На Закарпатті Держсекретар Угорщини агітував за одну з партій – ОПОРА звернулась до МЗС щодо порушення

8-9 жовтня Державний секретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі під час візиту до Закарпаття, зокрема деяких об’єктів в Ужгороді, Ужгородському та Берегівському районах, здійснив агітацію на користь політичної партії “КМКС “Партія угорців України”. Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала ряд фактів, що свідчать про порушення вимог українського законодавства, та звернулась до Міністерства закордонних справ.

На Закарпатті Держсекретар Угорщини агітував за одну з партій – ОПОРА звернулась до МЗС щодо порушення

До повноважень Міністерства закордонних справ України, згідно з пп.. 4-1,6б 86 п. 4  Постанови КМУ №281 “Про затвердження Положення про Міністерство закордонних справ України” належить забезпечення національних інтересів і міжнародної безпеки України шляхом підтримання мирного та взаємовигідного співробітництва з іноземними державами за загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права; можливість виступати із заявами, коментарями і роз'ясненнями щодо питань зовнішньої політики України з міжнародних питань; здійснення розгляду звернень громадян з питань, пов'язаних з діяльністю МЗС.

Так, пунктом 1 частини 1 статті 57 Виборчого кодексу встановлена пряма заборона участі у передвиборній агітації іноземцям та особам без громадянства, у тому числі шляхом журналістської діяльності чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки кандидата (кандидатів) чи суб'єкта їх висування. 

В той же час офіційними спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА зафіксовано наступні факти, що свідчать про порушення Яношем Арпадом Потапі вимог українського законодавства:

1. На офіційному сайті політичної партії “КМКС “Партія угорців України” 9 жовтня розміщено повідомлення про візит Державного секретаря Угорщини з питань національної політики Яноша Арпада Потапі (Державний секретар в апараті прем'єр-міністра з 2014 р., відповідає за національну політику)  в ужгородську угорськомовну школу. У публікації розмістили цитату Потапі, в якій іноземний політик закликає підтримати “КМКС “Партію угорців України” на місцевих виборах в Україні 25 жовтня 2020 року. 

Відзначимо, матеріал на сайті розміщений угорською мовою, тому надаємо неофіційний переклад згаданої цитати: “Щодо майбутніх виборів в Україні, державний секретар зазначив, що дуже важливо, щоб угорці на Закарпатті підтримали угорських кандидатів на муніципальних виборах в Україні 25 жовтня. Янош Арпад Потапі вважає підтримку кандидатів КМКСЗ особливо важливою, оскільки угорці Закарпаття можуть зберегти і зміцнити позиції, які вони здобули на сьогодні”, - йдеться у публікації.

2. 10 жовтня на сторінці цієї ж партії у фейсбуку розміщено відео із промовою Державного секретаря Угорщини з питань національної політики, в якій теж є заклики до угорців, які живуть на Закарпатті, підтримати на місцевих виборах політсилу “КМКС “Партія угорців України”. 

Відео оприлюднене виключно угорською мовою, подаємо угорський текст з відео та його неофіційний переклад. 

“A KMKSZ 1989-ben jött létre ma a legrégebben működő civil szervezet egész Ukrajnában így nyilván Kárpátalján is. Azz itt élő magyarságot fogja össze, a legfontosabb érdekvédelmi szervezete, a magyar kormánynak a szövetséges partnere, Október 25-én nagyon fontos választásokra kerül sor, azt gondolom, hogy a magyaroknak meg kell erősíteniük a politikai intézményrendszerüket is. Ezért én kérek mindenkit, hogy menjen el szavazni, válassza a magyar jelölteket és támogassa a KMKSZ-t”, - йдеться у оприлюдненому відеоролику.

“КМКС була створена в 1989 році і сьогодні є найстарішою неурядовою організацією на всій території України, отже, очевидно, і на Закарпатті. Він об'єднує угорців, що мешкають тут, його найважливішу організацію адвокації, союзного партнера угорського уряду. Дуже важливі вибори відбудуться 25 жовтня, я думаю, що угорці також повинні зміцнити свою політичну інституційну систему. Тому я прошу всіх прийти на вибори, вибрати угорських кандидатів та підтримати КМКС”, - приблизний переклад сказаного на відео. 

3. 9 жовтня на сайті партії розмістили інформацію про візит Потапі у дитячий садочок у Великому Березному. У матеріалі також подають цитату Державного секретаря Угорщини, де є заклик прийти на вибори 25 жовтня та підтримати угорців, адже це допоможе продовжити вже вдалу співпрацю.

“Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elismeréssel szólt a Nagybereznai Óvodának kialakított épületben elvégzett munkáról. Az államtitkár hangsúlyozta, ahhoz, hogy az intézményrendszerünk hosszú távon is működhessen szükséges, hogy erős érdekképviseletünk legyen mindenütt, ahol magyarok élnek. Arra kért minden kárpátaljait, hogy az október 25-ei választásokon a KMKSZ jelöltjeit támogassák, mert ez teremti meg az alapjait az összefogásnak és az együttgondolkodásnak”, - йдеться у публікації.

Неофіційний переклад: “Державний секретар з питань національної політики Янош Арпад Потапі високо оцінив роботу, виконану у будівлі, призначеній для дитячого садка Великого Березного. Державний секретар наголосив, що для того, щоб наша інституційна система функціонувала в довгостроковій перспективі, необхідно мати чітке представництво інтересів, де б не жили угорці. Він попросив усіх своїх закарпатців підтримати кандидатів КМКСЗ на виборах 25 жовтня, оскільки це створить основи для співпраці та спільного мислення”. 

4. На сторінці Держсекретаря Угорщини Потапі 7 жовтня опублікували допис, в якому містяться заклики підтримати партію “КМКС “Партія угорців України” на місцевих виборах 25 жовтня.  

“Nagyon fontos, hogy az október 25-ei ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák‼️A KMKSZ - Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jelöltjeinek támogatása azért különösen fontos, mert így a kárpátaljai magyarság meg tudja őrizni, vagy akár erősíteni eddigi pozícióit. Hajrá kárpátaljai magyarok! 🇭🇺 Hajrá KMKSZ!”, - йдеться у дописі.

Неофіційний  переклад: “Дуже важливо, щоб угорці Закарпаття підтримували угорських кандидатів на місцевих виборах в Україні 25 жовтня. Támogatás ️ Підтримка кандидатів КМКС - Закарпатської угорської культурної асоціації особливо важлива, оскільки таким чином угорці Закарпаття можуть зберегти або навіть зміцнити свої позиції”.

5. На офіційній сторінці партії у фейсбуку та на сайті політсили розміщували різні матеріали. Зокрема, матеріал про відвідини садочку чи школи. Однак в цих текстах подавали цитату Держсекретаря, де він агітує за політпартію “КМКС “Партія угорців України” - тобто закликає угорців Закарпаття прийти на місцеві вибори 25 жовтня та підтримати партію “КМКС”.

Допис із подібним текстом розміщений і на сторінці політика у фейсбуку, а також є відео, де Потапі угорською мовою звертається до угорців Закарпаття та пропонує підтримати “КМКС”. Відео розміщене на сторінці політсили у фейсбуку.

Крім того, на сайті karpat.in.ua, що є наближеним до “КМКС. Партії угорців України”, за посиланням - http://politic.karpat.in.ua/?p=11902&fbclid=IwAR0yrsCTbt9FsVjZ3lsv7CkWggasazPqp_5Rgu1D8N8zFAcgFNaBjQ3IPVw&lang=uk - розміщена публікація із назвою “Потапі на Закарпатті: угорці краю мають підтримати угорських кандидатів”, де, зокрема, зазначено: “Політик вважає підтримку кандидатів КМКС особливо важливою з огляду на те, що таким чином угорці, за його словами, зможуть зберегти та зміцнити позиції, які вони здобули до цього часу. Державний секретар заявив: якщо політична інституційна система матиме довіру угорців Закарпаття, то зможе багато зробити для досягнення поставлених цілей. Наголошуючи на важливості національної єдності, він згадав про розвиток освітніх, культурних, соціальних, медичних та політичних інституцій. Арпад Янош Потапі повідомив, що в середу на Закарпатті передадуть три ДНЗ, оновлені в рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну: навчально-виховний комплекс «Гармонія» в Ужгороді, дитячий садок «Веселка» в Перечині та дитячий садок у Великому Березному.”

6. На сайті “Карпатський об’єктив”, що належить Товариству угорської культури Закарпаття - http://politika.ko.net.ua/?p=11201&fbclid=IwAR3eou6KUMqHhpOEYMbmOZfFJMkTvwVKbF-nId9VyynIA7DqXfZUA8TfkEk - розміщено аналогічний за за змістом матеріал, у якому зазначено, зокрема: “Важливо, щоб угорці Закарпаття підтримали угорських кандидатів на місцевих виборах 25 жовтня, наголосив під час дводенного візиту в область Арпад Янош Потапі, державний секретар з питань національної політики Угорщини, у телефонному інтерв’ю агенції МТІ”; “Політик вважає підтримку кандидатів КМКС особливо важливою з огляду на те, що таким чином угорці, за його словами, зможуть зберегти та зміцнити позиції, які вони здобули до цього часу. Державний секретар заявив: якщо політична інституційна система матиме довіру угорців Закарпаття, то зможе багато зробити для досягнення поставлених цілей. Наголошуючи на важливості національної єдності, він згадав про розвиток освітніх, культурних, соціальних, медичних та політичних інституцій.”

За юридичною оцінкою експертів Громадянської мережі ОПОРА, наведені публікації засвідчують вчинення Державним секретарем Угорщини з питань національної політики Яношем Арпадом Потапі дій,  які містять ознаки порушення правил проведення агітації на території України.

Громадянська мережа ОПОРА закликає Міністерство закордонних справ України:

  • надати оцінку діям представника високого рангу державного корпусу зарубіжної країни, щодо дотримання ним законодавства України у сфері виборів;

  • вжити заходів, передбачених законодавством в межах компетенції Міністерства закордонних справ України.

20 жовтня 2020р.

Теги: Потапі, КМКС, агітація, Угорщина

Коментарі

Ужгород 2020-11-11 / 09:59:16
Пряме порушення законів України! Покарати негідника, заборонивши в'їзд в Україну

Фікс 2020-10-20 / 15:47:27
Козли

Макс 2020-10-20 / 07:37:00
Агітував угорськомовних за угорськомовних по угорськи,ну не українців агітував за кмкс

12345 2020-10-20 / 07:17:10
Якщо США вмішується у справи то Нормально!
Указуючи кому бути Ген прокурором і скільки

Нема 2020-10-20 / 07:05:52
Там нiякого порушення! А був в ОДА, неприемнi враження! Вродi попав в штаб неприятелiв!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини