Лікар ужгородської лікарні розповів про нестачу кисневих апаратів

Ярослав Глагола працює в медицині понад 30 років, останні пів року — у «ковідному» відділенні. Лікар називає киснегенератори «оксамитами», дякує пацієнтам за розуміння, а ситуацію в Ужгородській міській клінічній лікарні характеризує як критичну.

Лікар ужгородської лікарні розповів про нестачу кисневих апаратів

Про таке ідеться в інтерв'ю лікаря, опублікованому Громадським.

За словами Ярослава Глаголи, ситуація в лікарні наразі - критична та неконтрольована. Лікарня є опорною. Це єдина лікарня, яка несе цілодобову ургентну службу. ДТП, інфаркти, інсульти — хворих усіх цих випадків тут повинні забезпечити лікуванням. 

Наразі 5 відділень залучено під хворих на COVID-19. Серед них є відділення, які б не мали бути перепрофільовані. Це судинна неврологія, яка повинна бути відведена для хворих на інсульт; кардіореанімаційне відділення, де повинні лікуватися хворі на інфаркт міокарда; хірургічне відділення. 

"Усі відділення заповнюються буквально за півтори доби. Зараз я працюю в гінекологічному відділенні, де вже немає гінекології, і буквально за добу — під час мого чергування — відділення було вщент заповнене. 

Біда в тому, що доводиться перепрофільовувати відділення «на ходу». Уявіть ситуацію, коли переносять тумбочки, ліжка, а тут-таки хворі в коридорах. Їх потрібно перевезти, організувати харчування, лікування і забезпечити всім необхідним", - розповів лікар.

За його словами, медзаклад паралельно приймає й нековідних хворих у важких станах. Поки що це якось вдається. Навантаження дуже велике як на персонал, так і на адміністрацію. Певного чіткого алгоритму на рівні місцевої або державної влади немає, все зараз відбувається хаотично, спонтанно.

Величезна проблема з кадрами — від санітарів, тобто середнього персоналу, і до лікарів: "За 30 років, що я працюю, таких складнощів ніколи не виникало. Доводиться залучати лікарів, які працюють в інших відділеннях, непрофільних лікарів, інтернів. Їх до самостійного чергування, звісно, не допускають, але вони допомагають. Залучаємо лікарів, які щойно отримали сертифікат. Вони також непідготовлені, ми їх готуємо «на ходу». Тобто вони з нами чергують і проходять стажування на робочому місці. На мій погляд, це є злочин — залучати молодих спеціалістів. До повноцінного чергування їх допускати поки що не можна, бо це велика відповідальність — хворі до нас надходять важкі. Але ми теж валимося з ніг. Більш як одну добу на ногах все одно не пробудеш".

Також Ярослав Глагола розповів про велику проблему з киснем. На ранок 9 листопада хворих було 130, тоді як апаратів у лікарні — 26. Як показав ковідний досвід за ці пів року, мінімальна необхідність на 100 хворих — 80 апаратів у стаціонарі. Зараз кількість хворих зростає, і вже навіть якщо в медзаклад надійде 50 оксигенераторів, цього буде недостатньо.

Хворі лікування отримують, але на першому етапі, коли вони надходять, для стабілізації їм мусять забезпечити функціонування організму. Без кисню страждає мозок і може розвинутися інсульт або інфаркт. Усе лікування — складне лікування — зійде нанівець, якщо хворий задихнеться і ми не зможемо його врятувати.

"Минулого чергування мені не вистачало кисневого апарату, я телефонував в усі відділення — може, у когось є легші пацієнти, кому вже не так потрібно. Допомогли, підняли ліфтом додатковий апарат. Так само і я, якщо у мене стабілізувалися пацієнти, і десь там на годинку цей апарат звільнився, допомагаю колегам з іншого відділення. Так поки що й виходимо", - розповів Ярослав Глагола.

12 листопада 2020р.

Теги: лікар, апарати

Коментарі

да, да 2020-11-12 / 20:55:03
пока по цим негодяям не заговорить Калашнік, то нич не буде, ніяка революція не поможе, бо один злодій міняє іншого і, як правило, наступний негодяй ще хужий. Печаль.

Moja dumka 2020-11-12 / 17:52:56
Šo vi na etoho zelenskovo gonite, sovest treba imet, vin tilko rik u vladi. A de vsi inši bili v 30 roki nezależnosti.

Кукенберг 2020-11-12 / 16:13:54
яка судинна неврологія, це відділення для заробляння грошей Н.Tимченко; кардіореанімаційне відділення - вотчина Cабініна з дочкою та філія кладовища Барвінкош; що стосується Черничка, то він разом зі старшим Рішком, є організаторами мафії в охороні здоров'я Закарпаття.

Копча 2020-11-12 / 15:27:12
Та що він наговорює. Усе в лікарнях є у достатній кількості. Он гроші нема де дівати з Covid-ного фонду, дороги будують піаряться усі депутати від "Слуги Народу" та Президент.

Біда 2020-11-12 / 15:05:44
Народ в державі немає фінансування на тестування населення, немає кисневих балонів, питання де як ми з ковідом боремся?

Сміх 2020-11-12 / 14:58:34
Коментувати легко, а що робити лікарям? Які рятують життя? Вони що мають робити? Де взяти кисень?і як далі буде? Незнаю хто такий Черничко, але кисень треба

Інтерн 2020-11-12 / 13:44:06
У того Черничка зі сраки пісок вже труситься, дві медсестри його під руки до вбиральні водять, а він все одно чахне в кабінеті і гроші просить за кожен підпис. В його кабінеті 5 ліжок для ковід-хворих можна облаштувати.

Микола 2020-11-12 / 13:32:16
Синку!Там усе корумповано Почнiть з Кураха.Його аптеки у лiкарнi,його iдальнi.Як може Головной адмiнiстратор лiкарнi Бути пенсiонером,адмiнiстратором,будiвельником та головним хiрургом.Усю гуманiтарку куди здае?

Живе 2020-11-12 / 13:22:34
Як на Кальварию йти!

Петро 2020-11-12 / 12:54:00
як думать Черничко, ош не удавиться?І так скоро на тот світ,

Атошник 2020-11-12 / 12:51:33
Підкажіть, де Черничка можна знайти - додому він без кулі в голові не првернеться.

Лікар 2020-11-12 / 12:25:05
Кисневі балони, як і нше майно лікарні та медикаменти розпродає через свої аптеки заступник головного лікаря - Черничко Валерій Іванович, продає рецепти, направлення, лікарняні листки непрацездатності. Експертизи підписувати відмовляється без "подяки". Діду 80 років, а він продовжує красти у лікарні. Про яку боротьбу з КОВІД може йти мова?

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини