ЄС і НАТО не дозволять Угорщині нагнітати сепаратизм на Закарпатті – історик

Створення Берегівського району в Закарпатській області не несе загрозу сепаратизму чи втрати Україною своїх територій. Угорщина є членом ЄС і НАТО, а ці організації є гарантами непорушності кордонів, що сформувалися в Європі після Другої світової війни.

ЄС і НАТО не дозволять Угорщині нагнітати сепаратизм на Закарпатті – історик

Про це в коментарі UA.News розповів провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Андрій Мартинов.

Експерт нагадав, що Угорщина є членом Європейського союзу і Північноатлантичного альянсу. На його думку, навіть попри велику кількість розбіжностей між чинним прем’єр-міністром Віктором Орбаном та офіційним Брюсселем, країна не виходить з ЄС і НАТО, тому не має права зазіхати на території сусідніх держав.

За словами аналітика, 4 червня угорці відзначили 100-річчя Тріанонського договору. Угода була укладена в 1920 році, за нею територія тодішньої Угорщини після розпаду Австро-Угорської імперії суттєво зменшувалася. Водночас, експерт нагадав, що за останнє століття минуло багато часу. І сьогодні ЄС і НАТО гарантують права як угорської меншини, так і територіальну цілісність європейських держав у кордонах, що склалися після Другої світової війни. За його словами, Будапешт використовує членство в цих організаціях для захисту прав нацменшин у румунській Трансильванії й Словаччині. Україна – не виняток.

Андрій Мартинов нагадав, що на Закарпатті сформувалася дуже складна етно-політична ситуація. Експерт нагадав, що крім угорського, в області існує також і русинське питання, й Будапешт також досить активно підтримував цю тему. За його словами, Угорщина намагається використовувати нинішню ситуацію для подолання «фантомного болю» поділу своєї території після Першої світової війни.

Водночас, аналітик не прогнозує суттєвого посилення сепаратистських тенденцій на Закарпатті, створення автономії чи навіть окупації частини області.

Нагадаємо, 5 червня Міністерство розвитку громад та територій оприлюднило проекти майбутніх районів в Україні. Відповідно до останнього рішення, на Закарпатті планується створити 5 районів (Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський), а не 4, як це було передбачено попередніми узгодженими рішеннями і що було компромісним та історично вмотивованим рішенням.

У відповідь, на Закарпатті почали збирати підписи під зверненням проти створення окремого угорського району з центром в Берегові. У заяві вказано, що створення такого району може привести до виникнення поетапного роздування антиукраїнської політики по розколу і поділу української держави в майбутньому.

Письменник Андрій Любка переконаний, що таким чином українська влада пішла на перші поступки Будапешту. Він нагадав, що в проектах децентралізації, експерти пропонували об’єднати Берегівський район з Іршавським або Мукачівським, тобто долучити населені пункти з українським населенням. Та офіційний Київ цю позицію експертів, не врахував.

Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту. Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є виключно державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії від 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту». У МЗС України заявили, що усі рекомендації Венеціанської комісії щодо Закону «Про освіту» були виконані.

Однак Угорщина заявила про намір блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення з Україною і взагалі переглянути Асоціацію Києва з ЄС.

На початку 2020 року віце-прем’єр-міністр України Дмитро Кулеба заявив, що Угорщина не є проблемою у відносинах з НАТО. Водночас, Петер Сійярто зазначив, що Угорщина блокуватиме діалог України з НАТО, доки Київ не задовольнить претензії Будапешта у питаннях освіти і мови.

 

10 червня 2020р.

Теги: сепаратизм, Угорщина, НАТО

Коментарі

Вуву 2020-06-16 / 09:39:22
Андрій Мартинов точно поганий "експерт" хочаб тому що ми це прізвище ніколи до цього часу не чули і не знаєм.
А тому довіри до нього нема ніякойі.
Сказав шо хотів.
І шо хотів те і сказав.
Він жеж за це ніякойі відповідальності не несе.
Зате поки при владі хунський орбан ... Загроза є завжди.
Бо іще і не відомо хто буде по ньому і яку політику вестиме наступний йіхній премєр ?
А от освітній закон який ми приняли ... відразу дав реакцію як лакмусовий папірець ... На реакцію хунів щодо йіх політичних поглядів інтнресів і пріорітетів.
І тут навіть нічого доказувати не потрібно.
ХТО МАЄ РОЗУМ ... ХАЙ ДУМАЄ.

Вуву 2020-06-16 / 09:27:57
Ми знову зациклюємось на якійсь міфічній "особливості" наших зак. хунів.
А чому власне йім має бути такий пріорітет щоб створювати йім окремий район.? (Анклав)
Якщо ми демократична крайіна і керуємось верховенством права і рівності всіх громадян Украйіни то я не бачу великойі проблеми якщо хунське петрофолво отг приєднають до Виноградівського отг чи якого іншого украйінського отг.
Якщо ми прагнемо миру , дружби і добросусідства , взаємоповаги і глибшого розуміння один одного ... То це дуже добре коли хунів і украйінців поєднають в одному отг.
А не "штучно" створюватимуть якусь чи якісь окремішності і відмінності ... розбіжності з якимись нац.етнічними особливостями.
Я так розумію ...
ЩО ЯКЩО РАЗОМ ... ЗНАЧИТЬ РАЗОМ
Тут по іншому бути не може.

2020-06-11 / 19:02:55


Анонімний перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


Уасся 2020-06-10 / 23:03:09


Коментар видалено. Адмін


ДЕПО 2020-06-10 / 20:40:34
Підтримую нижнього -- НеЕксперт,Nagyszőlős vagy (Kis)Beregszász?

виноградівець 2020-06-10 / 20:15:23
Згідно адмінреформи у межах теперішнього Виноградівського району з населених пунктів планують створити три ОТГ: дві україномовні - власне Виноградівська та Королівська та одна угорськомовна - Пийтерфолвівська.
Якщо б за демократичною процедурою провести плебісцит серед жителів району, то дві україномовні ОТГ проголосували б, в переважній більшості, за Виноградів, як районний центр, угорськомовна ОТГ - за Берегово.

Чому влада України жертвує інтересами більшості україномовних громад Виноградівського району на користь меньшості угорськомовних?

Як вихід, можливо, доречно було б об'єднати дві україномовні ОТГ Виноградівщини з ОТГ Іршавського району з райцентром у місті Виноградів (за їх згодою).
Угорськомовні ОТГ Виноградівського, Мукачівського та Ужгородського районів приєднати до Берегівського району.

Борка 2020-06-10 / 17:14:19
Берегово: однозначно 3-тє місто в області плюс туристичний бренд - термальні басейни та пляжі, винні підвали; кухня, готелі, ресторани відповідного рівня, пам"ятники архітектури і т.д.
Виноградів: ?

НеЕксперт 2020-06-10 / 15:18:53
Берегово:23 732 особи(01.01.2019) + Берегівський район:50 340 осіб(на 01.01.2020) = 74 072 особи.
Виноградів:25 462 особи (01.01.2018) + Виноградівський район:120 882 особи (на 01.01.2020) = 146 344 особи.
Різниця: 72 272 особи на користь Виноградівщини.
Пришиваєме реклик ид гомбици?(!) Nagyszőlős vagy (Kis)Beregszász?(!)

Холмс 2020-06-10 / 15:02:27
Експерту з Києва, варто послухати останню промову В.Орбана яка пролунала на минулому тижні під час заходів присвячених 100 річчю Тріанона, і тоді може краще зрозуміє стан речей.... І яку загрозу несе це рішення для України якщо не зараз то через 20 чи 100 років.....угорці вміють чекати.....а в історичному вимірі 100 років, цін не термін для вичікування.

петро 2020-06-10 / 14:56:28
азіати вони і є азіати невже украінці-румуни-словаки і інші так і рвуться в гуннію простим мадярам до дупки сіярто орбан і прочія тимчасові чинуші

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 9
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини