Закарпаття понад усе: кому Будапешт доручить вести угорців на місцеві вибори

Після геополітичної поразки у Словаччині уряд Віктора Орбана йде у ва-банк напередодні місцевих виборів в Україні, і зустрічі з Володимиром Зеленським може передувати зміна головних угорських лідерів.

Закарпаття понад усе: кому Будапешт доручить вести угорців на місцеві вибори

Останнім часом ряд регіональних видань Закарпаття та користувачі соціальних мереж пишуть про можливі зміни серед лідерів угорської нацменшини, чому передували різного роду фактори.

Перш за все варто зазначити, що вибори голови найвпливовішої угорської організації України «Товариства угорської культури Закарпаття», яку вже не перший рік очолює екс-нардеп Василь Брензович, були заплановані ще на початок квітня, але перенесені через карантинні заходи, які введені у зв’язку з поширенням «коронавірусу», інформує видання Magyar.Info.

Водночас, угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан дещо деморалізований поразкою угорських партії на парламентських виборах у Словаччині і налаштований «взяти максимум» на місцевих виборах в України, що гарантує Будапешту збереження, а то і розширення впливу на території Закарпатської області, через підконтрольних депутатів всіх рівнів. Для цього в урядових колах Угорщини заговорили про можливе скасування блокування засідання ради Україна-НАТО після переговорів на рівні Орбан-Зеленський, якщо останній піде на поступки щодо «мовного питання» та дасть угорцям Закарпаття спокійно готуватись до місцевих виборів.   

У випадку успішних переговорів з Володимиром Зеленським, угорці Закарпаття на чолі з ТУКЗ-КМКС розпочнуть активну передвиборчу кампанію на яку, без сумніву, Будапешт готовий виділити максимальну кількість матеріального та політичного ресурсу.

Однак, нагальним питанням залишається посада голови ТУКЗ-КМКС, який одночасно вважається і лідером всієї угорської меншини, так як інша угорська організація «Демократична спілка угорців України» є менш залежною від Будапешту, а її лідер Ласло Зубанич взагалі конфліктує з Василем Брензовичем.

За інформацією місцевих ЗМІ, офіційний Будапешт ще остаточно не визначився навколо єдиного кандидата на голову ТУКЗ-КМКС, але вже має до нього конкретні вимоги – консолідація всіх угорських сил Закарпаття у єдину команду до майбутніх виборів, ефективний розподіл і контроль над коштами, які надходитимуть із Угорщини та беззаперечна репутація серед етнічних угорців Закарпаття.

Головними кандидатами на посаду голови ТУКЗ, яких розглядають у Будапешті та обговорюють у ЗМІ, є чинний голова товариства Василь Брензович, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто та лідер молодіжного крила ТУКЗ Іштван Добша.
 

Василь Брензович – стабільно нестабільний

Без сумніву, Василь Брензович є одним з фаворитів угорського прем’єра Віктора Орбана та, скоріш за все, вчергове очолить «Товариство угорської культури Закарпаття». Але, є певні негативні нюанси.

По-перше, останнім часом Василь Брензович потрапляв у ряд скандалів у ЗМІ та дискредитував  себе фінансовими махінаціями із коштами угорських благодійних фондів . По-друге, всередині угорської меншини заговорили про відчутну втрату впливу останнього, що призвело його команду до фіаско на Парламентських виборах 2019, коли угорці вперше за останнє десятиліття не отримали хоча б одного нардепа. І по-третє, Василю Брензовичу не вдалося відстояти створення окремого «угорського» виборчого округу та району на Закарпатті у рамках проведення адміністративно-територіальної реформи.
 

Йосип Борто – (не)досвідчений пацифіст

Перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто свого часу ніс на собі тягар лідера угорців Закарпаття, саме у той час коли всі кандидати у народні депутати від нацменшини феєрично програли вибори влітку 2019, і колективно «залягли на дно». Практично щодня останній давав коментарі щодо проведення адміністративно-територіальної реформи на Закарпатті, створення окремого «угорського району» та порушення прав національних меншин.

Про Борто позитивно відгукуються й угорські дипломати, які акредитовані на Закарпатті, але сам він скоріше відмовиться від лідерських позицій, які передбачають ведення інформаційно-політичної війни до майбутніх місцевих виборів у режимі «24/7».
 

Іштван Добша – амбітний інтриган

Насправді, голова Перехрестівської сільради на Закарпатті та одночасно лідер молодіжного крила ТУКЗ Іштван Добша є не такий простий, як здається на перший погляд. Він ефективно керує громадою, а за його спиною в Угорщині стоїть депутат Європарламенту від провладної «Фідес» Андрея Бочкор та ряд інших угорських урядовців.   

Сам же Іштван Добша час від часу їздить на різного роду конференції до Угорщини, активно надає коментарі угорським ЗМІ, намагаючись реалізувати себе як публічний діяч.

До речі, на сьогоднішній день молодий політик активно займається збором коштів для благодійного фонду ТУКЗ-КМКС, за які потім купляють засоби індивідуального захисту для соціально-незахищених угорців, а також лікарів місцевих лікарень на Закарпатті. 

Отже, перед офіційним Будапештом стоїть непростий вибір, адже на кону – політичне майбутнє однієї з найбільших угорських спільнот поза межами країни - закарпатської, піар на якій уряд Угорщини не раз використовував у минулому для свого політичного майбутнього.

Олександр Ковач, Кореспондент

03 квітня 2020р.

Теги: угорці, Угорщина, Брензович, Зубанич, Борто, Добша

Коментарі

Адмін 2020-05-02 / 22:48:50


Міхо, інтриган, звичайно ж :) Дякуємо, виправили


Міхо 2020-05-02 / 20:38:11
Добша - інтригант чи інтриган?

Menes 2020-05-02 / 11:08:56
Кремлівська влада рахує, що угорці-це угро-татари т. є. такі самі хазари, як і москвини. Москва була створена в 1274 році при третьому перепесі населення підвласного Золотій орді, як пункт сбору податків, хазарами-іудеями сборщиками податків. Тому всі татарські князі були вимушені змінити свої імена на московсктий лад т.є. на хазарський. Тому всі вихідці з Московщини, на генетичному рівні, своєю Вітчизною рахують Москву.Россії на Закарпятті потрібні військові бази, тому угро-євреї з Угорщини в одній звязці з русско-єврейським населенням Россії. Правда тими і тими керує одна організація-ХабАд мафія.

злий 2020-04-15 / 17:32:06
Скільки? Конкретно. Плюс порахуйте, скільки грошей виділяється Будапештом на антиукраїнську діяльність в українському Закарпатті. І скільки грошей українських платників податків витрачається на на її нейтралізацію

Ede 2020-04-15 / 17:21:08
А ви порахуйте, скільки Україна на прямих, у віді налогов отримує від угорської допомоги. Мілліони гривень, панове!

До Vas Ottó 2020-04-07 / 10:49:13 2020-04-08 / 18:31:37
Так, в чужих очах навіть порошинку, а в своєму і колоди з працею зауважує? П'яниці, алкаші, бабії, забіяки і.т.д., але найголовніше, що вони не бариги, рекетері, шантажисти і злодії в законі як більшість "політиків". А це великий плюс, і роздають вони угорські гроші, а не граблять український бюджет, народ і державу.

вош 2020-04-07 / 13:09:27
отто дав дуже точну правдиву і влучну характеристику тих хто тримає усіх закарпатських угорців за рабське бидло

Vas Ottó 2020-04-07 / 10:49:13
Ганьба за таких керівників,які вже роками тільки крадуть,Брензович . алкаш,Борто поміняв дружину на молодицю,Мештер бив свою жінку,тому вона розвелася з ним,Дорчи Каролина кожний день під вечір пяна,Добша повний нуль не грамотна людина.Але одно вонм дуже добре роблять - крадуть безбожно та людей обдурюють.І це називається закарпатська мадярська єлита.Ганьба.

До сорію 2020-04-06 / 14:20:54
А наша влада теж із-за кордону керована. Їм ці не заважають Україну здавати. Вони ніхто. Здають всіх скопом. Ці ж мають угорські паспорти, то переберуться в Угорщину.

сорію 2020-04-06 / 14:11:06
на справді угорці не зважають на закони україни наприклад не можна фінансувати політичні партії із-за кордону а вони це відкрито роблять чи не можна проводити політичну діяльність у вишах а вони всі свої збори проводять у педінституті депутатам і держслужбовцям потрібно знати державну мову а вони її не знають і відкрито це демонструють ну і т д вони знають що все рівно ніхто і ніщо їм не зробить бо всіх від міністерства освіти до викладачів різних вузів не говорячи за місцевих чиновників вони можуть купити а ви не мають права де ви живите на юпітері

Сорію 2020-04-06 / 00:24:14
Не має права вона представляти громадян України. Вона - обрана в Угорщині за їхнім громадянством. Просто лізе в справи України як і всяке іноземне г..

соррію 2020-04-05 / 18:07:07
так у цьому й суть справи що за угорськими законами зарубіжні угорці не тільки мають право голосувати на парламентських виборах в угорщині а ще й бути обраними до європарламенту ну а бочкор там представляє зрозуміло інтереси закарпатських угорців та угорщини до речі вона канд.історичних наук її докт. дисертацію нострифікували у києві в інституті історії нан у 2013

сорри 2020-04-05 / 12:37:18
"српаведливості ", ви кому тут (перебачте, не витримав)мозги *бете?

Партія ФІДЕС - це партія якої країни? Не Угорщини часом, яка блокує рух України в НАТО?

І ця Бокоч часом не має громадянства цієї держави, вороже налаштованої до України?

Інтереси якої держави вона представляє в Європарламенті? України, чи, все-таки, Угорщини?

Ви вже зовсім забрехалися.

Засуньтевже нараешті свої брехливі язики в задниці і звідти не витягуйте!

српаведливості 2020-04-05 / 12:14:21
вона громадянка україни тут і проживає а потрапила у європарламент по списках партії фідес

Справедливість 2020-04-04 / 21:22:41
Вона не від України, а звідси родом. До речі, не завжди розумно виглядає, м'яко кажучи.

границя 2020-04-04 / 12:01:59
судячи з другого і останнього фото що старий керівник що ймовірні нові використовують мадярські гроші недаремно фестивалі гентешів леквару турула дають про себе знати до речі Андрея Бочкор Із закарпаття - це єдиний депутат від україни в європарламенті

Справедливість 2020-04-03 / 20:26:55
Іноземне фінансування та втручання у вибори заборонено.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини