В Україні зареєстрували друге географічне зазначення харчового продукту – гуцульська коров'яча бриндза (ФОТО)

11 вересня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України ухвалило рішення про реєстрацію одразу двох нових географічних зазначень, одне з них - гуцульська коров’яча бриндза.

В Україні зареєстрували друге географічне зазначення харчового продукту – гуцульська коров'яча бриндза (ФОТО)

Минулого року першим зареєстрованим географічним зазначенням в Україні стала гуцульська овеча бриндзя. На реєстрацію гуцульської коров’ячої бринзди чекали майже рік, за кілька днів до цього історичного моменту Ужгородський прес-клуб із журналістами подався у сусідній з Рахівщиною Верховинський район (Івано-Франківщина), де на полонинах Кринта і Бибратківка. Адже цей молочний продукт яка виробляється як на території Івано-Франківщини, так і Закарпаття. 

Іван Мойсюк --голова Асоціації виробників традиційних сирів "Карпатські ватаги", яка й подавала документи на реєстрацію географічного зазначення. Її члени- виробники гуцульської коров’ячої бриндзи. «Це є традиційний гуцульський продукт. Ми боремось за те, щоб він отримав географічне зазначення, тому що він – унікальний.  Його виготовляли ще наші предки. Поміж тогочасних продуктів були бринза, сало і кулеша,- розповідає Іван Мойсюк. - У нашій асоціації нараховується 25 членів, з них – 16 виробники гуцульської коров’ячої бринзи, а решту складають наковці, гіди та громадські активісти. Для того щоб одержати географічне зазначення, ми повинні були пройти курси навчання протягом двох років».  

За словами Івана Мойсюка, для реєстрації виробники проходили два рівні контролю: внутрішній-- була створена комісія, яка здійснювала контроль по полонинах, ( чистота доїння, процес виробництва). І зовнішній контроль, який проводила фірма «Органік стандарт» з Києва. «Якщо ми проходимо другий контроль, то це означає, що ми маємо право на отримання сертифікату на виробництво гуцульського коров`ячого сиру. 6 із 16 виробників, які займаються суто виробництвом гуцульської бринзи контроль пройшло», - додає Іван Мойсюк.   В Асоціації розказують: гуцульська коров’яча бриндза -- це продукт, який виготовляється з молока корів, які випасаються вище 700 м над рівнем моря, тварини споживають тільки трави без додавання комбікормів, а сир виготовляється з дотримання всіх процесів виробництва за давніми традиційними рецептами. Виробники Закарпаття з Рахівщини,  будучи членами Асоціації, також мають право виготовляти гуцульську коров`ячу бринзу, так само верховинці  мають право будучи членами рахівської асоціації і виробляти гуцульську овечу бринзу.  Для цього потрібно написати заяву пройти контроль й дотримуватися всіх норм.  Кожен регіон, село чи полонина може виробляти свій автентичний продукт, пройти всі ці щаблі і  мати своє географічне зазначення. Це дозволяє зберегти традиції, унікальність продукту й разом з цим забезпечити безпечність людей, які його споживають. Якщо покупець приходить, то він одразу бачить, що сир, наприклад, вироблений якоюсь відомою торговою маркою або сир з географічним зазначенням, який вироблений фермером чи ватагом. Тобто, людина проінформована про те, що вона їсть. 

Сироварня на полонині Кринта розташована на висоті 1300 метрів над рівнем моря. Тут виготовляються три види сира: буц, вурда та бриндза. «Тут у нас живе 55 корів, ми перебуваємо з ними 120 днів на рік (з 20 травня по 20 вересня). У цей період є всі умови: виростає трава й можна знаходитись без будь-яких кормів, - розповідає ватаг Василь Кермощук, який керує всіма процесами на сироварні, -  У кінці вересня ми зводимо корів до села та повертаємо їх до власників. За сезон ми виробляємо 5-6 тон молочного продукту. Одну частину ми віддаємо людям, які дали нам худобу на випас, а іншу частину ми беремо собі за роботу. Цьогоріч ціна за кілограм бринзи  та сиру коливалася від 120 до 150 грн. До нас приходять та приїжджають туристи. На цій полонині я виробляю сир 5 літ, а так займаюся цим господарством 13 сезонів». 

Неподалік розташовані ще три такі господарства. Кількість таких господарств з кожним роком зменшується, кажуть ватаги, бо робота є досить важкою, а реалізацію на молочні продукти важко знайти.  Сир коптиться й дозріває протягом  7 – 10 ти днів з нього стікає сироватка й він набирає свого смаку. Це сир буц. Далі буц мелють, додають солі, ретельно все перемішують й виходить бринза. 

На полоні Бибратківка (висота близько 1200 м над рівнем моря) розташоване господарство Іванів Максим’юків, батька та сина. «Коли тато починав робити, була тільки земля. Тепер стайня на 5 корів є,- розказує молодший Іван. – Все тут робимо, маємо корів, кіз завели». Хлопець – наймолодший ватаг на Івано-Франківщині, починав робити бринзу в 19 років, зараз йому 21.  Обоє Максим’юків виконують всі роботи по господарстві: доять корів, виготовляють сири, доглядають за худобою. Зайняті цілий день, замінюють при потребі один одного.  «Виготовляємо сири 6-ий рік. Все по дідівських методах, я бачив, як це роблять мої батьки, діди, ніхто не вчив мене. Ходив полонинами, дивився як ватаги роблять, - каже старший Іван Максим’юк. Робота у ватагів- не з легких, але їм подобається, вони бачать користь та результат своєї роботи. І сподіваються, що справа, яка годувала їхні родини з давніх-давен буде передаватися наступним поколінням. 

18 вересня 2020р.

Теги: бриндза, зазначення

НОВИНИ: Соціо

18:29
На Закарпатті рятувальники знайшли двох чоловіків, які заблукали в горах і лісах Фото новина
17:20
На Закарпатті заблокували черговий канал незаконного переправлення ухилянтів через кордон Фото новина
15:55
У Мукачеві затримали 34-річного уродженця Харкова, який на замовлення підпалив авто Фото новина
14:47
На Закарпатті до кінця року відкриють пішохідний і велосипедний перехід «Ужгород – Вишнє Нємецьке»
13:25
/ 3
В Ужгороді горів двоповерховий житловий будинок Фото новина
12:14
/ 1
На Закарпатті викрили понад 270 організаторів схем втеч за кордон Фото новина
11:15
На Іршавщині дві жінки обікрали місцеву під час «ворожіння»
10:15
/ 1
У Хусті відбувся фінальний етап TRANSCARPATHIAN GRAND RUN 2025 Фото новина
09:05
/ 11
Керівник Великоберезнянської лікарні втік за кордон, залишивши заклад без керівництва та фінансування Фото новина
16:50
/ 3
Закарпатець Андрій Ткачук став чемпіоном світу з ультрамарафону у Франції Фото новина
14:56
У румунських Карпатах врятували трьох українців, які заблукали під час походу Фото новина
13:03
/ 2
На Закарпатті взяли під варту двох неповнолітніх, підозрюваних у подвійному вбивстві літнього подружжя Фото новина
10:50
На Закарпатті викрили схему зняття військовозобов’язаних із реєстру «Оберіг» Фото новина
09:03
У Мукачеві прийняли дві родини переселенців із Дніпропетровської області Фото новина
18:23
Мукачівський хор хлопчиків та юнаків провів благодійні концерти в Австрії Фото новина
16:55
У Мукачеві зупинили водія Audi з ознаками сп’яніння та забороненими речовинами Фото новина
15:22
У Мукачеві проведуть безкоштовну вакцинацію котів і собак від сказу Фото новина
14:27
Поліція повідомила про підозру ще двом неповнолітнім у справі подвійного вбивства на Закарпатті Фото новина
12:59
Прикордонники Мукачівського загону вибороли «срібло» на турнірі пам’яті Героя АТО Роберта Кіса Фото новина
11:05
/ 1
Два села Закарпаття увійшли до списку найкращих туристичних у світі
09:05
На Закарпатті зафіксовано слабкий землетрус Фото новина
18:34
/ 1
У Мукачеві правоохоронці затримали водія з Кривого Рогу після смертельної ДТП Фото новина
17:28
/ 2
На війні з рф поліг захисник із Великолучківської громади - Василь Довганич Фото новина
16:31
На Хустщині жінка підпалила будинок односельця через сварку Фото новина
15:18
/ 1
Ужгород попрощався із захисником України Сергієм Вдовиченком Фото новина
» Всі новини