Засновникові діалектологічної наукової школи на Закарпатті Й.Дзендзелівському виповнилося б 100 років (ФОТО, ВІДЕО)

17 лютого виповнилося б 100 років професору Йосипу Дзендзелівському, чиє ім’я заслужено ввійшло до 7-го видання «Міжнародного складу видатних особистостей», що виходить у США. Уродженець степової Миколаївщини як науковець, педагог повною мірою реалізувався саме в Ужгородському університеті.

Засновникові діалектологічної наукової школи на Закарпатті Й.Дзендзелівському виповнилося б 100 років (ФОТО, ВІДЕО)

Вищу освіту майбутній славіст світового рівня почав здобувати в Одеському університеті ще до Другої світової війни. З її початком пішов добровольцем на фронт. Як артилерист, відтак сапер Йосип Дзендзелівський пройшов через Росію й Україну, Кавказ і Карпати, Словаччину, Польщу, Німеччину. Форсував Ельбу. Перемогу зустрів у Празі.

Після демобілізації повернувся до Одеси, де навчався до війни, спочатку на математичному, згодом на філологічному факультеті. Закінчивши його 1947 року, вступив до аспірантури. Відтак викладав. До Ужгородського держуніверситету за призначенням Міністерства освіти прибув 1951 року. Саме тут Й.О. Дзендзелівський відкрився світові як видатний мовознавець, передусім діалектолог. Він став першим доктором на філологічному факультеті (1961), першим його професором (1962). За його завідування кафедра української мови УжДУ здобула наукове визнання як в Україні, так і за її межами. Цей підрозділ вважали найсильнішим діалектологічним осередком у країні.

Вершина наукового спадку Й. Дзендзелівського – тритомний «Лінгвістичний атлас українських народних говорів Закарпатської області УРСР» – містить понад п’ятсот лінгвокарт та близько 6 тисяч слів, зібраних у більш ніж 200 селах. Потужна лінгвістична праця не залишає найменшого сумніву щодо, з одного боку, окремішності й стародавності української мови, розвінчуючи відому теорію про «спільну колиску» як політичну фікцію, з іншого – дає неспростовні наукові докази українськості закарпатського діалекту, вибиваючи ґрунт з-під ніг ідеологів політичного русинства. «Закарпатські говірки доводять недвозначно, що формування української мови сталося в передісторичні часи, це для мене річ недискусійна», – відзначав Йосип Дзендзелівський.

Засновник діалектологічної наукової школи на Закарпатті щедро ділився досвідом з молодими вченими. Під його керівництвом захищено десятки кандидатських і докторських дисертацій в Україні та за кордоном. Одна з його учениць, випускниця філфаку УжДУ 1977 року, а нині доцентка кафедри української мови і літератури факультету філології та журналістики Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського Любов Спанатій до ювілею свого незабутнього Вчителя презентувала альма-матер результат 40-річних пошуків – власних та своїх колег. Подарований кафедрі української мови УжНУ «Словник українських говірок Бузько-Інгульського межиріччя» є ошатним фоліантом, у якому витлумачено понад 20 тисяч діалектизмів. Тож книга стане в добрій пригоді нинішнім дослідникам-діалектологам Ужгородського університету, зокрема й молодим.

У ювілейний день народження Йосипа Дзендзелівського учні професора відвідали кладовище, де його поховано, згадали часи, коли мали честь спілкуватися з визначним ученим, запалили свічки та поклали квіти на могилу свого наставника…

До 100-річчя з дня народження професора Й. О. Дзендзелівського кафедра української мови УжНУ організовує Міжнародну наукову конференцію «Стан і перспективи сучасної української діалектології», яка відбудеться 16–17 вересня 2021 р.

Більше про видатного науковця можна дізнатися з документального фільму про нього, знятого працівниками філфаку УжНУ 2012 року.

18 лютого 2021р.

Теги: Дзендзелівський, діалект, діалектолог

Коментарі

абітурієнт 2021-02-18 / 17:32:14
Про високі, безумовно, досягнення видатного вченого знають його колеги і високо оцінять наступники. Але участь в роботі приймальної комісії УжДУ жодного разу не пропустив, на відміну від багатьох дійсно видатних вчених, які цінили свій час. І на своєму досвіді знаю, що оцінюючи мою роботу, наробив елементарних помилок, що на апеляції правда сам і визнав. Можливо видатні вчені беручи занадто високо можуть пропускати елементарні речі, але тоді для чого лізти не на свій рівень. А так хай земля буде пухом оцьому сину степової Миколаївщини....

Іван Попович 2021-02-18 / 17:18:04
Він був моїм академкерівником. З приємністю згадую роки спілкування з Йосипом Олексійовичем. Запам"ятав його як просту, добру людину, вимогливого викладача. Часто з ним спілкувалися вдвох.Багато розповідав про словники, видатних учених минулого, заохочував до наукової роботи.
Тоді я не усвідомлював, з якою Людиною Бог дав мені змогу спілкуватися. Усвідомлення його величі як вченого до мене прийшло пізніше.Його життя -- це подвиг на славу науки.Нехай з Богом спочиває його душа.

констатація 2021-02-18 / 15:05:16
Ключова цитата: "Потужна лінгвістична праця не залишає найменшого сумніву щодо, з одного боку, окремішності й стародавності української мови, розвінчуючи відому теорію про «спільну колиску» як політичну фікцію, з іншого – дає неспростовні наукові докази українськості закарпатського діалекту, вибиваючи ґрунт з-під ніг ідеологів політичного русинства."

Студентці колишній студент 2021-02-18 / 14:33:40
Згадане Вами свідчить лише про те, що забутий, хоч і дорогий, автомобіль, був для вченого у порівнянні з наукою нікчемним. Світ знав багатьох дивакуватих або забудькуватих наукових світил! Згадаю, одного разу цей вельмишановний доктор філологічних наук, професор, тодішній декан філологічного факультету на прийшов на лекцію у білому плащі своєї доньки (плащ сягав вище колін, а рукави були по лікті). Можна уявити стан його доньки-студентки Наташі, коли побачила свій плащ на батькові! Під тихий смішок студентів, вона, ледь посміхаючись, зняла з пліч здивованого лектора свій одяг. Отакої!
Та попри все, Йосип Дзендзелівський був справді видатним вченим світового значення.

Студентка 2021-02-18 / 06:34:49
Розказували як поїхав у Київ на маш ні а повернувся на поїзді бо просто забув машину

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини