Власкор "Урядового кур'єру" пропагує будівництво скандальних міні-ГЕС на Закарпатті – правозахисник

Антиекологічна "єресь" в інтересах забудовників міні-ГЕС з'явилася у офіційному щоденному виданні центральних органів виконавчої влади України "Урядовий кур'єр". На цьому акцентує увагу правозахисник Віталій Грегор.

Власкор "Урядового кур'єру" пропагує будівництво скандальних міні-ГЕС на Закарпатті – правозахисник

Йдеться фактично про завуальовані спроби применшити та "виправдати" порушення державних інтересів та еколочних прав жителів територіальних громад від будівництва на їх річках міні-ГЕС. Адже екологічна шкода від проектів гідроелектростанцій, частина з яких вже збудувана з порушенням законодавства на річках Закарпаття, є загальновідомим фактом, який публічно озвучували і громадськість, екологи, і керівництво Закарпатської ОДА, і саме ж Держрибагенство.

Проти будівництва цих гідроспоруд направлялись до влади і численні звернення-скарги від місцевих мешканців, активістів та науковців, і проводилися громадські акції протесту. "Навіть прості селяни" вже розуміють, що, окрім "зеленотарифних" олігархів, користі не отримають ні вони, ні природа.

Журналісти урядової газети та однойменного інтернет-видання "Урядовий кур'єр" Василь Смага та Василь Бедзір вважають, що мальком, яким зариблють річки на Закарпатті, власники міні-ГЕС начебто повертають нашим річкам "борг" від будівництва міні-ГЕС. З приводу цього вони опублікували статтю в офіційному виданні центральної влади та поширили відповідні дописи в соцмережах.

Як зазначає Віталій Грегор, йдеться, фактично, про "чистої води" піар групи енергетичних компаній РЕНЕР, які є забудовниками міні-ГЕС - 1-ї на Рахівщині, 2-х та Перечинщині, 4-х на Тячівщині. Тим більше, що на більшості світлин зафіксований піар-менеджер РЕНЕРА Юрій Сас,  в декларації про доходи якого чітко зазначена зарплата з основного місця роботи - ТОВ РЕНЕР. І, що найсумніше в цій ситуації, в компанії в.о. начальника управління Держагентства рибного господарства в Закарпатській області Юрія Брези.

"Щорічне зариблення річок, де є МГЕСи, мальком лише одного виду, що зазнає втрат через непрохідність гребель та зміну гідрологічного режиму річки, є шкідливим. Бо таким чином досягаються небажані зміни у видовій структурі угруповань риби, де домінуючою за чисельністю є форель. В той же час популяції червонокнижних видів: харіуса європейського, лосося дунайського, яльців, марени, інших видів - катастрофічно виснажуються. Адже мальком цих видів знищені річки ніхто не зариблює", - прокоментувала еколог Оксана Станкевич-Волосянчук.

Спортивні рибалки також обурені даною публікацією і зазначають, що проблема криється навіть глибше і має також корупційний відтінок:

"Малька, життєздатність якого під питанням, купують здебільшого у одного співробітника рибпатруля, за це ті їм дозволяють зокрема і скандальне будівництво, роботу агрегатів під час нересту. Симбіоз. Така корупційна схема співпраці була побудована ще при старій рибоохороні. З гесівців покупка малька, а далі робіть, що хочете. Також не факт, що мальок саме струмкової форелі. Можливо, райдужна форель, яку випускати у нас заборонено. Будь-який запуск малька має супроводжуватися фахівціми з рибоохорони, а саме - іхтіологами, і має бути біологічне обгрунтування на кожну річку чи потік. Там вказано, який вид риби, вік, з якого господарства в якій кількості тощо."

Як повідомляють природоохоронці, будь-які зариблення природних водойм має контролювати фахівець-їхтіолог з рибоохоронним патрулем. Оскільки, якщо у природні водотоки буде випущено біологічний матеріал невідомого виду, кондиції, то це може завдати навіть більше шкоди екосистемі, ніж користі.

Закарпатський правозахисник В.Грегор принагідно публічно звертається до "Урядового кур'єру" з проханням більш ретельно перевіряти подібні суспільно-важливі "екологічні" публікації, не допускати подібної заангажованості та маніпуляцій в подальшому. А також апелює до народного депутата провладної партії і голови екологічного підкомітету Верховної Ради України Ігора Кривошеєва - перевірити наявність відповідного біологічного обгрунтування окремо на кожний водний об'єкт та походження зарибку.

ДО ТЕМИ:

Хто заробляє за "зеленим тарифом" на річках Закарпаття?

Заробіток на "чистій енергетиці": хто на Закарпатті лобіює будівництво малих ГЕС на річках Карпат

02 червня 2020р.

Теги: РЕНЕР, форель, міні-ГЕС

Коментарі

Volodymyr Krasnoholovets 2020-06-03 / 23:21:13
Як я вже писав, ці міні чи максі ГЕС - це вже застаріле драньтя. Але чому все лайно збирають саме до України? Вітряки на горах, якісь незрозумілі сміттєпереробні заводи (скільки переробляють, як, куди залишок дівати, хто за це все платитиме і яку саме ціну), ГЕСи...
Я ж писав, що в річки можна просто занурювати сучасні турбіни і їх крутитиме вода без шкоди довкіллю, а генерація енергії однією такою турбіною - від 60 кВт до 150 кВт на годину. Можна вздовж річки поставити пару десятків турбін і отримувати 2-3 МВт дешевої електричної енергії.

митро 2020-06-03 / 16:03:00
назвіть чесного закарпатського писаки всі комусь служать

Іван 2020-06-03 / 10:27:19
Дуже дивно дізнатись, що Василь Бедзір працює на урядовий курєр. він російський агент, пропагує ідеї комунізму та руського міра. куди дивиться СБУ?

Степан Крук 2020-06-03 / 08:44:40
Окрема подяка правозахиснику Віталіку Грегору та редакції "Закарпаття онлайн", що звернули увагу соціуму на таку дуже неоднозначну особу, як Василь Бедзір.

Степан Крук 2020-06-03 / 08:27:10
Василь Бедзір впродовж десятиліть просуває на Закарпатті сепарські ідеї "русинства" та "руського міра". Робить це слизько та хитрожопо, але доволі результативно. Щодо русинства, то це ні в якому разі не просування в культурному середовищі спадщини русинів, їх чарівних пісень, їх говірки, їх самобутніх і неповторних традицій. Ні, для нього русинське питанні - це фактор протистояння із всім українським, це важіль протистояння із "заперевальними", задніпрянськими, придеснянськими тощо. Натомість Василь разом із своєю руською жоною (вона оплот руського язика в Закарпатті та в УжНУ) організовують промаскальські пушкінські, лермонтовські та салтиков-щедрінські слушання, рекламують руську речь. Для цього чоловіка Крим ізконно руський, а війна на Донбасі - громадянський конфлікт. І цей сепар власкор "Урядового Кур'єра"??? Мабуть Песков постарався!?

знак питання 2020-06-03 / 00:18:29
А хто такий Василь Смага?
Щось я такого журналіста на закарпатті не знаю

Сергій Федоринчик 2020-06-02 / 22:39:37
Стаття коротка, але грунтовна. Приємно, що повсюдно тиражована акція випускання мальків (інші псевдоекологічні штампи - прибирання сміття та садіння дерев) оцінена зі справді екологічних позицій - наскільки це зариблення відповідає конкретним умовам? На мою думку, трошки більшої гостроти статті додав би вжиток поняття "конфлікт інтересів" - якщо функція патруля контроль за дотриманням норм, то включення в ситуацію мотиву особистої вигоди призводить до корупції та шкоди інтересам служби.

Дідо 2020-06-02 / 21:46:49
Бедзір дуже грязний і продажний журанліст. Пару років тому дуже хвалив у Кур'єрі будівництво житлового кварталу у Тереблі, зотя уже тоді було понятно, що солотвинйі туди не переселяться а гроші при булівництві розкрали. Короче - продажний тот Бедзір.

студент 2020-06-02 / 21:40:54


Анонімний пепрехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


грусть-тоска 2020-06-02 / 21:35:08
Тупий піар, розрахований на тупих людей

#### 2020-06-02 / 20:02:47
Урядовий курьер все печатае всякую херню!

Віталій Грегор 2020-06-02 / 19:57:46
Фактично дана стаття про екологічних іуд, порушення стандартів журналістської етики, лобізм міні-ГЕС і корупційний відтінок схеми із "зарибленням",яке б мали дослідити як контролюючі органи, так і нардепи із екологічного комітету ВР. Бо ця маніпуляція іменем урядової газети - це взагалі дно.

жур-ка 2020-06-02 / 19:48:54
бедзір заробляє на тому, на чому гребують заробляти інші журналісти - на русинстві, на вбивстві річок Закарпаття і т.д.

злий 2020-06-02 / 19:46:30
Б**дьтварі продажні :(
Маму рідну продали би :(

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини