Ужгородець написав заяву в поліцію з приводу обслуговування його в аеропорту Херсона російською мовою (ФОТО, ВІДЕО)

Таке у Херсонському аеропорту вперше, - прокоментував Суспільному заступник директора аеропорту Олексій Груненко ситуацію, що сталася 9 липня. Тоді житель Ужгорода Олексій Любецький - пасажир рейсу Херсон-Львів, написав заяву до поліції щодо мовної дискримінації його з боку працівників аеропорту. Ті в свою чергу теж подали заяву.

Ужгородець написав заяву в поліцію з приводу обслуговування його в аеропорту Херсона російською мовою (ФОТО, ВІДЕО)

Суспільне поспілкувалося з усіма учасниками конфлікту.

"Громадянин запитав, чому тут звучить російська мова в аеровокзалі. Я йому українською мовою відповів, що існує стаття 10 Конституції України, яка встановлює, що державною мовою є українська, Але в Україні дозволяються і підтримуються мови нацменшин. Звісно під час оформлення пасажирів всі переходять на мову, яка приємна і зручна пасажиру".

13 липня на своїй сторінці у Facebook закарпатець Олексій Любецький написав про випадок, що стався з ним у херсонському аеропорту. Чоловік був здивований, що на своє прохання спілкуватися із ним українською мовою отримав відмову.

"Це була мовчазна відмова із закатуванням очей. і потім була сказана така фраза "Это Херсон". Я мовчки отримав свій посадковий талон, але після цього до мене впритул, не дотримуючись дистанції, наблизився працівник аеропорту, на бейджі було прізвище. І він почав мені читати мораль, якщо можна так сказати, - про Конституцію України, щодо захисту прав національних меншин, що працівники на стійці реєстрації мали право так себе поводити", - розповідає Олексій Любецький.

Перейти з російської на українську не встигли, адже попередній пасажир був російськомовним", - пояснила агентка з реєстрації пасажирів та вантажу херсонського аеропорту Ірина Кушнір.

"Ми запитали у пасажира його паспорт, привіталися з ним спочатку, запитали чи є в нього багаж та ручна поклажа. Він проігнорував. Оскільки ми розмовляємо з пасажирами кількома мовами, ми не зорієнтувалися відразу. Він сказав, що почув староболгарську мову, а потім сказав, що не лаюсь же на вас польською мовою".

Олексій Любецький написав до поліції заяву щодо мовної дискримінації. Звернувся до поліції й заступник директора аеропорту "Херсон" Олексій Груненко.

"Працівників аеропорту звинуватили у мовній дискримінації. Дискримінація - це заборона. я не чув, щоб в аеропорту забороняли спілкуватися рідною мовою. Заява написана. Це була образа. Ніхто нікому не дозволяє казати, що ви - не громадянин цієї держави".

Прокоментували ситуацію і в поліції Херсонської області.

"9 липня стався інцидент на території аеропорту між громадянином і працівниками аеропорту. Було написано заяву до працівників поліції від громадянина, що з ним нетактовно спілкувалися працівники аеропорту російською мовою. Вказана заява була прийнята поліцією. Взята до журналу єдиного обліку і наразі проводиться перевірка. Крім того, від працівників аеропорту також надійшло звернення на вказаного громадянина. Що він нетактовно грубо спілкувався з працівниками аеропорту", - розповіла речниця Нацполіції в Херсонській області Тетяна Пшонь.

14 липня голова Херсонської облдержадміністрації доручив провести службове розслідування у міжнародному аеропорту "Херсон".

"Я звернувся до керівництва аеропорту з вимогою провести це службове розслідування і чекаю на його результати, тому що те, що я побачив у соціальних мережах, для мене є неприйнятним", - каже голова ОДА Юрій Гусєв.

У цьому випадку були порушені права Олексія Любецького як споживача, та до держпродспоживслужби він не звертався, - розказав Суспільному заступник начальника управління захисту споживачів держпродспоживслужби у Херсонській області Олександр Мандра.

"Держпродспоживслужба приватним повідомленням повідомила споживача, якщо він подасть відповідну скаргу на порушення його прав як споживача, головне управління держпродспоживслужби відповідно до норм законодавства перевірить даний факт і якщо він виявиться, будуть застосовані адміністративні стягнення".

Оксана Хлєбус, Ірина Олаг, Ігор Педченко, Владислав Купрєєв, Віктор Пойда

17 липня 2020р.

Теги: мова, аеропорт, Херсон

Коментарі

айзек 2020-09-24 / 19:49:46
ну це якась дурня не вспіли перейти на українську мову? ТО ЩЬО Ж У НИХ ЗА IQ ЦЕ Ж треба бути такими безмозглими на рівні пітекантропа щьоб
за 30 років не вивчити бодай декілька слів українською мовою а більше всього це звичайний сепаратизм

Микола 2020-08-23 / 23:44:26
Задовбало мовне питання яке ще й до всього штучно роздмухується всілякими кастюлеголовими рогулями з чугунними мізками та мідними лобами-питання до цього любецького - що тобі не так?Не подобається? Ти сам хоча б розумієш українську.чи розмовляєш на ній в такому обсязі щоб тебе розуміли інші?І не треба ніякого Сибіру-сидіть собі вдома у своїй Зачухилівці і немає чого робити в Херсоні і вказувати іншим як розмовляти.Не подобається - речі.вокзал.Захід!Задовбали!!!

МАРІЯ 2020-07-24 / 18:14:07
ХЕРСОН-ЦЕ УКРАЇНА! ЗВЕРТАТИСЬ УКРАЇНСЬКОЮ- І КРАПКА! ! !

Віктор Генералюк 2020-07-24 / 11:29:05
Відповідно до п. 1 ст. 36 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" послуги у сфері транспорту в Україні надаються державною мовою. Згідно з п. 3 ст. 36 Закону мовою обслуговування пасажирів у транспорті є державна мова. Працівники аеропорту порушили Закон. Мають бути покарані.

Роман Гончар 2020-07-24 / 11:16:15
Читаю коментарі. Рузкоязично-ущімльонниє щось тут пишуть по Степан Бандеру. Його то навіщо сюди приплітати? Ви в Україні? Вчить українську! Чому ми повинні заради вас вчити російську?

Руслан Коса 2020-07-24 / 11:13:39
Все правильно. Яким боком нацменшини до українців? В аеропорту повинно бути все українською.

Оксана 2020-07-24 / 11:05:35
Підтримую Олексія Любецького! Молодець! В аеропорту мають розмовляти державною мовою. В основі своїй. "Не встигли перейти на українську..." - смішно читати.

Тарас 2020-07-24 / 11:01:19
Хто не знає державної мови - гнати на сибір! Їм не місце в Україні! Олексію респект, а херсону ганьба! Не було б в Україні рашистського язика - не було б війни!

Оксана 2020-07-24 / 10:34:29
Цілком підтримую

Олександр 2020-07-24 / 09:35:28
Крутий українець, пишаюсь

Артем-Харків 2020-07-24 / 09:26:43
Підтримую українця. Чому ми українці повинні розуміти мови нацменшин? Чому нам нав"язують мови нацменшин?

Ганнуся 2020-07-24 / 08:16:29
Дядя, ты больной. Кремлебот

сорри 2020-07-20 / 00:16:29
Чоловіче, в Україні вже давно на тему мови ніхто один другому горлянку не перегризає - є чітке розуміння однозначно більшої частини суспільства, що державною мовою має бути тільки українська. А зробити колотнечу на мовному грунті намагаються тільки такі як ти кремлівські боти

12345 2020-07-19 / 23:25:30
О, скоро выборы, надо тему языка срочно поднять, чтобы народ друг-другу глотку перегрыз.
Потом будет тема религии.
Неужели вы не поняли провокацию?

Вуву 2020-07-19 / 20:33:50
Коли дежава формується то звичайно що є і помилки і перекоси .
А самлозунг помагає обєднати народ за ідєю самого державотворення.
Але так як нам лише 30 і багато проблем ... Ми в процесі цього творення.
Скільки нашого люду по закордонах а наша крайіна не дуже перемаєтьсяцими людьми .
Тому в цьому напрямку "Крайіна понад усе" як тоталітарний лозунг зовсім не працює.

Андрійко 2020-07-19 / 10:45:07
Ні, понад усе - людина. Держава, якою б вона не була, - штучне утворення, в ідеалі поклмкане захищатм права своїх громадян. Наша держава захищає такі права вибірково, отже, втратила свою належність до справжніх держав. Звідси витікає, що, не виконуючи частмну своїх обов'язків перед громадянами, держава втратила право виманатм часттину обов'язків від громадян. Не може держава бути понад усе. Це - слоган тоталітарних режимів.

Вуву 2020-07-18 / 23:20:30
Ахх - мухх ...
А при чому тут бандери ?
Люди оскаржують свойі права гарантовані Конституцією Украйіни.
Бандери були захисниками свого краю і мови і культури і вони за це боролись.
Нажаль не вдалось довести справу до належного рівня , бо тоді такі як ти писалиб украйінською , або жилиб там де йім булоб краще.
Тому я кажу ...
Украйіна понад усе !

Вуву 2020-07-18 / 23:13:10
Для тих ... каму ньєт разніци ...
Ну як нема різниці то чого по маскальськи верещиш.
... Ньєт разніци ...
Ну як нема різниці говори украйінською , пиши украйінською.
Хто тобі не дає такойі можливості ?
... Вьєдь ньєт нікакой разніци !

Иван 2020-07-18 / 20:58:01
Заколебали этой мовою, да какая на хрен разница на каком языке кто говорит, патриоты хреновы.

Одессит 2020-07-18 / 12:22:34


Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини