На Закарпатті, через яке в Україну з держав Євросоюзу намагаються провезти чимало подібного товару, обіцяють посилити контроль на кордонах. Про це кажуть митники. А ветеринари наголошують: із неякісною продукцією, особливо тваринного походження, вистачає і внутрішніх проблем.
Гарний, підкопчений і надзвичайно смачний на вигляд свинячий окіст придбала торік на ринку напередодні Великодня жителька села Розівка Ужгородського району Ганна. На Закарпатті є така традиція: у великодній кошик, крім хліба, масла та яєць, обов’язково кладуть шмат м’яса й ковбаси – це ознака достатку родини.
Але коли пані Ганна готувала кошик, на неї чекав неприємний сюрприз: «Я купила на базарі окіст, і він був дуже поганий, бо в середині були черв’яки! Зараз договорилася зі своєю сусідкою, щоб усе свіже мені коптила, бо на базарі не можна купити щось таке, щоб було чисте чи свіже».
Такі несподіванки, кажуть закарпатські правоохоронці, непоодинокі. Неякісна продукція на ринки не лише Закарпаття, а нерідко й усієї України, потрапляє здебільшого контрабандним шляхом через кордони з сусідньої Угорщини, Словаччини, Румунії, а й нерідко Нідерландів, США та й ще бозна звідки. Курячі стегенця без жодних документів, м’ясні вироби сумнівної якості чи навіть сосиски та ковбаски в… паливному баку автомобіля – усе це вже звичні речі для закарпатських прикордонників та митників.
Як каже начальник Ужгородської митниці Михайло Порада, викриття незаконного переміщення, тобто недекларування чи переміщення з приховуванням, у першу чергу продуктів харчування, «постійно було на контролі» і «ніколи не знімалося з порядку денного. «Звичайно, зараз, у переддень Великодніх свят, це завдання ще більш акцентоване», – наголосив він.
Ветеринари забороняють продаж продуктів домашнього виробництва
Закарпатські ветеринари нарікають: крім контрабанди, додають проблем і м’ясні й молочні вироби домашнього виробництва, які населення масово продає на ринках. Працівники ветеринарних лабораторій зізнаються: методик досліджень, які б можна було провести безпосередньо на ринках, не існує, тому і дати достовірний висновок про якість чи безпеку продукту не можна.
Тому зазвичай таку продукцію продавати на ринках не дозволяють, каже директор Закарпатської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини Михайло Опаленик.
За його словами, заборона стосується товарів домашнього виробництва не лише тваринного походження, а й усіляких маринадів, солінь тощо: «У них можна виявити ботулізм, інші хвороби, так може багато людей отруїтися. Тому я хотів би попередити людей, щоб купували лише ті продукти, які перевірені в лабораторії ветсанекспертизи. Лише нехай покупці звертають увагу на документи, і ми гарантуємо безпеку даної продукції».
І правоохоронці, і ветеринари нарікають: занадто низькі штрафи встановлені за порушення вимог санітарно-ветеринарного законодавства, і їх ніхто не боїться. Торік, приміром, ветеринари Закарпаття оштрафували за продаж переважно в антисанітарних умовах неякісної, неперевіреної продукції майже 10 тисяч осіб. Майже всі вони сплатили штрафи… від 8,50 до 17 гривень.