В УжНУ презентували книги про закарпатців-жертв політичних репресій (ФОТО)

У четвер, 27 лютого, у приміщенні читальної зали Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету відбулася зустріч з керівником редакційно-видавничої групи обласної Книги «Реабілітовані історією» Олексієм Корсуном та директором Закарпатського музею жертв сталінських репресій – Яношем Мешко.

В УжНУ презентували книги про закарпатців-жертв політичних репресій (ФОТО)

Янош Мешко ознайомив присутніх із подіями 1944-1945 років в контексті встановлення радянської влади на Закарпатті та початку масових репресій проти місцевого населення. Були презентовані унікальні світлини та документи даного історичного періоду.

Олексій Корсун представив книги про  репресованих і незаслужено очорнених закарпатців,  жертв політичних репресій "Закарпатські втікачі в СРСР: через табори ГУЛАГу і Бузулук до рідних Карпат. 1939-1949 рр.",  "Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси. 1944-1955 рр.", та збірник архівних документів і матеріалів "Взаємодія обласного партійно-радянського керівництва з репресивними органами в період соціалістичної розбудови Закарпаття та його комунізації. 1946 - 1953 рр."

Збірник архівних документів і матеріалів — “Закарпатські втікачі в СРСР: через табори ГУЛАГу і Бузулук до рідних Карпат. 1939—1949 рр.”, що тематично поєднаний з раніше виданим (2008 р.) збірником “Закарпатські втікачі в СРСР. 1939—1941 рр.” висвітлює складну сторінку історії краю, пов’язану з масовим нелегальним переходом громадян Карпатської України (Підкарпатської Русі) в СРСР. Він був спровокований наслідками березневої 1939 року окупації краю та втраченою надією на мирну розбудову своєї щойно започаткованої карпато-української державності.

 Як зазначають упорядники збірника, довготривале замовчування правди про табірні поневіряння краян, які під впливом комуно-партійної пропаганди і своєї перебільшеної уяви про “щасливе життя в країні Рад" наважувались втікати з рідних домівок, відразу попадаючи на радянській території в табори і тюрми НКВС, як і обмежений доступ широкому загалу дослідників до архівних документальних масивів, значно ускладнили процес наукового і публічного висвітлення багато в чому трагічних сторінок нашої минувшини.

До збірника включені документи з фондів державного архіву Закарпатської області (ДАЗО), Галузевого державного архіву СБ України (ГДА СБ України), архіву Управління СБ України в Закарпатській області, більшість яких друкується вперше, а також спогади учасників минулих подій, окремі публікації з періодичних видань і документальних збірників та інші матеріали, що характеризують один з переломних періодів в історії Закарпаття.

До збірника “Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси. 1944-1955 рр.” увійшли унікальні документи, які зберігались або ж зберігаються у центральних архівах Російської Федерації - “Особом архиве” Главархіву СРСР, Центрі зберігання історико-документальних колекцій, Російському Державному воєнному архіві, Державному архіві Російської Федерації, Центральному архіві Міністерства Оборони Російської Федерації, Російському Державному архіві соціально-політичної історії тощо.

Значна частина документів - матеріали з архівних фондів СБУ та МВС у Закарпатській області, Державного архіву області, а також з приватних збірок.

Більшість поданих у збірнику документів друкується вперше. Вони  ж дозволяють послідовно простежити розвиток доленосних для Закарпаття подій у повоєнний період, - резюмував історик Сергій Федака.

Збірник є фактично першою спробою систематизувати основні архівні документи радянських урядових та керівних органів державної безпеки, внутрішніх справ, військового командування 4-го Українського фронту на підставі яких фронтові органи НКВС і підрозділи військової контррозвідки “Смерш”, а пізніше — МДБ та МВС, за участю місцевих управлінських і комуно-партійних структур провели у 1944-1946 роках депортаційні акції проти частини населення Закарпатської України, - розповів Олексій Корсун.

У збірнику "Взаємодія обласного партійно-радянського керівництва з репресивними органами в період соціалістичної розбудови Закарпаття та його комунізації. 1946 - 1953 рр." представлений соціально-політичний зріз становища різних верств населення регіону у перші повоєнні  роки. Показано наочні факти спільних силових дій комуністично-партійних і репресивних органів проти місцевих мешканців Закарпаття.

28 лютого 2020р.

Теги: жертви, репресії, книга, презентація

Коментарі

Мигаль 2020-02-29 / 16:57:53
Дуже бим хотів знати, ош кулько людий было розстрілйано, кулько засужено, а кулько лічилосйа методами совіцькойї психійатрійі из 1944 по 1989 гуд (за 45 годув) за русинськый буржуйазный нацийонализм? Ци йе така статістіка у славных органув ЧК?

TIMOFEI STROKACH 2020-02-28 / 17:40:19
Гуляючи в Берегово під♡Золотою Павою♡, чи♡готелем Закарпаття♡то все одно,що гуляща гулянка-дотація під стіною Кремля чи КДБ Луб'янки,з дізайном смерті Нємцова.

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 7
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини