся разговоры о создании в Ужгороде главного информационного центра НАТО для Украины. Каково отношение к этому русинов?

— Мне сразу вспомнились восьмидесятые годы прошлого века, когда я выступал против строительства мощного радара возле Мукачево. Мог ли я тогда думать, что вместо советских военных объектов на русинских землях могут появиться американские базы! Большинством русинских организаций принято решение требовать провозглашения Закарпатья демилитаризованной зоной, в которой допустимо размещение только… санаториев и домов отдыха!

Интерфакс
21 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

Юрій 2008-04-25 / 14:19:00
Щодо помилок у моїх текстах. Виправляйте. Виправляйте не тільки граматичні. Ми, люди старшого покоління робили помилки і в житті, чи життя заставляло їх робити. Ви молоді, не повторяйте їх. Вчіться РОЗУМІННЮ. Щасливих свят!

Юрій 2008-04-25 / 14:11:00
Приклад піраміди Маслоу, голосування за "іршавського китайця", побутові приклади я приводив для того, щоб шляхом "від простого до складного" привести до взаєморозуміння того, чим насправді керуються маси людей, в тому числі і русини. Бо бачу, що прості, по суті правдиві слова про те, що закарпатці - не сепаратисти, не знаходять Вашого розуміння. Я відношу це до закарпатців усіх національностей, які зараз є громадянами України, а з формуванням української політичної нації, надіюся, будуть її складовою.

Юрій 2008-04-25 / 13:34:00
Повторення. Чомусь не пройшов текст, хоч я і старався не порушувати правил.... Сьогодні мені вдалося повернутися скріше з будмайданчика, і перед тим, як побажати всім щасливих свят, хочу добавити пару слів. Той, хто дивиться на інших зверхньо, має низький освітній рівень незалежно від кількості дипломів. Освітній рівень повинен забезпечувати здатність ЗРОЗУМІТИ як інших людей, так і суть проблем.

orange 2008-04-25 / 11:21:00
Мій, Юрію, освітній рівень дозволяє мені дивитися на вас зверхньо (чого я, однак, на відміну від вас, не роблю) і, навіть, не зважаючи на відсутність спеціальної філологічної освіти, вказувати на вашу безграмотність:



"Отже, позиції, соціальна поведінка людей визначаЮться тим, ЯКОЮ МІРОЮ задовОльняються їх базові пріорИтети. Що таке базові пріорИтети - потрудіться пошукати. Я міг би Вам пояснити на прикладі піраміди Маслоу, однак це потребує трохи більше часу, та(,) крім того, потрібно знати освітній рівень СПІВРОЗМОВНИКА."



Я, Юрію, міг би чітко вказати вам і на нелогічність і непослідовність в ваших судженнях, але це потребує трохи більше часу, ніж я можу вам виділити...

Юрій 2008-04-25 / 08:52:00
Отже, позиції, соціальна поведінка людей визначається тим, в якій мірі задовільняються їх базові пріорітети. Що таке базові пріорітети - потрудіться пошукати. Я міг би Вам пояснити на прикладі піраміди Маслоу, однак це потребує трохи більше часу, та крім того, потрібно знати освітній рівень співбесідника.

Юрій 2008-04-25 / 08:43:00
П. Оранж, бачу,що мій коментар від 24.04.9:00 не пройшов, тому спробую повторити, і, одночасно, не приймаю зауваження Еллочки Людоїдки "хамишь, парниша!"

orange 2008-04-24 / 09:19:00
Юрію. Ну і як з вами нормально спілкуватися? Тільки з вами перейдеш на нормальний тон, як ви починаєте хамити: "у Вас знову глюкнув головний процесор", "пішли газетні штампи,... та інший примітивізм", "Вам бачиться у хворобливій уяві" і т.д.


І все це, через елементарну нездатність заперечити той факт, що "русинство" як масове явище має місце виключно у вашій "хворобливій уяві", а не в реальному оточуючому вас світі?

Юрій 2008-04-24 / 08:58:00
Немає жодного сумніву, що ужгородці інтегровані в українське суспільство. Тільки українське суспільство - це зовсім не те, що Вам бачиться у хворобливій уяві! Основа суспільства - особистість, яка має БАЗОВІ ПРІОРІТЕТИ.

Юрій 2008-04-24 / 08:50:00
"І тут Осю понесло..." Я вже було повірив, що Ви, п. Оранж справді відрізняєтесь від того бомжуватого небораки, який куняє в телестудії на прямому ефірі. Аж от тобі на - у Вас знову глюкнув головний процесор. Знову пішли газетні штампи, Турули, загрози територіальної цілісності "неньки" та інший примітивізм. Навіть про сон сприймаєте буквально!!!

orange 2008-04-23 / 15:37:00
Юрку, ви не потрібні мені у сні у будь якому вигляді...

orange 2008-04-23 / 15:36:00
Юрій, ужгородці, як би вам того не хотілося, повністю інтегровані в українське суспільство. Вони голосують за українські партії і рухи, вцілому рухаються в контексті загальноукраїнських тенденцій, не ініціюють окремішніх ідей, автономій і партій. І доказом цьому усі опитування, які лише проводилися в Ужгороді.

Тепер, будьте добрі, наведіть аргументи про зворотнє.

Юрій 2008-04-23 / 14:12:00
Якщо я підійду до Вас із питанням "Чи підтримуєш ти ...... ........ ....... рух за свободу іршавських китайців?", то тільки дивлячись на мою двохметрову статуру, зломаний ніс та пошрамоване лице, Ви будете волати що завгодно, тільки щоб мене не бачити навіть у сні.

Юрій 2008-04-23 / 14:05:00
П.Оранж, як бездоказовим є Ваше твердження, так бездоказовим може бути і моє. Не проводячи повноцінних соціологічних досліджень безперспективно щось категорично стверджувати. Можна опиратися на погляди певного кола людей, але чи завжди щиро вони висловлюються? Чи не давите Ви на своїх співрозмовників уже самою категоричністю ВАШОЇ позиції?

orange 2008-04-23 / 13:48:00
Ви маєте докази про зворотнє?

Юрій 2008-04-23 / 13:38:00
2. На яких підставах Ви стверджуєте, що половина ужгородців є носіями саме Вашої ідеології?

Юрій 2008-04-23 / 13:23:00
П.Оранж, 1. В попередньому тексті я зробив механічну помилку - не курка, а засмальцьована біло-синя куртка. І це не просто бомжівський типаж, це виразник певної ідеології, її обличчя на Закарпатті. Я радий, що Ви - не ця фігура, це дає шанс на позитивне обговорення проблем. Радий, що від зверхньо- бджолярсько-проповідницького тону Ви здатний повернутися в рамки нормального спілкування. І ще один акцент - я не той молодий чоловік, що підписувався "юрій-Джордж".

orange 2008-04-23 / 10:24:00
Ви де, Юрій, мої коменти на інших сайтах бачили?

Вже давно не беру участь в коментуванні на "Репортері", який перетворився в помийну яму. А більше й ніде, крім "Закарпаття онлайн", яке, окрім того, за своєю спрямованістю більш-менш відповідає моїм переконанням, і в якому Адмін не дає перебирати межу деяким неврівноваженим відвідувачам. (В тому числі й мені, коли мене роз"їдять всілякі там недалекі Брайтонівські бичі)


Крім того, ви обрали дивний спосіб вичисляти мене з-поміж 117-тисячного населення Ужгорода. Носіїв, як ви кажете, моєї ідеології - більше половини населення міста, а ви обрали з них якогось бомжа.

Що я можу на це сказати?

Юрій 2008-04-23 / 08:12:00
П.Оранж, пояснюю, чому таке питання.Приблизно в той час мимо мене пройшов носій Вашої ідеології (відповідно до змісту і стилю Ваших коментарів на різних сайтах), "світоч" суспільних наук, фігурант всіх обласних телеканалів, дописувач всіх українських газет. Засмальцьовану курку вже зняв, піджачок майже пристойний, але сморід - як від стада бомжів.

orange 2008-04-22 / 20:09:00
Дивні у вас, пане Юрку, запитання. Але відповім: ні, не був.

Юрій 2008-04-22 / 17:35:00
Пряме питання до Вас, п. Оранж: сьогодні близько 12:30 Ви були в районі медфаку в Ужгороді?

НОВИНИ: Політика

11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини