Закарпаття встановило рекорд із будівництва доріг (ФОТО)

В Ужгороді відбувся медіазахід, головною темою якою стала реалізації програми "Велике будівництво" у Закарпатській області. У 2020 році по всій області відремонтовано 67 об'єктів.

Закарпаття встановило рекорд із будівництва доріг (ФОТО)

Під час медіазустрічі йшлося передусім про один з найважливіших напрямків -  прокладання доріг та відновлення і будівництво мостів.

У будівництві дорожньої інфраструктури Закарпатська область стала лідером - відремонтували майже 300 кілометрів доріг, закінчили роботи та запустили рух мостом у смт. Буштино, який носив статус "довгобуду" з 2008 року. А також витратили рекордну суму грошей - майже 5 мільярдів гривень. Про це детальніше розповів  Євген Петрощук, перший заступник керівника Служби автомобільних доріг у Закарпатській області.  

«За цей рік відремонтовано 271 кілометр доріг у верхньому шарі, що є абсолютним рекордом, а також 80 кілометрів в нижньому шарі. За останні десять років загалом, якщо додати все, що було зроблено за той період, виходить менше, ніж за цей рік, - зауважив Євген Петрощук. – За цей рік з великих об’єктів зроблена дорога Н09 , яка поєднує Івано-Франківську та Закарпатську області: 135 км у верхньому шарі, наступного року планується дозавершити 20 км. Маємо один великий інженерний об’єкт – міст у Буштино. Його історія дуже давня: почали його будувати у 2006 році, потім призупинили. У 2020 році міст було збудовано і відкрито».

Євген Петрощук навів ще кілька цікавих фактів, що стосують дорожньої інфраструктури Закарпаття. Зокрема, на дорозі Н09 розташована найдовша підпірна стінка України – близько 2 км. Дорога Т 0718 - наймальовничіша дорога, з неї було відремонтовано 44,6 км.  «Понад 50% цієї дороги проходять на висоті вище, ніж 500 м. над рівнем моря. Вона поєднує Пилипець, Воловецький перевал, проходить на Міжгір’я та Синевир», - додав Євген Петрощук. 

30 км проклали у цьому році дороги Р21 Долина-Хуст, її планують незабаром завершити. Ще один важливий напрямок - дорога Н13 Львів-Самбір-Ужгород, яку буде завершено у повному обсязі у першій половині 2021 року. Наступного року у планах Служби автомобільних доріг Закарпаття, за словами першого заступника керівника, відновлення траси М06 Київ-Чоп, зокрема, дороги біля Білої Церкви, Дийди та Сторожниці –напрямки, які ведуть до кордонів з трьома країнами.  Візьметься Служба ще за два мости: у Вишково та Тересві. 

Євген Петрощук також пояснив, хто займатиметься експлуатацією доріг надалі: на наступні три роки укладено договори з трьома приватними організаціями. За виконанням робіт Служба обіцяє слідкувати і також закликає робити це громадськість.

Олександра Азархіна, Директорка офісу реформ при Державному агентстві автомобільних доріг України приєдналася до пресконференції онлайн та розповіла про те, як оновлюється інфраструктура в Україні, та про амбітні проєкти, пов’язані з дорогами.  

Закарпаття, за її словами, на 100% виконало план Великого будівництва із спорудження шкіл та дитячих садочків, на 88% збудовано спортивних об’єктів, 90% виконано план з будівництва доріг. «Маємо амбітні плани на Закарпаття – збудувати 370 км доріг, а на Луганщині – 320 км. Україна домовилася з міжнародними імпортерами щодо залучення близько 100 млн. євро для оновлення доріг у рамках реінтеграції Донбасу, таким чином ми фізично приєднуємо певні регіони до континенту», - зауважила Олександра Азархіна.  Вона також розповіла про дві базові реформи, які стосуються оновлення інфраструктури. Це оновлення та управління дорожньою мережею, а також – регіональний розвиток і публічне управління в дорожньому секторі. 

Олександра Азархіна зупинилася на проєктах, які були б цікавими для Закарпаття і розпочалися в інших областях України. «Перший проєкт реалізуємо у співпраці з  Держагентством розвитку туризму. У Славську (Львівщина) планується будівництво нового гірськолижного комплексу. Громада взялася пролобіювати запуск ІнтерСіті, за рік буде чудовий результат. Аналогічну річ плануємо робити на Закарпатті, є напрацювання, але треба включатися, - каже Олександра Азархіна. – Ще один проєкт – «Зелений кілометр», який полягає у тому, що ми запрошуємо приватний сектор, ініціативні групи брати під опіку (додаткове утримання) дороги: прибирати сміття, висаджувати квіти тощо. За аналогією до американського проєкту».

Спікери також відповіли на запитання, чи варто у період кризи витрачати гроші на дороги, який ефект від Великого будівництва? Олександра Азархіна навела дані Ukraine Economic Outlook, згідно з якими в Україні за 2020 рік ВВП впав би на 9%, якби не Велике будівництво. Також вперше до аукціонів із закупівлі послуг проводилася державна та приватна експертиза, завдяки чому вдалося заощадити понад 11 млрд.грн.на будівництві доріг, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському пресклубі.

 
23 грудня 2020р.

Теги: дороги, ремонт

Коментарі

Лоці 2020-12-24 / 09:41:15
В с.Холмовець хлопці за власний кошт і власними силами кожен рік бетонують ями між селами Чорнотисово-Холмовець.Прийдіть в суботу 26.12 та побачете,велике будівництво.Частину вже зроблено,но пішли дожді.

Лоці 2020-12-24 / 09:36:49
Прийдіть на Виноградівщину,села Теково,Чепа-Дяково,Чепа-Петрово,Сорнотисово-Дюла-Дяково,всі дороги ведуть до держкордону,та побачите велике будівництво.

Реаліст 2020-12-23 / 21:25:31
Та не будівництво, а ремонт, можливо навіть капітальний. А ще точніше "Великий дерибан".

Анна 2020-12-23 / 17:32:13
І по селах будут ями плати, скоро вже?

777 2020-12-23 / 09:59:24
Порошенко з Парубієм всі гроші сунули то на львівщину, то на вінничину, а на Закарпаття забили, добре хоч тепер порозуміли, що наш край є транзитним у Європу і ганьба коли приїздять туристи із Європи, а тут така велика різниця в якості доріг.

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини