Суд в Ужгороді виправдав "непокору" прикордонникам ексдипломата Ігнатка, затриманого із 6550 контрабадних сигарет

Йдеться про лютневий скандал на Закарпатській митниці ДФС на кордоні з Угорщиною із значною кількістю контрабандних сигарет в автомобілі на дипломатичних номерах, якою керував Юрій Ігнатко - на той час почесний консул Латвійської Республіки в м. Ужгороді та Закарпатській області.

Суд в Ужгороді виправдав "непокору" прикордонникам ексдипломата Ігнатка, затриманого із 6550 контрабадних сигарет

Як повідомив Закарпаття онлайн громадський правозахисник Віталій Грегор,19 березня суддя Ужгородського міськрайонного суду О.Лемак розглянула матеріали справи про адміністративне правопорушення №308/2010/20, які надійшли з відділення прикордонної служби «Тиса» Чопського прикордонного загону Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України про притягнення до адміністративної відповідальності 29-річного ужгородця Юрія Ігнатка за ч.1 ст. 185-10 КУпАП за злісну непокору законним вимогам прикордонників.

Суд вирішив провадження в справі про притягнення Ю.Ігнатка до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 185-10 КУпАП закрити на підставі п. 1 ст. 247 КУпАП, у зв'язку з відсутністю у його діях складу адміністративного правопорушення.

Слід зазначити, що підставами складення даного адміністративного протоколу були  вимоги та дії військослужбовців Чопського прикордонного загону, лише завдяки яким 19 лютого вдалося фактично виявити контрабанду 6550 пачок безакцизних сигарет і запобігти їх незаконному переміщенню через державний кордон.

Однак ужгородська Феміда констатувала, що, оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності, враховуючи, що розпорядження і вимоги військовослужбовців Державної прикордонної служби України до Ю.Ігнатка надати їм для проведення процедури контролю другої лінії транспортний засіб та розміщений у ньому багаж були незаконними, а також незаконність дій військовослужбовців щодо його адміністративного затримання, застосування до нього фізичної сили та наручників, проведення його особистого огляду та речей, суд не вбачає в діях Ю.Ігнатка складу інкримінованого йому адміністративного правопорушення.

Дане резонансне рішення мотивоване наступним: 

- дослідженими судом відеозаписами підтверджується, що, перебуваючи за кермом транспортного засобу, Ю. Ігнатко неодноразово надавав прикордонникам усну згоду провести огляд автомобіля і просив час для виконання цієї вимоги, однак, внаслідок застосування військовослужбовцями до нього фізичної сили та спецзасобу - наручників, був позбавлений можливості добровільно її виконати (це твердження суду суперечить оприлюдненому відео та інформації Чопського прикордонного загону, згідно з якю екс-консул майже 6 годин відмовлявся виходити з авто та надавати його для огляду);

- судом встановлено, що військовослужбовці Держприкордонслужби, під приводом і виглядом проведення процедури контролю другої лінії, фактично провели обшук транспортного засобу, на якому переміщався Ю.Ігнатко. Це проявилось у насильницькому проникненні до салону автомобіля, вилученні та розтині багажу. Своїми діями військові прикордонної служби явно і відверто вийшли за межі наданих ним законом повноважень, чим порушили його конституційні права.

- протокол огляду місця події від 19.02.2019 року складений працівниками поліції щодо товару (ред. - 6550 пачок сигарет), який був наданий їм військовослужбовцями прикордонної служби після незаконного проведення обшуку автомобіля. Належних і допустимих доказів, які б підтверджували, що саме зазначені в протоколі огляду речі (ред. - контрабандні сигарети) перебували в транспортному заході, на якому Ю.Ігнатко переміщувався через кордон, що саме вони були виявлені у валізах і вилучені прикордонниками, в матеріалах адміністративного провадження немає.

Відтак, суд фактично поверхнево оцінив всі обставини справи, не витребував всі докази, які мали суттєве значення для її правильного та об'єктивного розгляду, що і призвело до виправдання Ю.Ігнатка за досить формальними ознаками, констатує В.Грегор.

На його думку, наразі не виключено і можливу причетність  посадових осіб Чопського прикордонного загону у подальшому сприянні екс-дипломату уникнути реальної відповідальності, що мали б перевірити правоохоронці. Оскільки прикордонники, виходячи з тексту судового рішення, не надали в суд ряд документів, що мали б підтвердити ті обставини, на які самі ж вони посилались в адмінпротоколі. Також досі на сайті Закарпатського апеляційного суду відсутні відомості про оскарження ними цього очевидно сумнівного рішення. 

Як повідомляло Закарпаття онлайн, 19 лютого під час проходження контролю у пункті пропуску «Тиса» Чопського прикордонного загону водій автомобіля «Toyota Landcruiser 200» 2017 року випуску Юрій Ігнатко надав разом з паспортним документом посвідчення почесного консула Латвійської Республіки в м. Ужгороді та Закарпатській області. Під час перевірки посвідчення прикордонники встановили, що воно містить ознаки підробки. На вимогу прикордонного наряду надати автомобіль для огляду, водій зачинився в авто та протягом майже шести годин чинив опір законним вимогам прикордонників. Врешті, правоохоронцям довелося застосувати заходи фізичного впливу і в примусовому порядку перевірити транспортний засіб.  У ньому виявили 6550 пачок безакцизних сигарет.

Як наслідок, на порушника був складений адміністративний протокол за злісну непокору законним вимогам прикордонників (за ст.185-10 КУпАП). Також було відкрито два кримінальні провадження: досудове розслідування за фактом використання підробленого документа (ч.4 ст.358 КК України) здійснюють слідчі Нацполіції, а щодо незаконного транспортування з метою збуту підакцизних товарів (ч.1 ст. 204 КК України) – слідчі ДФС.

У подальшому, 20 лютого, прес-секретар МЗС Латвії Яніс Бекеріс в коментарі європейському інформаційному порталу "Delfi" повідомив, що їх міністерство прикро вражене цією подією. І уточнив, що Посольство Латвії співпрацює з правоохоронними органами України, тому "ми говоримо вже про колишнього почесного консула - він відкликаний", – уточнив Бекеріс.

Згодом, 2 березня, суддя Ужгородського міськрайонного суду К.Бенца в кримінальному провадженні за ст. 204 КК в справі №308/1792/20 задовольнила частково клопотання слідчого ГУ ДФС у Закарпатській області та наклала арешт на тютюнові вироби без марок акцизного податку України в загальній кількості 4310 пачок. Водночас щодо арешту автомобіля, що належить почесному консульству Латвії і в якому знайшли ці сигарети, відмовила через недостатню обгрунтованість. Однак прокуратура області, не погоджуючись з таким рішенням, подала апеляційну скаргу, розгляд якої призначено в Закарпатському апеляційному суді о 9 год. 6 травня.

11 квітня 2020р.

Теги: Ігнатко, консул, Латвія, контрабанда, непокора

Коментарі

Все повернули))) 2021-05-30 / 15:51:34
Речові докази у кримінальному провадженні за №32020070000000007 від 20.02.2020 року, а саме: тютюнові вироби марки «NZ Black» у кількості 1480 з марками акцизного податку Білорусії та тютюнові вироби марки «NZ Gold» у кількості 2830 пачок з марками акцизного податку Білорусії, (крім тих, що були використані, як експериментальні зразки), одинадцять порожніх картонних коробок та транспортний засіб марки «Toyota LAND CRUISER 200» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 , ключ від транспортного засобу та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу марки «Toyota LAND CRUISER 200» серія/номер НОМЕР_2 - повернути законному володільцю у якого такі вилучалися, скасувавши накладений, згідно ухвали Закарпатського апеляційного суду від 06.05.2020 року, арешт на вказані речі.

Василь Іванович 2020-05-26 / 13:44:46
Василь Петрович, ти або клоун або такий же самий "диплАмат"
Цей дзюдоїст НЕЗАКОННО віз партію папірос БЕЗ КОНТРАМАРОК як ДИПЛОМАТ на автівці з ДИПЛОМАТИЧНИМИ номерами.
Все решта вже немає значення

петро 2020-05-23 / 13:32:31
а суддями були якіісь два осли...але так у байці а тут зграя злочинців : судді прокурори на суху вербу бо саме сі гади роблять біду й неславу украіні

True 2020-05-04 / 01:11:21
В даному випадку відповідному cуді (вже апеляційному, у разі оскарження рішення відповідним (митним) органом) слід насамперед встановити, чи мала місце саме ЗЛІСНА непокора представнику правоохоронного органу особою, яка притягується до адміністративної відповідальності.
Якщо так - у чому саме вона проявилася (у якому діянні - діях чи бездіяльності).
Також слід встановити законність дій, в тому числі й пропозицій правоохоронного органу, зокрема їх відповідність відповідним процесуальним нормам, відображеним, зокрема, у Митному кодексі України, відповідному законодавству про порядок перетину особою державного кордону України.
Оскільки рішення суду апеляційної інстанції є кінцевим згідно положення Митного кодексу України, суд має прийняти мотивоване, обґрунтоване та законне рішення, яке має відповідати вимогам Конституції України, зокрема статті 62, а також Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950, зокрема статтям 1,3,5-7,13.
Вказана позиція нашого основного закону та конвенції буде виконана нашим поважним судом України з метою (у разі задоволення апеляційної
скарги (якщо таку буде подано) відповідного правоохоронного органу) підтвердження законності кінцевого судового рішення України Європейським судом з прав людини.
Усім законного порядку та права у їх розумінні Фемідою, а також - здоров'я.

Гора 2020-04-19 / 20:25:20
Треба було такого чекати

Коля 2020-04-17 / 12:23:08
Ще і як той чоловік у селі піде порішає,просто не буде такого ажіотажу бо це не син багача або політика,то «бідний чоловік якого життя заставило крутитися у цій нещасній державі»,а цей багач на машині за 100 тисяч, не голодав і так - сволоч. От такий висновок можна зробити із всіх коментарів.

гуцуляк 2020-04-17 / 11:39:56
ось свіжа новини тут на сайті у людини вдома у селі Луг Рахівського району знайшли всього 3000 пачок сигарет й інкримінують порушення закону а тут на митному посту не задекларовані понад 6000 та ще й непокора - і нічого оце так феміда оце так порядки

раз 2020-04-16 / 20:24:30
василь петровичу поясніть це латвійцям якщо візьмуть чоловіка назад бо судом виправданий то ваші аргументи бетонні а він може подати у суд на силовиків за наклеп за перевищення повноважень за моральну і матеріальну шкоду і т.д. у той самий суд який його виправдав

Чоловік шо знає 2020-04-16 / 13:38:04
Ушитко було набагато простіше. Се не перший раз Ігнатко перевозив цігаретлі. Бо так легко заробляти. Од нянька уже просити неудобно. Жлобився погранцям откат платити. Вони рушили його провчити вот і всьо. Порядок має бути. Бізнесуєш ~ плати дань!
Вот дитини йому нико не поверне і зона не факт шо зможе іще раз забеременіти. Се була Ігнатка ціна за його діла. Машину і гроші вернуть а жизнь дитини ні.

пенсіонер 2020-04-15 / 19:02:31
Тобто шановний Василю Петровичу контрабандних сигарет не було?
А лзюдоїст не контрабандист?

Василь Петрович 2020-04-15 / 17:47:43
непокора ?Хлоп дзюдо займається з пеленок,як би там була непокора та валялись би ті оборотні в пагонах по больнічках пару тижнів.Канєшно оправдали,там явне перевищення повноважень, того і не апелювали бо розуміють шо неправі. Тут би любий суддя признав його невинним.Думаю ми всі бачимо картинку вигідну погранцам,там 100% було бугато цікавих деталей,які нам врятлі покажуть.
Заказняк чистої води,свої же і здали ,хто їм в житті в жопу лізе.

Follower 2020-04-15 / 14:53:30
Не кидайте всіх суддів в одну яму.Судді - люди, і відсоток чесних, порядних такий же, як і серед звичайного люду безвідносно до професії, походження, національності та професійних якостей. Такий же, як і серед дипломатів. Про прикордонників змовчу, там системно відсіювали людей з державним і людським світоглядом, як і в міліції-поліції, зокрема податковій. Довго "сторонні" там не затримувались, система захищалась, виштовхуючи їх зі свого осередку, не допускаючи до нутра. Ну, а про О. Лемак має "подбати" орган суддівського контролю. Якби такий в цій державі існував...

Отакої 2020-04-15 / 13:44:25
Так а чого ви очікували від Лесі Лемак?

Читатель 2020-04-15 / 07:54:47
Это был екзамен на профпригодность всей правоохранительной и судебной системы! Василий Степанович Игнатко выполняет спецзадание цента по вскрытию коррупционной схемы на западной границе. Промежуточные результаты. 1)Погранцы и таможня по выявлению и задержанию - плюс+. 2) Судья первой Инстанции Лемак - минус. 3) погранцы и таможня по обжалованию решения судьи Лемак - плюс. 4) судьи апелляционного суда - уже жирный минус. 5) реагирование прокуратуры ДБР полиции - минус. Будущие итоги 1. Нарушений нет. Автомобиль и сигареты вернуть и извиниться. 2. Пограничников и таможенников подвергнуть аттестации с последующей ротацией на восточные рубежи Родины. 3. Судьи имеют право на оплачиваемое решение. ЗАКОННО НО ПЕЧАЛЬНО!!!

пенсіонер 2020-04-15 / 07:00:31
А що таке почесний консул? Я так розумію, що це людина без повноважень, в систему МЗС не входить. Такий собі карт бланк на безконтрольний провіз сигарет ,тобто контрабандист в законі.
Державу позорять су..и, а судді продажні суди позорять судову систему держави. А потім пиз...ь що у всьому винні Майдани. Та декотрі просто випрошують ці Майдани.

синич 2020-04-14 / 21:25:27
ну тепер латвія повинна вибачитися перед цим паном і повернути йому звання почесного консула якщо не зроблять значить не вірять цьому суду

Дякува Данку 2020-04-14 / 15:40:28
Вітя дякуву - на тебе бола послідня надія!!! Ти оправдав оказаноє тобі довіріє. Слава Данку

Адвокат9 2020-04-14 / 09:41:28
Тепер собі ті митники подумають для чого нам працювати якщо потім ще й самі будуть винуватими..Краще брати хабарі. А суди це найбільш винуваті гілка!

Данко 2020-04-13 / 22:25:43
Я цар і бог гребу гроші і продаю вироки

прокурор 2020-04-13 / 15:55:17
Накінець всі взнали, що у нас є ще продажні суди. То ментів топтали, то прокурорів, і під кінець зрозуміли, що є ще їх без честі, а головне пожиттєві. Тобто "святі" і "безгрішні" мов дружина цезаря.
А ви знаєте, що плювати судді хотіли на всі служби, адже їм ніколи і нічого не буде якщо скасують винесене ними рішення чи вирок. Ану запитайте скільки суддів відсторонено від посад за порушення чинного закону, крім Сочки, котрий зробив уже повний беспредел, скасував дію законів на окремій території України. Інші їх нечисті залишилися недоторканими. Гроші не пахнуть.

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
» Всі новини