Заява угорського консульства в Ужгороді викликала напругу між Києвом і Будапештом

Державний секретар Угорщини з питань національної політики Арпад Потапі збирався відвідати Ужгород, однак київська влада не дозволила йому в'їзд, посилаючись на загрозу епідемічної ситуації, заявив консул Угорщини Ласло Куті. У зв'язку із цим висловлюванням МЗС України збирається викликати угорського посла.

Заява угорського консульства в Ужгороді викликала напругу між Києвом і Будапештом

Україна заборонила в'їзд у Закарпатську область державному секретарю Угорщини з питань національної політики Арпаду Потапі, який планував 3 вересня відвідати церемонію відкриття після ремонту школи №10 в Ужгороді. Про це повідомив сайт угорської громади Закарпаття Karpatalja.

Ремонт проводили в межах оголошеної урядом Угорщини програми підтримки угорських базових шкіл Закарпаття.

Українська влада відмовила топчиновнику у в'їзді на територію країни, посилаючись на епідемічну ситуацію, заявив на церемонії консул Угорщини в Ужгороді Ласло Куті.

"За кілька сотень кілометрів звідси вирішили, що найбільшу загрозу епідемічній ситуації в Україні становить в'їзд угорської урядової делегації", – іронічно зазначив дипломат.

Як пише "Європейська правда", заяву консула передрукували провідні угорські ЗМІ. Указують, що Угорщина має найменшу відносну кількість заражень коронавірусом серед усіх країн континентальної Європи.

4 вересня Міністерство закордонних справ України повідомило на своєму сайті, що у зв'язку з "неприпустимими висловлюваннями" Куті викличуть посла Угорщини Іштвана Ійдярто.

"Така риторика дипломата свідчить про неповагу до законів країни перебування і свідомо вводить в оману громадськість, не сприяючи нормалізації українсько-угорських відносин. Ми очікуємо, що будуть зроблені відповідні висновки", – ідеться в повідомленні.

Україна із 28 серпня закрила кордони для іноземців через небезпеку поширення COVID-19, що "добре відомо угорській стороні і не носить політичного характеру", зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

"Ми з розумінням ставимося до запроваджених Угорщиною обмежень у контексті протидії пандемії коронавірусу й очікуємо на таку саму повагу з угорського боку до рішень уряду України", – додали у МЗС.

04 вересня 2020р.

Теги: коронавірус, Угорщина,

Коментарі

Вуву до :::: 2020-09-10 / 07:34:20
Так як Украйіна на сьогодні не є повноправним членом ЄС ...
то деректива ЄС щодо дипломатичних паспортів членів всіх парламентарів ... всіх членів ЄС ...
Не являється і не може бути прорегативою до виконная а тим більше ... В ЧАС ГЛОБАЛЬНОЙІ ПАНДЕМІЙІ ... для будь кого хто є членом якого завгодно парламенту ЄС ... Якщо це не ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЙІ.
(Ну це вам замість валеріанки чи корвалолу).

Вуву 2020-09-10 / 06:43:35
Можна сказати і так ... І смикати за нитки щодо правовойі крайіни .
Але знаючи як хуни себе підступно і не дипломатично поводять , бо вже було не один раз ... Знак зі стілочкою треба перевести в сторону берегшурані чи захоні чи може
"(карабаса) бараса"
Чогось дуже "розумні" ніяк не можуть збагнути що дурні дуже швидко вчаться і від них набувають досвіду ... тому і відношення до них адекватне і зворотнє пропорційно йіхнім "дружнім діям і заявам"
Чомусь ні з одним іншим народом (окрім москалів і хунів) нема ніяких проблем у співпраці і відносинах .
Можете бути певні що ми від вас багато чого "навчилися".
Тільки хуни і далі хочуть вірити що вони розумніші за всіх свойіх сусідів і можуть йіх повчати як вони мають себе перед хунами поводити.
Але в нас інші цілі ... завдання і плани.
Тому свою думку залиште при собі шоб не пошитися в дурні.

::: 2020-09-09 / 14:07:55
По барабану ... Так, по барабану міжнародне право - може бути для люмпенів, для по-слов'янськи розмовляющим туркам чи для розумово відсталим, але ні як не Українському Уряду! Як збираємося правову державу створювати, якщо до міжнародного правa не дотримуватися? Або хтось думає, якщо Уряд який не дотримується міжнародного правa, буде дотримуватися до свого вітчизняного? Просвiщайтесь !

Вуву 2020-09-07 / 13:56:54
Вони в себе дома можуть видавати що загодно і де завгодно ... хоч в туалєті.
І нам це якось по барабану кому видали дип чи не дип паспорт.
Сказано коронавірус - пандемія
Все. Нема про що говорити.
Його місія нас не цікавить.
Мало які в кого можуть бути місійі. В нас теж є місія .
Забезпечити всі меднорми щоб не поширювався ковід 19.

::: 2020-09-07 / 13:35:09
Потапі є держ. секретарем і MP (Member of the Parlament), коротше одночасно є і депутатом Парламенту. Кожен депутат Парламента має право на дипломатичний паспорт (EС директива). Кожна країна сама визначає кому видавати дип. паспорт в залежності від того чи виконує даний депутат зовнішньо-економічні , зовнішньо-політичні , зовнішньо-культурні або хоча б зовнішньо-благодійні місії. В даному випадку Потапі виконував місію, а дип. паспорт дає йому імунітет, відповідно Український Уряд як завжди і зараз не на висоті дипломатії.

Аскольд 2020-09-07 / 10:29:48
Анжела, відколи державний секретар Угорщини з питань національної політики став дипломатом ? Йди крумплі вари, церуй штрімфлі, і не лізь там, де ти нич не шариш.

Вуву до Сашка 2020-09-06 / 22:27:48
Ти написам мало , але за цим теж може бути багато.
Враховуючи те що "носатий конюх" тут був присутнім .
Ну як жеж без нього ... можна гадати що хуни також готові надати йому "підтримку" так як він (як і старий лисий болван маскаль) досить прихильний у стосунках з хунами.
А мати "свого" надійного мера в обласному центрі Закарпаття це теж багато що значить.
Бо його посада лишень одна ...
але по суті важлива.
Тому так було важливо , щоб кутя переказала як кажуть з перших рук про підтримку на виборах хунами "носатого конюха".
Ви можете сказати що це параноя , але давайте подивимось списки після проведення виборів по національному складу.
Хто за кого віддасть свойі голоси.
І якщо я буду не правий ... можете мене ганити як захочете.

Вуву 2020-09-06 / 22:14:24
Є іще один дуже важливий момент який залишився в тіні .
Ви наче забули про те що починаються передвиборчі перегони в місцеві органи влади і агітація іноземних громадян на нашій територійі за певних кандидатів , ( чи скажімо так мягко ... йіх підтримка і вияв толерантності до них) не зовсім є правильним з боку сусідів , якщо брати до уваги що на прохання БудаРпешту для них створили цілий
хунський укрупнений район.
Більше того ці всі "ветерани хунського спротиву" вже порядком всім надойіли а на противагу йім висувати нових кандидатів орбаністи бояться з двох причин.
1. Що знову програють.
А 2. Що немають гарантій того що нові кандидати будуть вести себе так слухняно як "як свята трійця".
А тому візит цього Ласли"куті" (кутьо в перекладі пес/собака), привязали до відкриття школи ... ну щоб не дуже в очі
кидалась справжня ціль пойіздки ... І щоб в такий спосіб уникнути прямих звинувачень в не дипломатичній поведінці , випадків яких було більше ніж досить.
А школа.
Ну як бачите лєнточку перерізали і нічого не сталось.

До розумних 2020-09-06 / 20:26:28
Правильно з делали. Их таможня к нам как относится. С каждым годом всё хуже и хуже. Вот и они попробовали на своей шкуре.

Цікавий 2020-09-06 / 13:30:19
Не треба спекулювати. Цей угорський чиновник, хоч і з дипломатичним паспортом, не мав право в'їзду в Україну згідно із запровадженням заборони в'їзду іноземців в Україну. Він не дипломат в Україні і не член офіційної делегації. Просто такі угорські чиновники у некарантинних умовах їздять на Закарпаття як у свою вотчину. А в даному випадку їх це шокувало. Заборонили в'їхати на ''свою'' територію...

Сашко 2020-09-06 / 13:23:19
А чого це мер націлився відкривати ремонт за угорськи кошти?

Сашко 2020-09-05 / 22:47:07
Макс стерільний! може в тебе СПІД пійди перевірся.

Макс 2020-09-05 / 22:39:25
Но та кидь привезуть до нас стерільних тоту заразу

Апелюючому Правді 2020-09-05 / 15:58:12
Так ,може ви з кимось і свої .Але більшість цього не підтримуе . А перевалів у нас багато,при чому львівяне! Друге ,тебе ніхто не ображав,хоча з твоеі "фені" ти ще молодий,щоб пом''ятати пендрики.дуже хочеться назвати тебе вівцею,Але вибачь не буду,не те виховання.

Правді 2020-09-05 / 13:25:19
А може тебе випхаємо за перевал? Чи ти думаєш, що львівянам нема що робити, лиш писати коменти на закарпатські сайти? Роззуй очі, баране! Бо ми туй вшиткі свої. А мадяри най командують у себе вдома. Ми добре тямимо їхні порядки і пендрики. Не снили би ся!

Правда 2020-09-05 / 12:39:09
З такими коментами Угорці мають право застосувати санкціі проти дипломатів та урядовцв Украiни. Ненависникам угорців,словаків,чехів ,румунів,этнiчних росiян та iiнших , не мiсто в Ужгородi.За перевал.!В Ужгорді половина сімей е змішаними в шюбах за національностями та релігіями!

До мадяронів 2020-09-05 / 11:27:16
Карантин є карантин. До чого тут бажання мадярського чиновника вчергове попіаритися? Правильно, що не впустили

Віктор 2020-09-05 / 10:59:27
Абсолютно безтактна,незаконна відмова ! Це є привід для нелюбові національної меншини до дебілів,які це зробили. Усіх причетних звільнити,та заспокоїти ситуацію.

Наталі 2020-09-05 / 10:58:36


Капслок і поділ українців. Коментар видалено. Адмін 


Анжела 2020-09-05 / 10:23:34
Грубе порушення закону. Особи з дипломатичним паспортом можуть в'їжджати в країну.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини