Колегія Закарпатської ОДА визначила земельну реформу одним з пріоритетних завдань влади

Сьогодні, 27 березня, відбулося засідання колегії Закарпатської обласної державної адміністрації, на якій розглянуто питання про проведення земельної реформи в області та про взаємодію обласної служби зайнятості з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування щодо забезпечення подолання дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили на ринку праці області. Вів колегію в.о. голови облдержадміністрації Іван Балога.

Доповідаючи на колегії, начальник головного управління земельних ресурсів в області Іван Калинич повідомив, що в області діє «Регіональна програма земельної реформи в Закарпатській області на 2006-2012 роки». Тільки у минулому  році понад 122 тисячі  закарпатців набули право на земельний пай, яке посвідчене сертифікатом. За словами доповідача, вперше із обласного бюджету на проведення грошової оцінки земель  21 сільського населеного пункту торік було виділено 250 тис. гривень. У цьому році програмою на ці цілі передбачено виділити з обласного бюджету 600 тисяч гривень, за які планується провести роботи в 60 населених пунктах у Берегівському, Іршавському, Міжгірському, Мукачівському, Рахівському, Свалявському та Хустському районах. Значна частина роботи буде виконана за кошти місцевих бюджетів.
Протягом 2007 року в області через аукціон реалізували 27 земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 17,2 га, вартість продажу яких при стартовій вартості – 8,29 млн.  становила 10,9 млн. гривень. Для продажу через аукціон в області підготовлено технічну документацію ще на 25 земельних ділянок загальною площею 20,2 га. Однак, за словами Івана Калинича, органи місцевого самоврядування проводять недостатню роботу з організації продажу через аукціон земельних ділянок несільськогосподарського призначення. Він також назвав причини,  що стримують завершення процесу земельної реформи. Зокрема,  до цього часу не визначено меж земельних ділянок природоохоронного, рекреаційного, оздоровчого та історико-культурного призначення; недостатніми темпами ведуться роботи щодо інвентаризації та нормативної грошової оцінки земель; не встановлено меж більшості населених пунктів; на початковому етапі перебуває робота з розмежування земель державної та комунальної власності та інше.
В обговоренні доповіді взяли участь начальник управління з контролю за використанням та охороною    земель  в області Віталій Трофимчук,   начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Паук, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга, перший заступник начальника державної екологічної інспекції в Закарпатській області Юрій Павлей та інші.
Підбиваючи дискусію по першому питанню, в.о. голови облдержадміністрації Іван Балога звернув увагу на необхідність негайного проведення аналізу та  наведення порядку у питаннях землекористування. У першу чергу, за його словами, необхідно визначити пріоритети, які забезпечать повноцінне функціонування інфраструктури населених пунктів, а також забезпечать надходження коштів до місцевих бюджетів на виконання соціальних програм. Потрібно розробити комплекс заходів щодо збільшення площ під землеробство, садівництво, виноградарство, виділити землі під пасовища та проаналізувати використання земель не за призначенням. До вирішенні цих життєво важливих питань з відповідальністю повинні підійти райдержадміністрації, органи місцевого самоврядування.
Про взаємодію обласної служби зайнятості з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування щодо забезпечення подолання дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили на ринку праці Закарпаття доповідав директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич.  За його словами, на ринку праці області намітилася позитивна тенденція щодо поступового зростання зайнятості населення, зменшення чисель¬ності зареєстрованих у службі зайнятості безробітних, скорочення тривалості пе¬ребування їх у цьому статусі. Рівень зайнятості населення зріс до 59,7 відсотка (по Україні  – 59,1 відсотка). За цим показником область займає 7 місце серед 27 регіонів України.        За сприяння служби зайнятості торік отримали роботу 30,2 тисячі краян.
Незважаючи на поліпшення ситуації на ринку праці, все іще існує  диспро¬порція між кількістю наявних вакансій та кількістю незайнятого насе¬лення, яке шукає роботу в професійно-кваліфікаційному розрізі. Нині  у містах та райо¬нах, де розвинуте промислове виробництво, будівництво, існує вели¬кий попит на  кваліфікованих робітників у галузі будівництва, деревообро¬бки, торгівлі, туристично - рекреаційній та в інших галузях. Гострою залишається проблема сільського безробіття. Тому у вирішення цих питань вкрай необхідна  взаємодія обласної служби зайнятості з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування.
За підсумками колегії дано конкретні доручення головам райдержадміністрацій, начальникам відповідних управлінь та служб облдержадміністрацій.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
27 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини