МЗС України назвало пряму агітацію очільника МЗС Угорщини в день виборів в Україні "нахабством", "підступним ударом" і "прямим втручанням"

Містерство закордонних справ України доволі різко відреагувало на факт прямої агітації угорців Закарпаття голосувати за угорську партію та чинного мера Берегова, до якої в день місцевих виборів в Україні вдався керівник зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сійярто. З цього приводу МЗС України оприлюднило відповідну заяву.

МЗС України назвало пряму агітацію очільника МЗС Угорщини в день виборів в Україні "нахабством", "підступним ударом" і "прямим втручанням"

Заява МЗС України щодо агітації високопосадовців Угорщини на місцевих виборах в Україні

У день голосування на місцевих виборах в Україні угорська сторона вдалася до прямої агітації за партію угорців - Товариство угорської культури Закарпаття.

МЗС України глибоко засмучене, що у такий спосіб офіційний Будапешт нахабно підтвердив своє пряме втручання у внутрішні справи України і завдав підступного удару послідовним зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми.

Констатуємо ігнорування Будапештом неодноразових закликів Києва припинити нехтувати принципами верховенства права і добросусідських відносин та з повагою ставитися до законів України.   

Громадяни України угорського походження є важливою і невід’ємною частиною українського суспільства, вони мають усі необхідні права та можливості для вільного обрання своїх представників до органів місцевого самоврядування. 

Неприйнятні підказки виборцям з Будапешта порушують законодавство України і не залишають українській стороні іншого вибору як жорстко реагувати на такі кроки відповідно до усталеної міжнародної практики та законодавства України.

Нагнітання угорською стороною емоцій та провокування громадян України не поважати Конституцію України та її закони приречені на провал.

 

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, напередодні виборів на Закарпатті до прямої агітації вдався інший представник сусідньої держави - Державний секретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі.

У відповідь на цей недружній крок МЗС України звернулося до правоохоронців з приводу незаконної агітації угорських посадовців на Закарпатті.

25 жовтня 2020р.

Теги: вибори, Сійярто, агітація, угорці, Угорщина

Коментарі

пенсіонери 2020-10-27 / 20:25:02


Лишіть Україну в спокої. Критикуйте владу. Коментар видалено. Адмін


пенсіонери 2020-10-27 / 20:24:14


Зловживання багатоніковістю з метою імітації дискусії. Визначіться, чи ви "бумеранг", чи "пенсіонери", чи ще хтось. Коментар видалено. Адмін


бумеранг 2020-10-27 / 20:23:05


Зловживання багатоніковістю з метою імітації дискусії. Визначіться, чи ви "бумеранг", чи "пенсіонери", чи ще хтось. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2020-10-27 / 07:38:26
Ссорі ти наче думки вмієш читати.

сорри 2020-10-26 / 18:12:37


Анці Меркуль

Крім національних законодавств є ще таке поняття, як міжнародне право. Воно якраз і регулює стосунки між державами у такому і інших випадках. І воно вище за національне. Так от, саме до міжнародного права це - втручання у внутрішні справи іншої держави.

А щодо того, як ставитися до Угорщини у таких ось випадках, то казав, кажу і буду казати - треба всього лише заборонити поїздки угорських високопосадовців в українське Закарпаття і перекрити всі фінансові канали. І тоді, якщо для них справді угорці Закарпаття важливі (і не суттєво, чи за конституцією Угорщини, чи для піару і голосів на виборах), тот вони миттю підуть на поступки - і НАТО розблокують, і до закону про мову більше не матимуть претензій.

А потім мож і дозволити і поїздки, і фінансування, але вже на певних умовах. Бо нині вже їздять, коли і як хочуть, і двері ногою в кабінети чиновників на Закарпатті відкривають, і купують всіх і вся, користуючись, в одному випадку, бідністю людей, а в іншому - захланністю і корумпованістю тих, що при владі..


Анця Меркуль 2020-10-26 / 15:37:23
Справа в тому, що і Україна і Угорщина кожна діє вірно в межах свого законодавства.
Законодавство Угорщини, а точніше Конституція Угорщини зобов’язує Угорщину піклуватись про угорців (наголошую не громадян Угорщини, а угорців) у всьому світі деб вони не знаходились. І Сіярто коли робив заяву діяв в межах законодавства Угорщини, навіть більше він виконував свій обов’язок відповідно до Конституції.
Україна правильно відреагувала адже відповідно до законодавства України такі заяви дійсно є зовнішнім втручанням у вибори.
Тому кожний залишиться при своїй думці і ні чого це не змініть. Дипломатичні реверанси тут вже не допоможуть. Лише хіркхургічне втручання або повне ігнорування Угорщини, як країни. Для України такої країни просто не повинно існувати на мапі світу..... І далеко не факт, що Україні більше втратить від цього ніж Угорщина....

Ede 2020-10-26 / 13:42:16
Виходить нам не мож їсти сало, бо нарушуємо закони Ірака чи Ірана?

май русин 2020-10-26 / 01:50:45
Мадяри докусь обнагліли

Х-man 2020-10-25 / 21:55:08
А ви і так про своє

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 15
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини