У Закарпатті цього року великі виробники вперше вирощують 50 га цибулі за голландскими технологіями. Ця найбільша площа в регіоні під цибулею знаходиться в одному господарстві — у ФГ "Коник".
Середина серпня - розпал збирання цибулі, і вже можна підвести деякі підсумки. Перше, що не викликає сумнівів, - услід за торішнім рекордом по виробництву цибулі цього року буде встановлений новий, причому значно більший. Цибуля із зберігання минулого року продавалася, що називається "на ура" і повністю виправдала надії підприємців. Фермери також отримали непоганий прибуток - мінімальна ціна на цибулю з поля минулого року не падала нижче 60-65 коп/кг. І минулого року цибуля в черговий раз підтвердила в очах виробників і гуртовиків свою надійність в плані ціни і прибутковості.
Згідно з даними опитування, який проводив Проект аграрного маркетингу ще в березні цього року, чи не половина (44%) всіх фермерів, які вирощували цибулю в минулому році, планували збільшити площі під ним в 2006 р. Крім того, 16% тих, хто вирощує цибулю в 2006 р., роблять це вперше. І не було таких виробників, які б відмовлялися від виробництва цибулі.
Таким чином, навіть за найпесимістичнішими прогнозами, виробництво цибулюі в 2006 р. збільшиться порівняно з 2005-м на 20-25%, але не виключено, що воно може бути більше і на третину. Сприяє цьому і погода - фермери говорять про хорошу якість і високу врожайність цибулі. Одними з чинників збільшення врожайності є все більше розповсюдження високопродуктивних гібридів. Також збільшується частка площ, що засівають сівалками точного висіву, що дає вищу врожайність. Збільшуються посіви цибулі на краплинному зрошуванні.
Попит на цибулю в Україні зростає. Основними причинами зростання попиту є збільшення споживання населенням, збільшення переробки овочів, збільшення споживання за рахунок регіонів, де раніше споживалися досить значні об’єми контрабандної продукції. У поточному році можна чекати, що виробництво цибулі приблизно досягне рівня, необхідного для забезпечення потреб України в цьому товарі. В той же час, існує велика вірогідність перевиробництва, якщо наші прогнози об’ємів виробництва виявляються дуже песимістичними.
На сьогоднішній день ціна цибулі з поля перебуває в раніше прогнозованих межах: 70-80 коп/кг. Проте на ринках вже спостерігається надлишок цибулі, і, зіткнувшись з проблемою реалізації, фермери можуть почати знижувати ціну. На гуртовому ринку "Фермер" в Києві цибуля сьогодні - головний овоч, судячи по займаному на ринку місцю. І хоча ціна на нього ще залишається на колишніх значеннях - від 1,2 до 1,4 грн/кг, надлишок пропозицій вимушує продавців замислюватися про прийдешню необхідність зниження ціни.
Цибуля урожаю цього року придатна до тривалого зберігання, і сховища вже почали закупівлю цього овочу. Підприємці сподіваються повторити успіх торішньої торгівлі цибулею, проте експерти відносяться до такого очікування з обережністю - "зайва" цибуля на ринку цілком може помішати реалізації таких планів.
Хорошим виходом з ситуації було б збільшення об’ємів експорту цибулі, що дозволило б дещо розвантажити внутрішній ринок. Правда, для реалізації цього експортерам доведеться попрацювати - в минулі 5 років Україна експортувала, за даними офіційної статистики, не більше 500 тонн цибулі щорічно, а для того, щоб експорт дійсно вплинув на ціну, його об’єми потрібно збільшити в десятки раз.
Агроогляд: овочі та фрукти
17 серпня 2006р.
Теги: