Широка громадськість звернулась до керівництва держави щодо збереження первозданності закарпатської Боржави

Звернення до керівництва країни та провідних відомств щодо порятунку полонини Боржави підписали десятки представників громадськості, екологічних, наукових та природозахисних спільнот, а також Всеукраїнського громадського руху "Save Borzhava".

Широка громадськість звернулась до керівництва держави щодо збереження первозданності закарпатської Боржави

Як повідомляло Закарпаття онлайн, в Офісі Президета презентували проєкт створення в Україні високогірного всесезонного спортивно-туристичного кластеру «Боржава». 

З цього приводу з оглядунанеобхідність збереження первозданності виду Боржави широка громадськість висловила стурбованість окремими намірами створення тут масштабного курорту. Відповідне звернення до керівництва держави та профільних міністерств підписали десятки активних представників громадськості. 

Президентові України

Міністрові захисту довкілля та природних ресурсів України

Міністрові молоді та спорту України

Міністрові розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Звернення щодо захисту Карпатського хребта, міжнародної природоохоронної території – Полонини Боржава від планів зведення на ній гірськолижних курортів, високогірних спортивно-туристичних кластерів, вітрових електростанцій та інших об’єктів, які можуть знищити природні екосистеми та зруйнувати природу цього гірського краю.

Полонина Боржава — гірський масив на Полонинському хребті в Українських Карпатах, між річками Віча і Рікою, розташований у межах Воловецького, Міжгірського, Свалявського, Іршавського і (частково) Хустського районів Закарпатської області, оточений заповідними територіями, давній гірський хребет з крутими схилами та слідами зледенінь. Довжина масиву близько 30 км, пересічна ширина 3—4 км (місцями до 10 км і більше), максимальна висота 1681 м (гора Стій).

Боржавський хребет є природоохоронною територією міжнародного значення — об’єктом Смарагдової мережі Європи, затвердженим Постійним комітетом Бернської Конвенції, що є частиною екологічної мережі Українських Карпат. На цій території науковцями виявлено 94 види птахів, серед них 8 видів, занесених до Червоної книги України, 9 видів рукокрилих, 21 вид судинних рослин, занесених до Червоної книги України та 22 види безхребетних тварин. Через Полонину Боржава проходить міжнародний міграційний шлях цілої низки видів птахів, у тому числі рідкісних, які охороняються національним та міжнародним законодавством, зокрема: журавля сірого, лелеки чорного, луня польового, луня очеретяного, скопи, шуліки чорного, підорлика малого, підорлика великого. 25.09.2018 р., в рамках осінньої міграції, по всій Європі спостерігався масовий проліт журавлів сірих, що прямують до місць зимівлі. Цього дня був зафіксований також і масовий проліт журавля сірого через Полонину Боржава, загалом там у цей день було спостережено близько 3000 журавлів у понад 30-ти зграях.

На схилах Боржави збереглися унікальні старовікові ліси та праліси, що сповільнюють розвиток «спалахуючих» повеней для річок басейну Тиси, зокрема Боржави, Латориці, Репінки та інших, які відомі своєю раптовістю та значним об’ємом затоплення населених пунктів у Закарпатській області. Схили Боржави відрізняються своєю крутизною від прилеглих гір. Є ризик підсилення цього типу повеней (а відповідно загрози для населених пунктів) у разі вирубування приполонинних лісів.

 

Території покриті старовіковими лісами та пралісами на відрогах полонини Боржава становлять зараз біля 4000 га. Це один серед найбільших територій концентрації цього типу лісів в Україні. Лише третина цих лісів знаходиться зараз у межах ефективної охорони. Це місця, де часто можна побачити сліди бурого ведмедя, рисі, вовка та лісового кота. Унікальність цих теренів важко переоцінити.

Навколо Боржавського хребта та безпосередньо на ньому розташовані 8 територій природно-заповідного фонду України. Кожен із зазначених об’єктів природно-заповідного фонду створений з метою охорони природних комплексів, а також рідкісних видів флори та фауни.

Також, тут розташована проектована територія природно-заповідного фонду України, щодо якої прийняті рішення про резервування її під заповідання: це – проектований національний природний парк «Ждимир» площею 21 600 га (рішення Закарпатської обласної ради No 695 від 26 грудня 2003 р. , яким затверджена Програма перспективного розвитку заповідної справи та екологічної мережі у Закарпатській області на 2006—2020 рр.). До Закарпатської облдержадміністрації подано обґрунтування створення ландшафтного заказника місцевого значення «Зелениця».

Створення гірськолижного курорту та його інфраструктури на Полонині Боржава є діяльністю, не сумісною із режимом існуючих об’єктів природно-заповідного фонду та знищить місця існування рідкісних, зникаючих та ендемічних видів тварин і рослин.

Зведення високогірних спортивно-туристичних кластерів, гірськолижних курортів та інших видів масштабних об’єктів на території Полонини Боржава матиме суттєвий негативний вплив на екосистеми Боржавського хребта та на всі компоненти природи (геологічну будову, грунти, води, рослинність, тваринний світ, рельєф місцевості, а також рідкісні види флори і фауни та оселища, що охороняються на території Смарагдової мережі), що є підставами визначити таку діяльність недопустимою.

Просимо розглянути іншу територіальну та проектну альтернативу на територіях, які розташовані поза межами природоохоронних територій, оскільки вплив на довкілля у запропонованому місці здійснення діяльності буде значним, який не можна буде усунути, зменшити чи компенсувати. Рекомендуємо розглянути як альтернативу території ряду депресивних лижних курортів та населених пунктів, інвестування у які зможуть покращити життя людей у гірських громадах.

- Олена Кравченко, директор, Міжнародна благодійна організація «Екологія – Право – Людина» (ЕПЛ)

- Богдан Проць, к.б.н., керівник, Громадська організація «Дунайсько-Карпатська Програма», Дунайсько-Карпатська Програма / Danube-Carpathian Programme

Остап Єднак, член правління, АНТС

Дмитро Скрильніков, керівник, Анатолій Павелко, Громадська організація "Бюро екологічних розслідувань" Бюро екологічних розслідувань / Bureau of Environmental Investigation

Наталія Урсатій

Березівський міський ЦДЮТ Одеська область

Галина Гузь

Луганский природний заповідник НАНУ

Мокрицький Павло, турклуб "Поліське джерело", м.Житомир

Сватюк Наталія, ІЕФ НАНУ

Дарія Ширяєва, Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАНУ

Ірина Шпаківська, Інститут екології Карпат НАН України

Десятнікова Марія Олександрівна

Альона Варуха, Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

Телев'як Оксана, ТОВ "ФПГ"

Роман Роман, громадянин України

Дячук Марія, ГО "Екодія"

Юлія Спінова, Національний униіверситет "Києво-Могилянська академія", UNCG

Андрій Бокотей, Державний природознавчий музей НАН України

Олег Лукша, ГО "Міжнародний інститут людини і глобалістики "Ноосфера"

Оксана Станкевич-Волосянчук , ГО "Екосфера"

Віталій Грегор, Всеукраїнський громадський рух "Save Borzhava"

Приєднатися до звернення можна через гуглформу https://forms.gle/KA6WPqoNrX7uiAa48

03 серпня 2020р.

Теги: первозданність, збереження, Боржава

Коментарі

І живим, і мертвим, і ненародженим... 2020-08-03 / 20:48:25
Нормальна така екологічна свідомість у деяких закарпатців - завод їм подавай біля заповідних територій. Чому тоді дивуватися, що тони сміття несе Тиса за кордон? Живуть одним днем: де б тільки копійку заробити, більше нічого не хвилює. Про майбутнє краю нікому думати, ні про стан довкілля, який маємо нащадкам залишити, ні про мету свого життя. Стратегічні цілі їм не відомі. Загалом, це проблема недолугої влади, що вийшла з їх же йододефіцитного середовища і яка не вміє на місцях комунікувати з населенням, та й сама в очі не бачила Регіональної стратегії розвитку, не те, щоб читала її та впроваджувала на місцях. Украсти побільше землі та іншого ресурсу, побудувати десь готельчик-другий, а що діти з аоергічні та хворобливі з дитинства і батьки та родина онкохворі, то не пов'язується їх розумом у причинно-наслідкові фактори

Все буде Боржава 2020-08-03 / 18:47:14
А жителi i без заводiв обiйдуться!!! Iкопiйчину зароблять, точно вiд таких iнвесторiв просити не будуть....

Микола 2020-08-03 / 16:20:43
широка громадськість, ну прям "ширка"

1111 2020-08-03 / 13:48:48
Ох яка широка! А копійку де зароблять жителі навколишніх сіл? Чи широка громадськість їм завод побудує або іншим способом створить робочі місця? І чи багато втратила екологія від розбудованої інфраструктури Буковелю чи Славського? Ось нехай широка громадськість вивчить вплив Буковелю та Славського на екологію Карпат - можливо угванчат ще якісь гранти на цю тему.

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 8
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини