Олег Гаваші: “Я переконаний, що для України немає іншого шляху, ніж євроатлантична інтеграція”

Після розгляду в Бухаресті питання щодо приєднання України до Плану дій щодо членства у НАТО ми попросили голову облдержадміністрації Олега Гаваші прокоментувати цей процес та прийняте членами Альянсу рішення..

Олег Гаваші
Олег Гаваші

– Переконаний, у нас немає іншого шляху, ніж євроатлантична інтеграція. Бо колективною безпекою можна найефективніше відповісти на ті загрози, які сьогодні існують у суспільстві. Тому активна позиція у цьому питанні Президента України Віктора Ющенка, яка спрямована на приєднання держави до Плану дій щодо членства (ПДЧ) у НАТО, є виправданою і закономірною. Для України запрошення до ПДЧ – це і питання міжнародного авторитету нашої країни. Адже це визнання демократичного характеру і серйозності намірів української влади стосовно реформування держави у відповідності з найвищими світовими стандартами. Інша справа, що абсолютна більшість українців не знає, що таке НАТО і у ставленні до Альянсу досі керується застарілими радянськими стереотипами, які залишились ще з часів холодної війни. А це вже результат неналежної роз’яснювальної роботи, в тому числі і у засобах масової інформації.

Як ви знаєте, чотири роки тому до НАТО вступило стільки ж країн, скільки за всі попередні роки. Для Румунії, Словаччини, Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Словенії – колишніх комуністичних держав, які 1994 році приєднались до програми НАТО „Партнерство заради миру”, підготовчий процес зайняв десятиліття. Починаючи з 1999 року, всі ці країни долучилися до нового підготовчого формату „План дій щодо членства (ПДЧ)”.

Протягом цього процесу ці сім нових країн здійснили широкомасштабні і складні реформи не тільки в питаннях безпеки, оборони та військових структур, а у різних сферах суспільного життя, зокрема розвитку демократії.

Однак приєднання до Плану – це не вступ до НАТО, як це намагаються представити окремі політичні сили, а програма з надання консультацій, допомоги та практичної підтримки, що враховує індивідуальні потреби держав. Це етап так званого „кандидатства”. Країни, які мають намір вступити до Альянсу, спочатку приєднуються до Плану дій щодо членства, що означає їхнє визнання з боку НАТО як кандидатів на вступ, а вже потім – ведуть переговори щодо самого вступу.

Хочу відзначити, що хоча участь у ПДЧ суттєво сприяє підготовці вступу до НАТО, вона ще не є гарантією майбутнього членства, однак користь від участі в ній дуже істотна.

Приєднання до ПДЧ багато до чого зобов’язує. Країни-претенденти повинні розробити індивідуальні щорічні національні програми стосовно підготовки до можливого членства, які охоплювали б політичні, економічні, оборонні, ресурсні та правові аспекти, а також мають можливість отримувати конкретні відгуки щодо оцінки цих програм з боку Альянсу.

У Бухаресті, де проходив самміт, Україна отримала чітку перспективу свого членства в Альянсі. Жодна з країн-членів НАТО не виступила проти української перспективи в цій організації, і жодна не дала негативної оцінки нашої заявки на ПДЧ. До того ж його учасники високо оцінили внесок нашої держави у світову та континентальну безпеку. І вона сподівається, що міжнародна спільнота також оцінить кроки, які були зроблені нею за роки незалежності - насамперед, відмову від ядерного арсеналу. Україна як незалежна суверенна держава має повне право формувати власну безпекову політику. А основи національної безпекової політики, проголошеної в Україні, збігаються з основами безпекової та оборонної політики, яку проводить НАТО.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
07 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

ПРОВИДЕЦ 2008-04-13 / 17:02:00
Україна в НАТО, що Чорт в кабінеті Бога. Європі гаплик, передеруться!

pfr 2008-04-10 / 10:47:00
ти, кусі, докус не шариш. гаваші служить тільки балогові. кіть балога завтра піде від ющенка в регіони, наприклад, гавашій піде за ним нараз. а поняття нато, насесе чи якась там югославія - це все дуже абстрактноє і далекоє

Кусi 2008-04-07 / 21:54:00
Гавашi - держслужбовець котрий залежить вiд Ющенка. Його "думка" - це лизок в потрiбне мiсце Гаранта. А Гарант вiдробляе вкладенi в нього грошi. Результат "миротворчостi" НАТО ( вже не радянський перiод ) знищення Югославii. Гарант зобовязаний втягнути Украiну (всупереч волi бiльшостi украiнцiв) пiд протекторат США (НАТО).

pfr 2008-04-07 / 17:50:00
Юро, шо ти розписався, Гаваші й так не знає, що таке євроатлантична інтеграція... Йому сказали сказати - він сказав. От завидівські інтереси - інша справа. Це конкретніша річ...

Юрій 2008-04-07 / 17:47:00
Чи може означати приєднання до одної з сторін гарантоване припинення цих "бойових" дій? Однозначної відповіді в епоху глобалізації, інформатизації,інших загальнопланетних, загальнолюдських явищ, що виникли недавно і стрімко розвиваються, дати неможливо. А якщо ця відповідь є, то її треба обнародувати, переконати суспільство, що це так насправді. Твердого переконання керівників тут явно недостатньо.

Юрій 2008-04-07 / 17:31:00
Однак це тільки в разі прямого військового конфлікту. Але ж поняття безпки країни має крім військової складової ще цілий ряд інших (енергетична, економічна, екологічна, інформаційна і т.д. і т.п.) "бойові" дії в яких ведуться безперервно.

Юрій 2008-04-07 / 17:22:00
Так що ж робити Україні, яка географічно розташована безпосередньо всередині трикутника протистояння сил? Приєднання до якої завгодно одної сторони буде означати отримання двох потенційних противників, чиї ударні сили зразу будуть спрямовані на об"єкти в Україні. Ударні сили - це не тільки ракети, а об"єкти на нашій території - не тільки військові бази. Вся промислова, транспортна, інформаційна інфраструктура кожного члена блоку є складовою блоку і буде мішенню.

Юрій 2008-04-07 / 17:09:00
Всі ці угрупування є самодостатніми в усіх аспектах, в усіх є ядерна зброя і т.д. Поки що агресивну військову поведінку, яка провокує нестабільність у трикутнику сил, демонструє тільки НАТО. Але потужність інших сторін постійно нарощується, і методи боротьби між сторонами постійно вдосконалюються.

Юрій 2008-04-07 / 16:56:00
Україна знаходиться всередині трикутника протистояння трьох потужних військово-політичних, економічних, релігійних наддержавних угрупувань, баланс сил в яких знаходиться в нестабільній рівновазі. Цими утвореннями є: 1.В основному католицький світ - Європа, Північна Америка, у воєнному виразі - НАТО. 2. Східнообрядовий світ - православна Росія, Китай, Індія, у воєнному виразі - Шанхайський блок. 3. Ісламський світ, який не має поки що спільного воєнного виразу, але в разі зміни влади в Пакистані може його отримати. Якщо прослідкувати динаміку розвитку ісламського світу за післявоєнні роки, то напрошується висновок, що створення єдиного ісламського блоку - питання 5-10 років.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини