Мер Івано-Франківська каже, що "скандальні" цигани з Закарпаття самі просили про допомогу в поверненні додому (ВІДЕО)

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків пояснив, чим було мотивоване його доручення вивезти з міста у Закарпатську область людей ромської національності, а також вибачився за свої висловлювання, хоч і не визнає, що вони були дискримінаційні.

Мер Івано-Франківська каже, що "скандальні" цигани з Закарпаття самі просили про допомогу в поверненні додому (ВІДЕО)

Про це Марцінків сказав в етері марафону «Хроніка коронавірусу» на hromadske.

«Насамперед я казав про конкретних осіб ромської національності. Незалежно від національності усі повинні дотримуватися карантину. Низка осіб ромської національності в Івано-Франківську порушували карантин: мешкали в нашому привокзальному сквері, приставали до людей і вимагали кошти, не дотримувалися дистанції і не мали ніяких масок. Неодноразово були звернення в поліцію, на гарячу лінію міськвиконкому. І коли, скажімо, була проведена така робота, самі мешканці, які прописані в Свалявському й Іршавському районі Закарпаття, висловили бажання, щоб їм допомогли поїхати додому, оскільки немає громадського транспорту», — відповів мер на запитання, чому він вирішив вивезти ромів з міста.

Він додав, що міська влада посприяла тому, щоб надати транспорт, і частина людей, які, за словами Марцінківа, порушили карантин, поїхали додому.

«На жаль, частина осіб, які порушували карантин, і далі жили у сквері, хоча це громадське місце і там не те що жити, а й гуляти не можна. Більше того, ми просили, аби люди, які не мають, де проживати, були в спеціальному центрі на вулиці Млинарській, де люди мають можливість перебувати, спати, там є медики, там є харчування, ми проводимо експрес-тестування на коронавірус цих людей, які не мають місця проживання. І ми їм (ромам — ред.) пропонували, бо люди буди збентежені», — стверджує міський голова.

«Можливо, я десь емоційно сказав, тому що нарада була присвячена подоланню коронавірусу і в нас за вихідні було 6 летальних випадків, це дуже багато. І я просто десь, можливо, емоційно висловився, але я вважаю, що якщо сьогодні ми всі — українці, американці, поляки, представники інших народів — дотримуємося карантину, то не можна не дотримуватися карантину, якщо ти представник іншої національності. Тому йшлося про конкретних осіб — близько 20 ромів, які не є жителями Франківська і систематично порушували карантин. Але я не стримав емоцій, тому прошу вибачення, я не мав на увазі всю націю», — наполягає Марцінків.

Водночас він стверджує, що офіційного доручення вивозити або штрафувати порушників не давав, бо не має таких повноважень. Тобто його вчорашнє звернення мало лише рекомендаційний характер.

«Сьогодні у Франківську проживає близько тисячі ромів, які мають прописку в місті. Жодних проблем з ними немає. У мене є претензія лише до 20 конкретних осіб, які порушують карантин», — сказав Марцінків, запевняючи, що ніяких дискримінаційних дій стосовно ромів не вчиняв, а звернення про вивезення порушників з міста він отримав від поліції.

Водночас ромський правозахисник Юліан Кондур вважає, що вибачення Марцінківа «за емоції», не скасовують факту відкриття провадження щодо мови ворожнечі та відповідальності в його межах.

Як зауважує правозахисник, Марцінків посилається на постанову Кабміну щодо порушення карантинних норм, але санкції, які передбачені нею — це штраф, а не депортація.

«Марцінків каже, що так вони із поліцією допомогли ромам дістатися додому. Але, чесно, я маю сумніви, що роми дійсно просили про це. Натомість цікаво, що зробила місцева влада для того, аби допомогти їм, згідно з дотриманням прав», — зазначив Кондур.

«Вочевидь, якщо роми живуть на вулицях, вони є малозабезпеченими. Цікаво, яким чином відбувалось спілкування, взаємодія влади з ними, чи були залучені правозахисники, яку соціальну допомогу надали чи запропонували», — додав він.

Також, наполягає правозахисник, пояснення мера не змінюють факту порушення прав та дискримінації ромів, адже він рекомендував зробити другу «ходку» та примусово «пакувати» ромів, які раніше не погодилися їхати.

Нагадаємо, напередодні мер Івано-Франківська Руслан Марцінків на нараді дав доручення вивезти людей ромської національності з міста в Закарпатську область.  Під час наради з'ясувалося, що 10 ромів вже вивезли з міста, а 12 відмовилися їхати.

Водночас Коаліція ромських неурядових громадських організацій України, які опікуються захистом прав ромської меншини в України, звернулася до органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківська й особисто до мера міста Руслана Марцінківа через його антиромські настрої.

Після цього поліція відкрила кримінальну справу за ст. 161 Кримінального кодексу України — порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

25 квітня 2020р.

Теги: цигани, Марцинків, вивезення

Коментарі

Вуву 2020-04-27 / 23:13:05
В Іспанійі з ними теж не краще ... і там так само з ними ніхто не сюсюкається.
У Фінляндійі йім надають допомогу але строго і чітко контролюють ... Хто ... Шо ... І як .
А вже від того кому і скільки.
В нас йіхні барони отримують зарплати за "нічевонєдєланьє" ...
а так як вхожі у державні структури то ще і там знаходять схеми як поциганити державні кошти і міжнародні гранти якщо такі зявляються.
І це вважається як трудові будні.
Так і живем.

ЮРКО 2020-04-26 / 22:36:10
Французька влада у 2013 році депортувала зі своєї території 19380 циган.
Одночасно було зруйновано 165 таборів, в яких мешкали депортовані, пише The Local. При цьому більшості з висланих з країни не надавали ніякої допомоги, французька влада не намагалася де-небудь тимчасово розмістити їх.

Міністр внутрішніх справ Франції Мануель Вальс наполягає, що саме цигани не хочуть інтегруватися в суспільство, їх має бути вислано. Схожої думки дотримується, за даними опитувань, значна частина населення країни. Кампанію з виселення представників цієї народності, які приїхали з Болгарії та Румунії, почав ще попередній президент країни Ніколя Саркозі.

Іван 2020-04-26 / 09:15:54
Добрий цинан - битий циган. Так було завжди і по іншому вони не розуміють.

Вуву 2020-04-26 / 05:54:56
А от іще .
... "Це штраф а не депортація"
1. Як відомо циганам ніхто шрафа (ів) не виписав.
А по друге ... Ви хоч розумієте що означає саме слово депортація.
Ідіот.
В середині крайіни ніяких депортацій нема і бути не може.
А тим більше якщо вони громадяни Украйіни
... і йіх захищають такі "правозахисники" ... То краще йдіть коням хвости крутити .
бА меру Франківська кажу молодець.
Це не наш "конюх носатий" в якого відкриті кримінальні провадження а він все далі і до тепер виконує обовязки мера.
Ганьба !

Byby 2020-04-26 / 03:36:05
Правозахисник , це звучить гордо.
Тільки інколи деяких правозахисників хочеться перемолоти в муку і викинути в річку.
.... "Яку соціальну допомогу надали чи запропонували" ?
Ну коли питання стойіть про допомогу скажімо погорільцям чи багатодітним чи яким важкохворим ... чи потерпілим від стхійного лиха людям які платять податки із свойіх мізерних зарплат чи дійсно тим хто в чорній скруті але не порушуть ні закони ні громадського порядку ... не чинять криміналу ... то тут без питань.
Тут все ясно.
А за що помагати тим циганам які "живуть" з точністю до навпаки .
На якій підставі.
Ви що з дуба впали.?
Так тоді давайте будемо виписувати грошову допомогу всім без виключення циганам .
Бо як одні отримають а другі ні то тоді теж виходить дискримінація .
Так чи не так ? К.р.н.г.о.У.
А що ціганота зробила для всієйі крайіна Украйіна ?
Скільки податків сплатила ?
І скільки видатків з бюджету отримала.?
(А ну зробіть публічну викладку хай всі побачать і почитають)
... плюс кошти на утримання таких ціганських баронів "аля правозахисників"
Та вас таких циганських захисників треба "лікувати" вашими ж циганськими баготогами так щоб аж за вами дим ішов і порохи курились.
Дискримінацію вони бачте знайшли.
ФУ Гидота.


Василь 2020-04-25 / 23:59:07
Я ще пять років тому жив в Ужгороді, нині живу у Франківську. Вул. Набережна. У нас в лісопосадці на берегу річки цигани мають один табір і в другому місці просто в кущах їх сидить до 10 чоловік, там метал ріжуть, мусору в мішках тонни, залізо, а навколо відпочинкові зони. То їх ник не чіпає і вони нікому не заважають. Сидять тай сидять собі. То не мож казати що мер виганє циганів. А ті, що їх відвезли до Іршави то були дійсно приїжжі і вони на вокзалі робили Содом і Гомору. Тому Марцінків все правильно зробив. А вони так зараз кричать, то цим тільки підставляють усіх інших ромів Франківська. Вони подумали як тепер місцеві будуть дивитися на тих циганів що лишлися в місті якщо вони так себе нахабно ведуть?

Справедливість 2020-04-25 / 22:41:45
Мер відвіз людей додому. Хто каже, що нехай везе кудись, залишає на вулиці, то або тупий, або падлюка.

Пак Іршава 2020-04-25 / 21:57:21
Хто захищає циганоту може безпроблем поселити в себе дома,а мер нич також протизаконний не сказав.

Микола 2020-04-25 / 15:39:44
ФРанцуз очканув, і валить на циганів ...

Володимир 2020-04-25 / 13:22:13
Він мав сказати на камеру» Цим добрим людям низькоі соціальноі відповідальності ,треба допомогти доіхати до місця іхнього проживання на карантин».

ахтунг 2020-04-25 / 13:17:25
най би правозахисник, узяв рому до себе додому, А чи виписала їм поліція штраф,? нич не пишуть,

Не-Ужгородець 2020-04-25 / 12:49:18
Щр таке сучасна кава по-ужгородськи? Це вишуканий напій, приправлений плювком ужгородського циганчати, яке не отримало гроші за жебракування. Смачної кави всім ужгородцям і гостям міста!

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини