Вартість палива в Україні в 2020 році

Вартість палива на АЗС України в лютому знизилася приблизно на 60-70 копійок порівняно з січнем. У порівнянні з груднем 2019 загальна вартість бензину та ДТ знизилася приблизно на 2 гривні. Зменшення цін на пальне має кілька причин, але автомобілістів та підприємців більше цікавить прогноз, як можуть змінитися розцінки в найближчому майбутньому.

Адже, якщо найближчим часом пальне подорожчає, логічним рішенням може стати придбання зараз запасу нафтопродуктів чи паливних талонів, навіть у кредит, взятий на акційних умовах в UltraCash або іншій фінансовій організації. Якщо ж бензин чи дизель і далі будуть дешевшати, то запасатися ними заздалегідь немає сенсу. Тому спробуємо з’ясувати, що ж відбувається на ринку АЗС України та розглянемо прогноз, якою буде вартість палива в 2020 році.

Принцип формування цін на пальне

На ціноутворення в паливній галузі України впливають:

  • світові ціни на нафту;
  • витрати на переробку нафти;
  • транспортні видатки;
  • місцеві податки і збори в Україні.

За словами Леоніда Косянчука, директора Торгового Дому «Сан Ойл», близько 48% від вартості бензину та 41% – дизпалива складають акцизи та податки. Трохи більше половини ціни залежить від закупівельної ціни нафтопродуктів.

В зв’язку з тим, що на міжнародному ринку нафта у січні-лютому подешевшала, впала і ціна на продукти її переробки. Саме тому у 2020 році українці почали залишати на АЗС трохи менше грошей за той же об’єм пального, ніж у минулому році.

Долі витрат на переробку та державні збори у розцінках на пальне в Україні можна б вважати цілком обґрунтованим, за виключенням одного нюансу. Хоч вартість бензину чи дизпалива у нас є однією з найнижчих в Європі, прив’язка акцизу до євро (замість національної валюти) стає причиною переплати споживачів. Для виправлення ситуації НБУ запропонував змінити модель оподаткування, прив’язавши акцизи до гривні. Від того, чи буде ця ініціатива втілена в життя, залежить прогноз щодо вартості палива в 2020 році.

Яких змін в вартості палива слід чекати: прогноз на 2020 рік

Головним фактором, від якого залежать розцінки на пальне, є динаміка цін на нафту. Наразі вони знижуються у зв’язку з епідемією коронавірусу в Китаї та викликаним нею зниженням попиту. Прогнози експертів свідчать, що в першому півріччі суттєве подорожчання нафти малоймовірне, тому ціни на бензин, дизпаливо і газ навряд чи істотно зміняться.

Що стосується ринку України, то локальні прогнози залежать від долі договорів щодо імпорту нафти з Росії до Білорусі. Близько третини палива на українських АЗС виготовляється на білоруських НПЗ, тому не підписані договори між країнами стримують падіння цін на пальне. Якщо Білорусь підпише домовленості з Росією і відновить поставки, прогноз щодо цін в Україні буде оптимістичним для споживачів. Якщо ж цього не станеться – значного зниження цін чекати не слід.

Третім фактором виступає акцизна політика держави. Наразі збори, встановлені в євро, змушують нафтовиків застосовувати подвійну конвертацію (долар, євро і гривня), що призводить до збільшення кінцевої вартості нафтопродуктів. Так, при теперішній моделі оподаткування подорожчання європейської валюти на 1 гривню призводить до зростання цін палива на 77-92 копійки. Якщо ж акциз буде переведено до гривні, то приріст за прогнозами складе лише 52-53 копійки за літр. Якщо курс національної валюти і надалі буде стабільним, то ціна на бензин в 2020 році істотно не зміниться незалежно від моделі оподаткування. В будь якому випадку більшість експертів сходиться на прогнозі, що зниження розцінок на нафтопродукти до рівня менше 1 долару за літр не відбудеться.

06 березня 2020р.

Теги: пальне, нафтопродукти, бензин

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини