На Закарпатті можливі випадки "розірваних" округів

Районні та міські територіальні виборчі комісії на Закарпатті утворили у районах та містах округи, в яких виборці обиратимуть депутатів до районних та міських рад.

На Закарпатті можливі випадки "розірваних" округів

Як фіксують спостерігачі, у деяких районах округи сформували із ймовірним порушенням цілісності, окремі випадки - уже оскаржені у комісіях або суді.

Згідно з аналізом спостерігачів ОПОРИ, 5-й округ Берегівського району, до якого увійшли Батівська, Косонська, Великобийганська, Великоберезька та Кам’янська громади, розірваний іншим округом, до якого входить Берегівська міська громада.

«Якщо візуально глянути карту, то видно Берегівську громаду, з правої сторони якої є Великоберезька громада, з лівої Великобийганська. Зверху громада межує із Мукачівською ОТГ, знизу - із Угорщиною, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області Ярослав Гулан. - Водночас громади Великобийганська та Великоберезька відносяться до одного округу, а Берегівська громада - в іншому».

Однак у Берегівській районній територіальній виборчій комісії «розірвання» округу заперечують. Як пояснила у коментарі ОПОРИ голова Берегівської районної ТВК Марія Весельська, п’ятий округ району не розривається, а інакше його сформувати було неможливо, аби зберегти цілісність громад.

«Він не розділений. Зверху йде Королево, потім Пийтерфоло, потім Виноградів, Вилок. Звідти до Берегова навіть села сходяться всі – Фанчиково, Тростник, а потім ідуть всі наші оті громади – Батівська, Косівська, Великоберезька, Великобийганська, Кам’янська. Разом ідуть вони всі, там ніяк не можна було інакше. Були ще якісь варіанти, але тоді громади б довелося різати, а так ми нічого не кроїли. Цей округ ніяк не розірваний. Зауважень від суб’єктів виборчого процесу стосовно поділу району на округи не було», - пояснила голова комісії Марія Весельська.

Також голова Берегівської районної комісії додала, що від Центральної виборчої комісії зауважень стосовно прийнятого поділу на виборчі округи також не було.

У місті Ужгороді також виникли суперечки стосовно поділу громади на округи та стосовно окремих виборчих дільниць. Зокрема, свої зауваження Ужгородській міській ТВК висловили представники двох політичних сил - «Об’єднання Самопоміч» та «Опозиційна платформа - За життя».  На думку представника партії «Об’єднання Самопоміч» Ігоря Шинкарюка, під час утворення округів Ужгородська міська ТВК порушила принцип неперервності меж округів, які мають бути дотримані згідно з законом.

«Незважаючи на норми Закону, ТВК затверджує округ і виборчу дільницю 210762 виборчого округу номер 1, яка розташована в середині округу номер 2 і ніяким чином не зв’язана з округом до якого належить. Такий собі виборчий «острів свободи», - йдеться у повідомленні Ігоря Шинкарюка у фейсбуку. У дописі представник партії зазначив, що з цього приводу є судовий позов.

Про судовий позов щодо поділу Ужгорода на округи у фейсбуці повідомив і представник партії «Опозиційна платформа «За життя» Андрій Погорєлов. Зокрема, як можна зрозуміти із оприлюдненого судового позову до Закарпатського окружного адміністративного суду, позивач Павло Маєрчик просить скасувати постанову виборчої комісії про поділ міста на округи повністю.

Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, засідання Ужгородської міської виборчої комісії щодо питання ВД 210762, а також щодо ще однієї ВД, де, ймовірно, допущена технічна помилка в її нумерації, заплановано було розглянути 8 вересня, втім в цьому засіданні була оголошена технічна перерва до середи, 9 вересня.

У Хусті зауваження стосовно поділу міста на округи висловили представники політичної партії ВО «Батьківщина». За інформацією спостерігача ОПОРИ, 6 вересня на ім’я голови Хустської міської ТВК надійшла скарга з приводу того, що під час утворення виборчих округів Хустська міська ТВК порушила пункт 3.3 Роз’яснення ЦВК від 28 серпня 2020 року. На думку заявника, що села Рокосово та Кошельово, які об’єднані в один округ, не мають спільних адміністративно-територіальних меж. За словами голови комісії Магдалини Скомаровської, розгляда скрги заплановано на 9 вересня.

Відповідно до п. 3.3. Роз’яснення ЦВК від 28 серпня 2020 року № 204 утворення територіальних виборчих округів має здійснюватися з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та за можливості з урахуванням адміністративно-територіального устрою. У разі неможливості врахування системи адміністративно-територіального устрою рішення про утворення виборчих округів на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць чи їх частин приймається відповідною виборчою комісією виходячи з приблизно рівної кількості виборців, які мають право голосу на відповідних виборах у кожному окрузі, а обласною чи районною виборчими комісіями також - з необхідності забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад під час виборів депутатів обласної чи районної ради.

Відповідно до частини 4 статті 199 Виборчого кодексу багатомандатні виборчі округи з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) утворюються відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв'язності територій) таких округів.

Згідно з частиною 3 статті 201 Кодексу територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв'язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

11 вересня 2020р.

Теги: округи

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини