Суд у Львові поновив на посаді прокурора Закарпаття "люстрованого" Сидорчука із виплатою майже 1 млн грн

Йдеться про посаду прокурора Закарпатської області, яку наразі обіймає Володимир Гаврилюк - колишний підопічний і ставленник Олега Сидорчука, якого 17 березня поновлено львівською Фемідою.

Суд у Львові поновив на посаді прокурора Закарпаття "люстрованого" Сидорчука із виплатою майже 1 млн грн

Тобто, про якесь "оновлення облич" в цьому правоохоронному відомстві не йдеться, і, ймовірно, все це відбувається по домовленості, повідомдяє громадський правозахисник Віталій Грегор

Сам Сидорчук є досить скандальною особистістю і займав керівні посади в органах прокуратури під час злочинного режиму Януковича. Громадськості він запам'ятався  фабрикуванням гучної справи так званих "васильківських терористів" на посаді заступника прокурора Київської області на замовлення тодішньої влади.

На Закарпатті він "відзначився" вже після Революції Гідності в "кришуванні" крадіжки у громади Ужгорода і руйнування історичного комплексу «Корона», а також толеруванні до замовних справах проти активістів і журналістів.

Так, згідно з рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 17 березня, колегією суддів М. Кедик, У.Братичак, І.Гулкевич прийнято рішення в адміністративній справі  № 813/7911/14 за позовом Олега Сидорчука до Генеральної прокуратури України про скасування наказу і поновлення на посаді прокурора Закарпатської області. 

Відтак позов задоволено і вирішено:

- визнати протиправним та скасувати наказ Генерального прокурора України від 23.10.2014 № 1445к про звільнення старшого радника юстиції О.Сидорчука з посади прокурора Закарпатської області;

- поновити О.Сидорчука на посаді прокурора Закарпатської області з 24.10.2014 І допустити до негайного виконання рішення суду в цій частині;

- стягнути з Прокуратури Закарпатської області на користь О.Сидорчука середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі 818 291 тис грн. та судові витрати.

"Слід звернути увагу громадськості, що тривалий час, не зважаючи на приписи законодавства і суспільну важливість даної інформації, текст даного судового рішення був прихований. І лише опісля подачі мною скарги до Державної судової адміністрації, електронний примірник повного тексту даного рішення все ж був опублікований в Єдиному державному реєстрі судових рішень 1 квітня, хоча "коротка версія" досі відсутня.

Це наводить на думку про якісь "кулуарні" домовленості між "новим" Офісом Генпрокурора, "старими" суддями та поновленим "люстрованим" прокурором О.Сидорчуком. Так, на вирішальне засідання апеляційного суду 17 березня жодна із сторін не з'явились, включно із представниками Генпрокуратури та прокуратури Закарпатської області.

Про це також може свідчити і те, що Офіс Генпрокурора досі все замовчує - не публікує дану резонансну інформацію, не виконує обов'язкове до виконання рішення суду в частині негайного поновлення. І не звільняє відазу О.Сидорчука повторно, наприклад, як нещодавно вирішила новий генпрокурор І.Венедиктова щодо поновленого прокурора Києва Юлдашева.

Формальними мотивами самого ж судового рішення є посилання на міжнародне законодавство, недосконалість "люстраційного закону", на підставі якого було звільнено О.Сидорчука, неналежне обгрунтування Генпрокуратурою підстав його  звільнення. Також львівська Феміда зіслалася і на судову практику ЄСПЛ щодо визнання необгрунтованим звільнення інших "люстрованих" прокурорів. Так зазначивши зокрема, що Європейський Суд з прав людини дійшов висновку, що безумовне застосування люстраційної процедури на підставі Закону України "Про очищення влади" до осіб, які в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року перебували на окремих посадах державної служби без встановленні причетності вказаних осіб до негативних і антидемократичних подій в Україні, що мали місце за часів Януковича суперечить проголошеній цілі законодавства і свідчить про наявність своєрідної колективної відповідальності без врахування жодної індивідуальної ролі чи зв`язку відповідних осіб з такими подіями", - повідомляє Віталій Грегор.

Як повідомлялось, на Закарпаття О.Сидорчук був призначений на початку березня 2014 року в порядку переведення із Генпрокуратури, де займав не менш високу посаду - першого заступника начальника Головного управління нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією. В подальшому, в квітні 2014, він лобіював призначення на посаді прокурора Ужгорода Володимира Гаврилюка, який тепер очолює прокуратуру області, а на посаді керівника "міліцейського відділу" облпрокуратури Івана Дем'янчука, який віднедавна є першим заступником В.Гаврилюка.

Натомість, по факту, діяльність О.Сидорчука на Закарпатті запам'яталася участю його підлеглих в замовних справах проти активістів і журналістів, а також "кришуванням" найбільш резонансних справ, як, наприклад, крадіжка за заниженою ціною у громади Ужгорода комплексу "Корона". О.Сидорчук, який на одній з прес-конференцій особисто обіцяв з'ясувати справу, зокрема з руйнуванням пам'ятки архітектури і зникненням в процесі її приватизації понад 1 000 квадратних метрів площі, надалі особисто зам'яв цю тему.

Паралельно за його сприяння "гальмувалися" кримінальні справи щодо одіозної особи, яка стояла за "викупом" "Корони" - депутата Ужгородської міськради Івана Волошина. Наразі даний депутат в бігах і розшукується Інтерполом.

06 квітня 2020р.

Теги: поновлення, посада, прокурор, Сидорчук

Коментарі

петро 2020-04-07 / 21:15:30
після революціі неминуча контра на подіум треба суддів гниль вонюча в окопи іх на донбас

Іван 2020-04-07 / 11:31:50
Мало того, що цей хабарник набрався в Закарпатті корупційних грошей як пес блох та ще і держава йому має заплатити майже мільйон.

читач 2020-04-07 / 07:40:27
ОТ вам демократична і незалежна держава де тисячі партій а шо не партія то ОПГ,немаправосуддя і.т.д.Та такого порядка,як було при СРСР вам і не снилося де була одна партія і всі рівні перед законом.Тут треба другого Сталіна, бо країні гаплик!!!

правда 2020-04-06 / 22:14:24
Уроди, держава без майбутнього, треба диктатора, інакше гаплик краіні.

Читатель 2020-04-06 / 20:48:36
А эти и рады выплатить ему денежку! И даже не оспорят, какая зарплата? Он не делал ничего! Не ходил на работу! Можно подумать, нельзя это оспорить? Можно!

Прокурор 2020-04-06 / 19:53:00
Сидорчук фактично і керував прокуратурою через зіц фунта Гаврилюка, розкладав свої кадри у прокуратурі, продаючи за гроші посади, а Гаврилюк це лише піджак, який тримав місце для Сидора до цього часу.

Пенсіонер 2020-04-06 / 19:17:06
Саме Сидорчук наплодив в Закарпутській прокуратурі такі кадри як Гаврилюк, Василенко, Демянчук. Василенко може спокійно виходити з декретної відпустки і продовжувати збирати касу.

Піуачу 2020-04-06 / 18:51:33
Честь і гидність!
Проститутки і вори ви паскудні! Віруючі люди Афони, огоні миру а сами вори грязні! Чи якшо крадеш і ділишся з попом то не рахується? Чи коли крадеш бюджет, лікарні не до фінансовані померають дисятки людей а ти з вкраденого поможеш одному вже святі?
Вас би паскудь ростріляти! Гниль погана! Вам руки треба рубати до локтів! Університетів доста, заміну найти неважко!

Кук 2020-04-06 / 18:43:42
Кіборги, які сидять в окопах за 10тис., грн, може приїдьте краще в Ужгород і розстріляйте воровську нечесть яка ворую наші і наших дітей гроші? Крадуть страшно повний бардак! Цинічно показуючи свої статка! Важайу вам ворюги щьоб все що накрадите вам нестачило на ліки навідь!
Лунченко ворюга погана контрабандна, Андріїв ворюга, всім поблажки робить бо боїться по гузиці дістати!

Василенко 2020-04-06 / 18:42:07
Попануєм іще троха у чужій сторонці!

Вася 2020-04-06 / 18:35:38
Це ще гірше ніж Гаврилюк!

сорри 2020-04-06 / 18:34:46
Це щодо рішення суду ЄС

сорри 2020-04-06 / 18:34:09
Треба розуміти, що і країнам ЄС, і Росії ми не потрібні, як сильна держава. Ми їм потрібні як сировинний додаток.
Сильна Україна потрібна лише самим українцям.
Теоретично.
Чи спроможуться вони (ми) на неї на практиці, побачимо

ungvar 2020-04-06 / 18:14:30
Правильно. Після рішення європейського суду таких відновлених на посаді буде тисячі. "Революція гідності" кажете? Домайданились.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини