У представленні на Закарпатті Зеленським потенційних кандидатів є можливі ознаки дочасної агітації та адмінресурсу — ОПОРА

25 вересня Закарпаття із робочою поїздкою відвідав Президент України Володимир Зеленський. У рамках візиту він побував в Ужгородському аеропорті, заводі «Єврокар», Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі та низці інших локацій в області. Також за час візиту президент представив стратегію розвитку Закарпаття та був присутній під час представлення потенційних кандидатів на місцевих виборах від політичної партії «Слуга народу», що може мати ознаки дочасної агітації та використання бюджетного адмінресурсу. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У представленні на Закарпатті Зеленським потенційних кандидатів є можливі ознаки дочасної агітації та адмінресурсу —  ОПОРА

За інформацією публічних джерел, в тому числі Офісу президента України та Закарпатської ОДА, протягом дня Володимир Зеленський відвідав об’єкти, які будуються у рамках програми «Велике будівництво», пункт пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке», Закарпатську обласну філармонію, аеропорт «Ужгород», завод «Єврокар», Хрестовоздвиженський греко-католицький кафедральний собор. 

Також президент взяв участь у представленні Стратегії розвитку Закарпатської області. Під час представлення Стратегії розвитку Закарпатської області, яка відбулася у Берегівському районі близько 12:00, президент Володимир Зеленський та голова Закарпатської ОДА Олексій Петров виступали за трибуною, на якій було розміщено напис «Зе!місцеві» виготовлений у партійних кольорах політсили «Слуга народу». Також сцена на локації, де відбувалася презентація Стратегії, була облаштована  написами «Зе!місцеві».

На сайті Закарпатської ОДА о 16.04 того ж дня оприлюднили офіційний реліз із заходу - представлення Стратегії розвитку Закарпаття, де виступали президент Володимир Зеленський та голова ОДА Олексій Петров. На фото із сайту ОДА видно символіку партії «Слуга народу».

На заходи за участю Володимира Зеленського представники засобів масової інформації мали змогу акредитуватися, однак кореспондентка видання «Точка ОПОРИ» відповіді на своє прохання про акредитацію не отримала. 

Після завершення виступу президента та голови ОДА, близько 12:25 на заході представили окремих кандидатів, які братимуть участь у місцевих виборах 25 жовтня від партії «Слуга народу». Про те, що на Закарпатті партія «Слуга народу» представила свою команду, ввечері 25 вересня зазначили і на сторінці «Слуга народу - Закарпаття» у фейсбуку. Як йдеться у дописі, представлення команди відбулося за участі президента України Володимира Зеленського.

Зокрема, під час заходу представили кандидата на посаду міського голови Ужгорода – Віктора Щадея та кандидатів, які балотуватимуться до Закарпатської обласної ради – завідувача кафедри УжНУ Федора Шандора, активіста партії, колишнього кандидата до парламенту в окрузі №69 Едгара Токара, підприємицю Наталію Штефуцу, депутатку облради Інгрід Туріс, депутатку облради та заступницю голови Виноградівської РДА Наталію Костелебу-Веремчук, доцента кафедри  УжНУ Олега Лукшу, голову Берегівської РДА Іштвана Петрушку, директора заводу з виробництва мінеральної води Володимира Суботовського. Про ще двох кандидатів згодом було написано на сторінці партії - директорку Агенції регіонального розвитку Керецьківської громади Наталію Зейкан, директора та відповідального менеджера Юрія Костюка. Також на сторінці партії зазначили, що голова Закарпатської ОДА Олексій Петров теж балотуватиметься до Закарпатської облради, однак під час представлення згаданих вище потенційних кандидатів на сцені його не було.

Відзначимо, на сторінці Офісу президента України тривала онлайн-трансляція представлення Стратегії розвитку під час якого виступали Володимир Зеленський та Олексій Петров, однак після виступу голови ОДА, трансляція обірвалася, а саме представлення команди партії «Слуга народу», яка балотуватиметься на місцевих виборах 25 жовтня, не транслювалося. Однак відеотрансляція представлення команди була доступна на сторінці політичної сили «Слуга народу». 

«Візит президента України до області припав у період виборчого процесу і в час - 25 вересня, коли обласний осередок партії «Слуга народу» є повноцінним учасником виборчого процесу, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області Ярослав Гулан. - Станом на першу половину дня, 25 вересня, кандидати партії «Слуги народу» не були зареєстровані як такі ні в Ужгородській міській, ні в Закарпатській обласній виборчих комісіях. Та навіть якщо партія, яка висунула кандидатів, яких комісія ще не зареєструвала, то активність партії у контексті демонстрації символіки чи представлення кандидатів містить ознаки дочасної агітації, за що передбачена адмінвідповідальність».

Також представники закарпатської команди ОПОРИ звертають увагу, що представлення Стратегії розвитку області проходило на фоні стилістики кольорів партії «Слуга народу» та напису «Зе!місцеві», який присутній на білбордах із назвою цієї політичної сили. «У даному контексті можна говорити про ознаки прихованої політичної реклами, що не є порушенням з юридичної точки зору, втім однозначно свідчить про відхилення від стандартів кращих практик виборчих кампаній, - додає Ярослав Гулан. - Інше питання: за які кошти організований захід, де відбулося представлення. Якщо за бюджетні, то тут можуть бути ознаки використання адміністративного ресурсу. Виникає питання і щодо голови ОДА Олексія Петрова, який станом на 25 вересня був потенційним кандидатом до обласної ради від «Слуги народу» - він перебував на заході як чинний голова ОДА, чи як потенційний кандидат? З приводу цих питань ОПОРА готує інформаційні запити до Офісу президента України та Закарпатської ОДА, після чого можна буде дати більш чітку оцінку ситуації». 

Нагадаємо, закарпатський осередок партії «Слуга народу» двічі переносив конференцію стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори 25 жовтня. Спостерігачу ОПОРИ, який був акредитований на конференцію партії «Слуга народу», не вдалося бути присутнім на заході. Сама ж конференція закарпатського обласного осередку мала відбутися ще 19 вересня, потім - 20 вересня, однак проведення заходу відкладалося. В підсумку ОПОРІ невідомо де і коли відбувся цей захід, втім відомо, що партія подала документи для реєстрації кандидатів у місцеві ради Закарпаття, зокрема - до Закарпатської обласної ради 24 вересня приблизно о 22.00.

Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

Згідно з статтею  212-10 КУпАП відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення проведення передвиборної агітації, агітації з референдуму особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті, статтями 212-9, 212-13 та 212-14 цього Кодексу, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За коментарями звертайтеся:

Ярослав Гулан, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області

тел.: 0976446639; 09903198862

e-mail: zakarpattya@opora.org.ua

Ольга Беца, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області

тел.: 0502309596

Фото - зі сторінки "Слуга народу - Закарпаття"

27 вересня 2020р.

Теги: Зеленський, адмінресурс, агітація

Коментарі

777 2020-09-28 / 11:01:09
А де була ОПОРА коли Порох їздив з агітацією?

Микола 2020-09-27 / 14:52:09
Та "ложили" х... вони на "опору" з обіженими "приПорошеними"!

Пак Іршава 2020-09-27 / 10:16:43
Ні,то орда.

... 2020-09-27 / 08:23:48
Ознаки? Так це факти, очевидні!

Иосиф 2020-09-27 / 01:43:17
Нас рать

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини