У Берегові презентували україномовний "Гастрономічний путівник Закарпаття" (ФОТО)

Оскільки «Гастрономічний путівник Закарпаття» угорською мовою досяг величезного успіху в Україні та за її межами, Закарпатська угорська туристична Рада (КМТТ – ЗУТР) вирішила зробити видання також доступним для читачів українською мовою.

У Берегові презентували україномовний "Гастрономічний путівник Закарпаття" (ФОТО)

Офіційна презентація книги відбулась 6 березня у  бібліотеці Опацої Чере Янош (угор. – Apáczai Csere János) Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

 

За словами Генерального консула Угорщини в місті Ужгороді Йожефа Бугайла, це видання книжкии українською мовою є фантастичним, його не вистачало Закарпаттю вже давно. І хоча обидві версії не вдалось презентувати  одночасно, це все-таки надзвичайна робота. «Українських туристів з інших областей слід також ознайомити із закарпатськими автентичними стравами та напоями, які чекають на них у цьому мальовничому краї», – каже консул. «Одним із найбільших завдань було поділити Закарпаття на так звані «гастрономічні регіони», оскільки вони мали бути створені таким чином, щоб разом становили єдине ціле не лише територіально, а й щодо кулінарних звичаїв», – підкреслив заступник голови КМТТ – ЗУТР Золтан Кармачі. Він також наголосив, що, на його думку, закарпатська угорська кухня зберігає традиційні угорські смаки набагато краще, ніж ресторани власне Угорщини.

Голова ЗУТР Андраш Мештер у своїй заяві зазначив, що після появи путівника угорською мовою вони зробили все можливе для того, щоб «Гастрономічний путівник Закарпаття»  став доступним також і українською.  Він зауважив, що спочатку зібрати, а потім  відібрати ті ресторани, які зрештою увійшли до двомовного видання, було величезною роботою.

«На Закарпатті ми знаходимо угорську кухню у кожному селі та містечку, і хоча вона скрізь різна, але все ж традиційно угорська», – поділився своїми думками колишній голова ЗУТР Йожеф Тарпаї. «Родзинкою» видання він назвав словник «По-закарпатськи», який знаходиться наприкінці цього видання та служить корисним посібником для україномовних туристів, які приїжджають до нашого краю.

Генеральний консул Угорщини у м. Берегово Сіладі Матяш  зазначив у своїй промові: «У сучасному світі існує величезна кількість різних гастрономічних видань, які користуються попитом». А ще привітав усіх із виходом цього успішного видання та наголосив на важливості публікації інших подібних путівників.

 

Карпатоййо

13 березня 2020р.

Теги: страви, угорці, путівник

Коментарі

Краян 2020-03-15 / 21:12:54
Гастрономічний путівник (кур'єр) незабаром приноситиме бограчі під двері квартир, по замовленню через Онлайн, Тай всі познайомляться з стравами.

максу 2020-03-14 / 20:14:09
проблема не в якості видання чи рецептах які там є а в тому що ці всі люди лізуть зі своєю політикою навіть в такі дрібниці як гастрономія
путівник видали на українській мові можливо бо недавно був скандал з тим що староста села гечі не хотів чи не міг виступити на державній мові але ще більша проблема що й угорські дипломати теж не знають української мови вже 30 років а послуговуються російською питання чому

Макс 2020-03-14 / 19:54:12
Так ви напевно праві тепер я узнав що бограч гуляш то чисто українська страва

Вуву до макса 2020-03-14 / 16:08:50
5 кулінарних книжок з післясмаком .
Автор Дарія Цвєк.
А взагалі ці книги перевидавались декілька разів.
Мабуть то у хунів гуляш і бограч ... Те що ваші кочові племена могли готувати в казанах
(Казань. Татарстан)
і чанах (чанахи (турецьке слово)) в екстремальних умовах зарізавши по ходу справи яку небуть тварину.
Як монголи чи казахи коня.
Як і те що жили ви в ЮРТАХ.
PS.
А з плином часу вся кулінарія запозичена від сусідніх європейських народів .
Як і кондитерські рецепти від австрійців- німців ...
французів і італійців.
Де все було запозичене або видозмінене і "зхуняризоване"
Укр.Ключ - хун.Кулч
І тд.

Макс 2020-03-14 / 13:11:55
Шановні не треба так скиглити ,ця книжечка дуже гарна і молодці що переклали її на українську кому не подобається не читайте її а ліпше напишіть наш путівник про українські страви цікаво скільки рецептів булоб в тій книжечці (два)

Вуву до повара 2020-03-14 / 10:38:39
Якби в той довідник ззробити вкладки фотографій як виглядає ор*ска і бррр *вич на якому польто застібається на один гудзик і перебачте ідья*,то з заду
з його жирною "гарматою" то тоді це булаб найкраща і правдивіша реклама йіхнійі кухні і тих наслідків які можна отримати від нейі.
А за одно можна булоб отримати і інформацію про йіх активну діяльність на благо розвитку дружніх відносин між нашими народами.
І кішКОНЯ як перчинку на додачу в той "пуцівник".

Вуву 2020-03-14 / 10:30:06
І я скажу свою думку.
Зробили в принципі добру справу.
Правда ?
А хто скаже що ні ?!
Але зробили хитро і підступно.
Бо якщо не можуть взяти політично ... То ...
То тоді треба брати ГАСТРОНОМІЧНО.
(Як кажуть все з однієйі кухні будаРпешта)
... Андраш Мештер наголосив.
І на чому він наголосив ?
А на тому що ... Хунська кухня є в кожному селі і містечку (Закарпаття) скрізь різна але
ВСЕЖ ХУНСЬКА .
Чуму такий акцент зроблено на цьому .
Та тому що всякі акценти на хунському (на всьому без виключення ... Щоб то не було) повинно додавати прийізджим туристам переконливості в ідейі
того ... що все первинне це хунське а інше це другорядне.
Тбт. "Політична кухня"
або як хочете кухня через політику.
І робиться це з такою подачею і апломбом так наче в нас на Закарпатті ніколи не було Украйінськойі кухні.
Наче не було украйінських страв.
Страв Словацькойі кухні ...
Румунськойі ... Єврейськойі і ніяких інших .
А от тільки йіхня.
Ну і тд і тп.
Ps.
В мене вже давно нема ніяких сумнівів чи ілюзій щодо йіхньойі хунськойі пропоганди.
Бо якщо політичні важелі впливу слабкі ...
ТО ТОДІ СВОЮ ПРОПОГАНДУ РОБИТИМУТЬ НАВІТЬ НА ТУАЛЕТНОМУ ПАПЕРІ.
"ХУНІЯ ОРСАГА ЗЕ БЕСТ"
**********************
Тільки хто в це повірить.?
Ну може ...
Берегівські цігани з табору.

сорри 2020-03-14 / 00:03:36
Такими ось "позитивчиками" будапештці намагаються прикрити весь деструктив від своєї діяльності на Закарпатті

повар 2020-03-13 / 23:56:42
з якого часу гастрономічні путівники презентують генеральні консули а не фахівці з гастрономії зрозуміло що це ще один пропагандистський трюк угорців у яких все підпорядковано пропаганді шкода викладачів і студентів берегівського педінституту які виступили у ролі масовки судячи з виразу їхніх облич без особливого ентузіазму до речі угорці очолюють рейтинг по ожирінню у євросоюзі а про це бугайло забув сказати

НОВИНИ: Соціо

20:29
На війні з росією поліг Євген Балог з Бистриці Чинадіївської громади
11:08
З лютого вартість квитків на потяг до будапешта зросте на 17-21%
15:51
/ 13
30 бангладешців уже оформлюють візи для працевлаштування на Закарпатті
10:55
/ 2
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Максимом Євдокимовим
06:16
/ 1
Кілька вражень про цьогорічних лауреатів премії Михайла Лучкая
15:33
/ 1
У Мукачеві в середу попрощаються з полеглим Героєм Валерієм Сідором
14:27
/ 1
На війні з росією поліг Мека Яшкович з Ужгорода
14:13
Пошуки 74-річного ужгородця, що тривали з кінця грудня, завершилися констатацією непоправного
20:01
/ 4
Петиція про запровадження мораторію на будівництво вітряків на гірських територіях Карпат, попри технічні збої, достроково зібрала необхідну кількість голосів
01:29
/ 1
Надходження загального фонду місцевих бюджетів Закарпатської області за 2024 рік зменшилися відносно 2023 року на 4,1%
17:31
/ 1
На війні з росією поліг Юрій Голінка з Ужгородщини
15:05
У Мукачеві в п'ятницю прощатимуться з померлим захисником Русланом Цибарем
14:32
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Русланом Капальчиком
20:39
/ 4
У День Соборності України два береги Ужа з'єднав "Живий ланцюг"
20:07
/ 2
Міндовкілля зупинило розгляд документів з ОВД щодо забудови полонини Руна вітряками (ДОКУМЕНТ)
18:51
"Укрзалізниця" в лютому запускає нові нічні сполучення Закарпаття зі Львовом та Києвом
11:46
/ 1
На війні з росією поліг Роман Козар з Рокосова Хустської громади
21:48
/ 1
Мукачівські пластуни запрошують доєднатися до ланцюга єдності на честь Дня Соборності
18:16
В Ужгороді сьогодні підписали контракт на постачання місту 9 нових низькопідлогових електробусів
15:15
/ 1
На війні з росією поліг прикордонник Сергій Фомін із Верхнього Коропця на Мукачівщині
20:53
У грудні 2024-го ціни на Закарпатті зросли на 1,2%
20:25
/ 1
За минулий рік на Закарпатті ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 14,1%
17:29
У День Соборності України в Ужгороді організують "Живий ланцюг"
16:46
/ 1
У середу в Мукачеві попрощаються з полеглим на війні з росією Олександром Поповичем
15:20
/ 3
ВІДЕОФАКТ. Ужгородець за допомогою ШІ оживив мініскульптурки, Бокшая і Ерделі та минуле Ужгорода
» Всі новини