Будапешт чекає, коли Київ піде на поступки у питаннях угорської меншини

Після тривалої перерви в українсько-угорському діалозі 29 травня Будапешт із робочою поїздкою відвідав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Причому це була перша поїздка в іншу країну глави української дипломатії з часу його призначення на цей пост. Наскільки пріоритетним може бути угорський напрямок у зовнішній політиці чинної української влади на тлі зустрічі Дмитра Кулеби і Петера Сійярто у п’ятницю, якщо, починаючи з 2017 року, в офіційних Києва і Будапешта розбіжностей і суперечок було куди більше, ніж узгоджених позицій?

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто

Офіційні переговори планувалися на 28 травня. Проте карантин у сусідніх країнах та відсутність повітряного сполучення між двома столицями внесли зміни у графік зустрічі.

Тим не менше у п’ятницю Дмитра Кулебу досить тепло прийняли в МЗС Угорщини. Його керівник Петер Сійярто навіть наголосив, що оскільки авіасполучення між Києвом та Будапештом наразі немає (офіційно його відновлять тільки 15 червня, – ред.), Кулеба, «пішов на велику жертву, щоб ми могли вести переговори», подорожуючи автомобілем упродовж 14 годин на відстань – понад 1000 км. Цікавим було й те, що угорський міністр одразу почав називати свого колегу з України «дорогий друже» і перейшов із ним на «ти».

Цілі і наміри

На прес-конференції у міністерстві закордонних справ Угорщини журналістів брала нетерплячка. Міністри не одразу підійшли до мікрофонів, а спочатку ретельно підписували документи. Йдеться про Протокол між Урядом України та Урядом Угорщини про внесення змін до Рамкового договору між Урядом України та Урядом Угорщини про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги та Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та Міністерством інновації та технології Угорщини.

Дружній тон учувався і у виступі Дмитра Кулеби. Він, так само як і Сійярто, говорив про обопільну зацікавленість у розбудові дружніх та добросусідських відносин, а також налаштованість відкрити нову сторінку двостороннього партнерства.

Дмитро Кулеба зазначив, що угорська сторона отримала проєкт спільного меморандуму президента України та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Цей меморандум, за словами Кулеби, українська сторона пропонує підписати в перебігу наступної зустрічі Зеленського та Орбана у Києві.

«Я також запропонував реалізувати спільний великий проєкт – добудувати під патронатом президента України та прем’єр-міністра Угорщини сучасну лікарню у місті Береговому», – зазначив український міністр.

Сторони усвідомлюють, що хоча спільний товарообіг у 2019 році між двома країнами становив 2,8 мільярда доларів США, однак для повноцінної співпраці цього недостатньо. Кулеба і Сійярто, як співголови українсько-угорської міжурядової економічної комісії, наголосили на якнайшвидшому відновленні її роботи.

«Наш спільний товаробіг нині сягає близько трьох мільярдів доларів. Я переконаний, що завдяки спільним зусиллям, ми можемо якісно збільшити цю цифру. Рішення, які ми ухвалимо з цього приводу, допоможуть нам виконати це завдання», – заявив Дмитро Кулеба.

Київ сподівається на повну підтримку Будапешта в НАТО

Міністр розраховує на пожвавлення українсько-угорського політичного діалогу з початком офіційної зустрічі президента України Володимира Зеленського з Віктором Орбаном, дату якого сторони наразі узгоджують.

Дмитро Кулеба також був сповнений великого оптимізму щодо подолання колишніх розбіжностей між Києвом та Будапештом:

«Я би хотів наголосити, що немає жодного об’єктивного підґруття для того, щоб Україна та Угорщина мали проблеми. Нам треба відкрити нову сторінку і знайти рішення, які будуть вигідні для обох держав. Ми розраховуємо отримати від Угорщини повну підтримку у процесі євроанлантичної інтеграції України. Відтак Угорщина може розраховувати на те, що у Центральній Європі ми підтримуватимемо її ініциативи», – вважає Дмитро Кулеба.

Зі свого боку Петер Сійярто сказав, що Угорщина та Україна хочуть спокійно подолати непорозуміння у двосторонніх відносинах. Однак наголосив, що в питаннях національної освіти угорської меншини в Україні та сфери використання рідної мови сторони мають різні точки зору.

«Коли угорська етнічна спільнота на Закарпатті заявить, що ці питання вирішені, Угорщина перестане блокувати засідання НАТО-Україна. Сподіваюся, що наша сьогоднішня зустріч посприяє тому, що це відбудеться значно раніше, а не пізніше», – наголосив Сійярто.

На прес-конференції у Будапешті Дмитро Кулеба дипломатично не згадував про ці два найбільші камені спотикання між Києвом та Будапештом, акцентуючи більше уваги на угорських іфраструктурних проєктах в Україні і розширенні можливостей роботи для українського бізнесу в Угорщині.

Однак угорська сторона знову нагадує Києву, що головні розбіжності існують, наполягаючи на тому, щоб саме Україна йшла на компроміс у питаннях захисту прав угорської нацменшини. Фактично це і може стати головною інтригою на майбутніх переговорах у Києві між Зеленським та Орбаном.

Василь Плоскіна, Радіо Свобода

30 травня 2020р.

Теги: Угорщина, кулеба, Сійярто

Коментарі

іван 2020-06-09 / 10:03:21
На сході України,у свій час,толерантні,дружелюбні,дуже"вежливые" "зелені "чоловічки "допомогли" Україні позбавитись Криму і частини донбасу.Правда,це відбувалось поза волею України.Тепер же,на крайньому заході України,з доброї волі її нинішніх правителів,створюються усі передумови для передачі усього лише декількох районів українського Закарпаття Угорщині в обмін на незаперечення з боку останньої на членство України в НАТО.А як же це називається не туманною дипломатичною,а звичайною українською мовою?Мені здається,що називається оте все дійство державною зрадою з боку наших теперішніх правителів.

hun 2020-06-02 / 22:52:16


Хамство, тролінг і перехід на особистості коментаторів. Коментар видалено. Адмін


Кіса 2020-06-01 / 16:01:56
Говерло ти ображаєш нас хунно мадяро циганами ти гукан-горянський лепавий

Говерла 2020-06-01 / 12:49:11
Вуву, але ж ні москалі, ні хуно-мадяро-цигани не можуть прижитися ніде з іншими народами на однакових умовах. Вони завжди прагнуть лідерства і пригнічення інших народів. Тому ніякої асиміляції не виходить. Не ті гени. Якщо ви відкладаєте їхнє переселення на історічєскую родіну напатом, то вже прямо зараз потрібно їм розтлумачувати на чиїй території вони живуть, що саме вони винищили місцевий слов'янський люд і сіли на його землі. А кожен, хто живе на землі, має платити податок за право на проживання і експлуатацію землі для свого господарювання. Тому їм треба виставити рахунок. Крім того, на скільки я знаю, за нищення українців в Закарпатті в 20 ст. Угорщина так і не сплатити ще жодного форінта. І чому ми не вимагаємо надавати нам землі в Угорщині - від Закарпаття до Дунаю для поселень українських громадян, їх автономії??
Німеччина й досі виплачує Ізраїлю, як ми знаємо, просто за нищення жидівського населення. То чому Україна й досі не виставила рахунок мадярам (так само і до Московії і Ізраїлю - саме їхні люди тут проводили революційні етнічні чистки в 1917-1990 рр., а також і реальний рахунок тій же Німеччині за нищення українців і руїну 1941-1944р.). Щось українська влада чи то занадто лагідна, чи й досі як, перелякані суслики, чи просто дурнувата... Треба вже виходити на міжнародну арену з своїм власним баченням подій.

Журба 2020-05-31 / 23:20:25


Тролінг і перехід на особистості коментаторів. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2020-05-31 / 21:02:41
Не треба кидатися в крайність.
Бо хоч украйінці належаться до узагальненого СЛОВЯН.
Ми перед всім є УКРАЙІНЦІ.
А ЦЕ НЕ ЗОВСІМ ОДНЕ І ТЕ САМЕ.
Тому що навіть посеред самих словян теж були територіальні зазіхання і претензійі вже не кажучи про королівські династійі і різні форми політичного правління.
Тому ідея пансловянізму це одне.
А от територіальна цілісність Украйіни це перше.
Те що хуни запхалися в помежисловянський простір (світ) це беззаперечно.
Інша справа на підставі яких історичних документів (договорів)
Шилов збирається (якщо збирається) виставляти територіальні претензійі хунам.?
Питання гіпотетичне.
Хоча я вже попередньо писав.
Що можливо в хунів була ідея виходу "із оточення болотонського котла" ... Проте зважаючи на реальні історичні подійі минувшини і певний стан речей вони самі зрозуміли безперспективність такойі ідейі.
(Бо навіть якщо теоритично уявити що хуни були вирішили "прорватись" до російі десь поміж Украйіною і Білоруссю т.бт. по поліссю ... Йіх всіх просто б перебили)
Тому історично так склалось що можливо вже проти власнойі волі вони змушені жити тепер коло болотона , оскільки інших варіантів просто нема .
Єдине що в них є ... так це прекрасний шанс асимілюватись в пансловянськомі світі і культурі і в такий спосіб залишити за собою певну самоіндентифікацію.
В іншому разі "війна культур" все рівно йіх поглине з плином часу , навіть проти йіхньойі волі , оскільки вони як були "в котлі" так там і до тепер.

Говерла 2020-05-31 / 19:59:42
Де наші слов'янські землі? Берлін - словя'нська назва (від селища Берліно); село Берліно нині існує під Генуєю (південний захід), тобто, в Північній Італії - там недалеко до Словенії. В самій назві міста Будапешт ми бачимо нашу слов'янську назву Буда - плем'я Будинів широко жило по всій території нинішньої Україні і за її межами, тобто, були різні поселення Будинів. Є у нас дослідження стосовно того, де жили наші пращури. 2-3 роки тому д-р Юрій Шилов написав працю "Право на землю" в якій чітко окреслив де жили слов'яни і що вони мають як письмові джерела, так і усні перекази про нашу землю (а це відомості від 20 тис. років до нашої доби!!!). Чи мають мадяри документи на право володіння тією землею, на якій вони зараз живуть? Тому час вже РОЗМОВЛЯТИ з мадярами по суті, які з усіма іншими європейцями. Естонці виставляють претензії Московії, так само Фінляндія. Тому треба нарешті вивчати ситуацію з правильними границями.

Вуву 2020-05-31 / 19:31:53
Слово "анексія" одне .
А от шляхи щодо реалізаційі анексійі є різні.
Може бути добровільна ,примусова, примусово- добровільна і навіть (повзуча) "перехідна"
Тому сам факт хунійі в членстві НАТО ще НЕ є гарантією того ... що в політичних врхніх ешелонах хунійі відмовились від цієйі ідейі раз і на зажавди .....
Якщо в них гасло ..."ніколи і ні при яких умовах".
Тому ми не маємо права страждати політичною інфальтильністю.
Ми не можемо бути занадто довірливими , особливо в питанні територіальнойі цілісності.

петро 2020-05-31 / 19:04:31
мадярщина в нато а це не дозволяє анексію закарпаття та і історія досвід красного поля і т.д.а мова хотять вчитися лем по мадярськи вчіть а це значить що без украінськоі в украіні мадяри в саморезерваціі кесенем сийпен

Кіса 2020-05-31 / 16:26:38


Коли ви з'являєтеся в коментарях, все переходить в особистісний "срач". Коментар видалено. Адмін


Говерла 2020-05-31 / 15:05:28
до Дежив
Сійярто мав би почати вже вести перемовини з Московією аби де їм виділили ту автономію - десь за Уралом і перед Башкирстаном. Щоб та автономія могла увібрати десь так мільйонів з 10 автономщиків. Мадяри і москалі - братні народи, мають дійти згоди.

Дежив 2020-05-31 / 12:03:03
Що би не говорили про що б не говорили Сійяртови, кінцева мета їх автономія - не культурна, не мовна. Територіальна.

Byby 2020-05-30 / 22:36:41
Дуже мені хочеться задати питання самому сіяртову.
На якого х*я писати дурні меморандуми якщо вже завчасно відомо що політична позиція вашойі орсаги щодо освітнього як і щодо мовного закону залишаться НЕЗМІННИМИ.
Для чого або для якойі цілі ви граєтеся в "дурного" ... З надією що а ось раптом вони (украйінці) "прохлопають" певні політичні моменти і ми зможемо тиснути далі ?
Ви вважаєте що це правильний шлях до відновлення відносин ?
Чи ви сподіваєтесь в якись спосіб "заштукатурити" проблеми які вилазать з ректоркою ЗУІ ілдикою оросною ?
Які ви там меморандуми вигадуєте якщо в першу чергу потрібно вирішувати самі наявні проблеми а не робити вигляд що підписавши якісь там х*й знає які по рахунку меморандуми всє вирішиться .
Ні !
Нічого не вирішиться !
Можете в цьому не сумніватись .
Чому ?
Тому що така срана ваша політика щодо Украйіни .
І це все.!

Кіса 2020-05-30 / 18:22:05
До говерли ти опять за своє ,як уявляєш продаж землі коли на ній живуть люди ну і друге які кордони хоч переглядати від тебе кось штос забирав.панонію знайшов?

іван васільєвич 2020-05-30 / 15:08:54
кемська область ну так забирайте подумаєш

Говерла 2020-05-30 / 12:44:35
P.S. Хоча не виключено, що йде підготовка до продажу частини Закарпаття уряду Угорщини
(бо в усіх діях Зе можна бачити лише негатив по відношенню до інтересів Україні і українського народу).

Говерла 2020-05-30 / 12:40:37
Не зрозуміло, нащо туди поспішати коли навіть літаки ще не літають? Дмитро Кулеба абсолютно не володіє історією питання і нічого не знає про характер і погляди мадяр. Найкращий тип стосунків з мадярами - це їх повністю ігнорувати і робити свою справу в України поглиблюючи українізацію по всій країні. На рівні ЄС треба виступати з вимогою перегляду кордонів бо коли їх затверджували, України як держави не існувало і тому в тих документах 1975 р. українські інтереси не враховані. З Кулеби і Зеленського нікчемні дипломати...

Свій 2020-05-30 / 07:06:52
Фпнтастичні казочки

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини