До Закарпатської обласної ради хочуть потрапити 10 партій

Як зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, Закарпатська обласна територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатів в обласну раду від 10 політичних сил, в тому числі від 4 парламентських партій. Всього в обласній раді налічуватимуться 64 депутати.

До Закарпатської обласної ради хочуть потрапити 10 партій

За депутатські крісла боротимуться кандидати від партій «Слуга народу», «Рідне Закарпаття», ВО «Батьківщина»,  «Наш край», «Європейська солідарність»,  «Опозиційна платформа - За життя», «КМКС «Партія угорців України», «Команда Андрія Балоги», «Сила і Честь», «За майбутнє».

ОПОРА проаналізувала гендерний склад списків кандидатів та підрахувала, скільки кандидатів від партій є членами цих політичних сил. За підрахунками ОПОРИ, лише в списку кандидатів від партії «Наш край» налічується більше жінок, ніж чоловіків.

Список кандидатів до обласної ради від партії ВО «Батьківщина» очолив лідер обласного осередку партії, чинний депутат Закарпатської обласної ради – Олександр Кеменяш. Всього у списку цієї політсили налічується 64 кандидати. Серед них ОПОРА нарахувала 38 чоловіків та 26 жінок. Також 30 із списку кандидатів до облради від ВО «Батьківщина» є членами або членками партії, 34 – ні. Наразі ВО «Батьківщина» представлена в облраді.

До списку кандидатів в депутати обради від політсили «Рідне Закарпаття» увійшли 64 людини. Першу позицію у списку зайняла директорка Ужгородського інституту культури і мистецтв Закарпатської обласної ради – Наталія Шетеля. За підрахунками ОПОРИ, у списку кандидатів налічується 38 чоловіків і 26 жінок. Також серед кандидатів у списку налічується чотири людини, які є членами цієї партії, і 60 – які до цієї політсили не вступали.

Від партії «КМКС «Партія угорців України» в облраду балотуються 54 людини. Із них 32 – чоловіки, 22 – жінки. Також у списку кандидатів від цієї партії є 13 членів або членок цієї політсили та 41 – які не є членами партії. Список кандидатів в облраду від партії «КМКС «Партія угорців України» очолив нардеп каденції 2014-2019 років Василь Брензович. Наразі «КМКС. Партія угорців України» представлена в облраді.

Від партії «Команда Андрія Балоги» в облраду балотуються 60 осіб. Серед них налічується 35 чоловіків та 25 жінок, 21 – члени або ж членки партії, 39 – в цю політсилу наразі не вступали. На першому місці у списку кандидатів від цієї партії опинився Євген Мешко – головний лікар Мукачівської лікарні імені Святого Мартина. У нинішній каденції обласної ради формально депутати цієї партії є – вони обрані від «Єдиного Центру» у 2015 році. Нещодавно саме партія «Єдиний Центр» змінила назву на «Команду Андрія Балоги», про що повідомляли засоби масової інформації.

Список кандидатів в депутати облради від партії «Сила і честь» очолив головний лікар Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Новака – Юрій Яцина. Всього у списку налічується 42 особи, серед них 23 чоловіка та 19 жінок. Також серед кандидатів є 26 членів або членок цієї політичної сили та 16 осіб, які в цю партію наразі не вступали.

Від політичної сили «Наш край» в обласну раду балотується 31 особа. Першу позицію у списку кандидатів зайняла Віталія Щербан – санітарна лікарка Закарпатського обласного лабораторного центру. Всього у списку кандидатів від цієї партії балотуються 12 чоловіків та 19 жінок. Крім цього, як підрахувала ОПОРА, жодна людина зі списку не є членом цієї політсили.

Партія «Слуга народу» в депутати облради висунула 64 кандидатів. Першим номером у списку балотується чинний голова Закарпатської ОДА Олексій Петров. Серед кандидатів всього нараховується 36 чоловіків та 28 жінок. Крім цього, як виявили ОПОРА, жодна людина зі списку кандидатів в депутати облради від цієї партії не є членом чи членкою політсили.

Від політичної партії «За майбутнє» в депутати облради балотуються 55 людей. На першому місці списку – чинний депутат Закарпатської обласної ради від партії «Опозиційний блок», голова Закарпатської ОДА 2010-2014 років Олександр Ледида. У списку кандидатів від цієї політсили налічується 32 чоловіка та 23 жінки. Також відомо, що лише одна людина зі списку є членом цієї політичної сили.

Список кандидатів в депутати облради від партії «Європейська солідарність» очолила народна депутатка України, голова Закарпатського обласного осередку партії Іванна Климпуш-Цинцадзе. Всього у списку кандидатів від партії налічується 24 чоловіка та 19 жінок. Також 24 людини зі списку кандидатів є членами цієї політсили, 19 – ні.

Від партії «Опозиційна платформа – За життя» в облраду балотуються 64 людини. На першому місці у списку кандидатів – чинний депутат обласної ради (фракція «Відродження» Іван Чубирко). Всього у списку кандидатів від цієї політсили балотуються 38 чоловіків та 26 жінок. Як виявила ОПОРА, 18 кандидатів є членами або членками політичної партії, 46 – ні.

Закарпатська область поділена на 6 округів до яких увійшли, відповідно, 6 районів: Берегівський, Мукачівський, Хустський, Ужгородський, Рахівський та Тячівський. Згідно з новими правилами, якщо партії подолають 5-відсотковий виборчий бар’єр, їх кандидати №1 гарантовано отримають мандат.

Відповідно до частини 1 статті 260 Виборчого кодексу України  шляхом віднімання кількості мандатів, розподілених у територіальних виборчих округах, від загальної кількості депутатських мандатів, що дорівнює кількісному складу Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, встановлюється кількість мандатів, які підлягають розподілу в єдиному багатомандатному окрузі. Місцева організація політичної партії, партія, яка отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів на відповідних місцевих виборах, гарантовано отримує один депутатський мандат, який розподіляється в порядку черговості відповідно до затвердженого партією єдиного виборчого списку.

За коментарями звертайтеся:

Ярослав Гулан, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області

тел.: 0976446639; 09903198862

email: zakarpattya@opora.org.ua

Ольга Беца, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області

тел.: 0502309596

03 жовтня 2020р.

Теги: вибори, депутат, кандидат, облрада

НОВИНИ: Політика

23:53
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини