Скандал у Гечі: урочисте відкриття фестивалю гентешів довірили угорцям, а не керівнику Закарпаття (ФОТО)

Першим перед гостями відомого міжнародного фестивалю виступив угорський посадовець Ендре Борочі, другим – консул Матяш Сіладі, і лише за ними – в.о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко.

Скандал у Гечі: урочисте відкриття фестивалю гентешів довірили угорцям, а не керівнику Закарпаття (ФОТО)

У суботу, 25 січня, у селі Геча на Берегівщині відбувся вже традиційний XII Міжнародний фестиваль-конкурс різників-гентешів «Діснотор», у якому взяли участь 15 команд із Сербії, Румунії, Угорщини та України. Організатором заходу традиційно виступило Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ, KMKSZ)

На урочистому відкритті фестивалю були присутні представники влади, серед них і тимчасово виконуючий обов’язки голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко, закордонні гості, учасники фестивалю.

На захід традиційно запросили і угорських високопосадовців. Крім консула Консульства Угорщини у Берегові Матяша Сіладі, свято відвідав і заступник голови Саболч-Сатмар-Березької обласної  ради Ендре Борочі.

Але, за інформацією відвідувачів фестивалю, організація заходу була розкритикована гостями і туристами, які були присутні на фестивалі, адже  голова Гечі Андрій Мештер право відкриття та першого вітального слова надав саме Ендре Борочі, а не тому, хто уособлює на українському Закарпатті державну владу, як традиційно відбувається на такого роду святкуваннях.

Знехтували організатори заходу й присутністю на фестивалі-конкурсі україномовних жителів регіону та туристів, виголошуючи промови угорською мовою без відповідного перекладу на українську, що ускладнювало розуміння того, що відбувається, та викликало негативну реакцію серед запрошених і гостей, адже загальна кількість осіб, що відвідала «Діснотор», сягала 2 000 осіб.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, у 90-х роках угорські законодавці перейменували область Саболч-Сатмар на Саболч-Сатмар-Берег, в такий спосіб «приєднавши» до неї землі колишнього комітату Берег, які нині є виключно територією України. Наміри щодо такого топонімічного ревізіонізму Угорщина виношувала ще з кінця 80-х, однак реалізувати змогла після розпаду СРСР, в період становлення незалежної України.

ДО ТЕМИ:

Угорщина все-таки просила Росію захистити її меншину на Закарпатті (ФОТО, ДОКУМЕНТ)

30 січня 2020р.

Теги: гентеш, різник, Геча, Угорщина

Коментарі

Катерина до "інкогніто" який апелював до мене 2020-02-06 / 11:51:48
Не соромтеся бодай якимось іменем або НІКом назвати себе.
Це так , для зручності дискусії.
Угорщина була взята за приклад, оскільки є найбільш типовим у відносинах із спекулянтом Соросом. Все максимально прагматично.
Сорос - єврей, колишній громадянин Угорщини. Свого часу покинув цю країну і перебрався до Солучених Штатів. На біржових спекуляціях, через що мав певні проблеми із законом, зумів нажити капітал. Яким чином і у співпраці з ким.....ми це не будемо розглядати. Для загального розуміння......знаходиться в фінансовій обоймі Родшильдів, і прихильником та спонсором демократів США. Людина через яку проводилося фінансування кольорових революцій на Балканах, Грузії та в Україні, що американці навіть і не приховували.
Таким чином приводилися до влади в цих країнах лояльні люди. Десь диктатори по характеру як Саакашвілі, а десь безхребетні як Ющенко.
Гейпаради, біженці, розгойдування суспільства по критичним проблемам, внесення смути - це все методи керованого хаосу, в якому реалізовуються схеми на коливаннях цін , курсах нац.валют та побудови фінансових пірамід.
І повірте, просто так ніде і ніщо не фінансується. Все має свою ціну.
Саме через приналежність до демократів оточення Трампа прямим текстом виставляло претензії ЗЕ стосовно його оточення.....оточення ворогів Трампа. Глибину несприйняття та неприхованої ворожнечі двох політичних таборів США ми вчора мали змогу спостерігати на завершальному етапі процедури імпічменту, коли Трамп відмовився подати руку голові Палати Представників США (безпрецедентно!), а та у відповідь демонстративно розірвала копію промови Трампа.
Ніхто не возхваляє Орбана. Це яскравий приклад переходу від співпраці до протистояння з Соросом. Орбан, на відміну від наших керманичів, зайняв державницьку позицію і став на сторону угорського народу......на сторону народу, а не Сороса чи Родшильдів. І на грунті протистояння демократам став союзником республіканців і Трампа.
Я живу в багатонаціональному, мультікультурному, мультірелігійному краї, пишаюся цим і не сприймаю людиноненависницьких поглядів.
Я тут народилася, живу і не маю жодного наміру нікуди їхати, на відміну від остарбайтерів та іноземних заробітчан на топ-посадах в уряді та державних монополіях. Тут з покон віків жили мої предки.

До знак питання 2020-02-05 / 23:01:00
То питання би треба адресувати не до Дорна а послу ідяртову.

знак питання 2020-02-04 / 18:26:04
Це адресовано "Дорну"

знак питання 2020-02-04 / 18:24:57
Який стосунок до фестивалю, який проводиться на українському Закарпатті, має найвищий представник влади України в регіоні, думаю, розуміє кожен. Аот яке відношення, крім, зрозуміло, політичного, має до цього фестивалю чиновник сусідньої держави - заступник голови Саболч-Сатмар-Березької обласної ради, якому першим надали слово?

до катерини 2020-02-04 / 17:08:16
дивно що як людина яка вболіває за україну і яку не ціківлять уорці й орбан так багато присвячує місця його восхвалянню думаю орбан неправильно оцінює сороса бо приписує йому лише вплив на гейєвропу насрпавді він уже керує і росією бо інакше росіяни не зілізли б в сирію лівію центральну африку і роздмухували б там війни щоб було більше біженців для сороса йому залишилося підімяти лише китай та індію і тоді вже зможе мільрди біженців направити на угорщину як єдиний оплот правильних цінностей

Дорн 2020-02-04 / 16:14:18
Я,не проти Гетманенко,але яке відношення він мае до фестивалю. Не треба було навідь їхати .

Вуву 2020-02-03 / 22:23:14
Ні!
Нема ніякойі різниці.
Бо один "робить вигляд" на публіку
що проти сороса.
А інший хоче грошей "любою ціною" навіть від сороса.
А бабу Анжелу вже нічим не злякаєш після виходу Англійі.
Хунія в ЄС потрібна хіба що як ринок збуту продукційі і товарів.
А так вони там в тому ЄС ...
ЯК ДО СРАКИ ДВЕРІ.

Катерина до інкогніто 2020-02-03 / 21:49:48
В тому то й річ, що я дивлюся на свій двір. І це той двір, який зараз грабують всі кому не лінь, всякого роду ЮЕСпюрсюн, які навіть не приховують , що є дебілами та профанами. І наші сусіди судять про нас по нашим , так званим, керманичам.
Проблеми Орбана мене не обходять. Цим нехай угорці паряться, вони йому дали мандат довіри. На останніх парламентських виборах ФІДЕС (партія Орбана) набрала 76% голосів. Після чого Орбан у відповідь на тиск щодо розподілу сірійських біженців та спекулянта Сороса, відкритим текстом в очі сказав фрау Меркель, що якщо не заспокоїться, то в слід за Англією так само поставить питання про референдум. Результат не забарився....Меркель сіла на задницю.
От тільки, на відміну від наших керманичів, він може собі дозволити вшию гнати з своєї країни спекулянта Сороса, а у нас уже другий керманич поспіль стоїть перед спекулянтом у цікавій позі.
Різницю відчуваєте?

катерині 2020-02-03 / 18:36:48
пан орбан у свій час теж був грантоїдом у сороса це коли він хотів навчитися політики і не був при владі а тепер йому сорос теж добрий бо можна використовувати його для залякування простаків пан орбан такаж маріонетка як і наші керманичі захотів минулого року трамп поговорити з ним і про укріїну викликав на коврик побалакав 15 хвилин і відпустив а коли путін кивне пальчиком біжить туди сказали приїхати в німеччину їде і тепер хоче зустрічатися із зеленським а той з ним бо трамп сказав якби в україні не поважали мадяр то над мукачевом не стояв би обеліск з турулом піраміда на верецькому перевалі ракоці в берегові не майоріли б угорські прапори на цервах в центрі берегова і ще можна продовжувати і це при тому що самі угорці тотально ігнорують українські закони а отже не поважають її жителів тому подивіться спершу на свій двір а потім повчайте інших

До Вуву 2020-02-03 / 00:07:56
Треба їм свиню на свою емблему вліпити.

Вуву 2020-02-02 / 21:20:04
Хах
А я думав КоМуністи - КомСомольці.

До "До Вуву" 2020-02-02 / 19:05:10
Політичні різники. Дбають про угорську меншину точно так, як ті, хто вирощує свиней на м'ясо. Доглядають, щоби на них заробити.

До Вуву 2020-02-02 / 18:22:33

КМКС - товариство гентешів?

Вуву до говерли 2020-02-02 / 04:23:33
Кипчаки ... Так вони є в Казахстані . А от щодо половців
... То навряд чи між ними була якась спорідненість чи привязка.
В хуній є слабенькі спроби відроджувати мову кипчаків і йіх культурно побутову самобутність
... проте з певних причин і обставин цей процес дуже кволий і вялий.
Пишу хуни як похідне від hungaria ... Яке може видозмінюватись в гун ... Гунгарія.
Як приклад хельсіки в гельсінки
Або хокей в гокей
чи хеннесі в геннесі
І взагалі хуни/гуни це лишень одне з племн того мішаного "ВІНГРЕТУ" який в нас по сусідству.
Але домінанта за "болотонщиками"
Mud'ьярами.

Вуву 2020-02-02 / 04:08:57
Неспиться .
Читаю. Пишу.
Катя написано так як було ...
Бо так було.
Тільки ну вибач ... Привязка якась не зовсім . "як привяжи кобилі хвіст".
Ну невже Гетманенко про все це думав у той час.
Та ні. Він лишень думав що сказати експромтом по ходу свого виступу так щоб не виглядати дурнем.
І то все.
Тому я не став би так привязувати оде до другого іще й тому що виступ байдена це пісні політиків "першойі ліній"
А виступ колишнього "оадівця" на
свинячому базарі ....
Ну це навіть не тема для обговорення.
(В буквальному розумінні).
Ну це моя думка.

Катерина 2020-02-02 / 00:10:12
до Говерли
З таким задоволенням почитала ваш допис!
І це не сарказм.....це щира правда. І я не жартую.
За знання історії - непогано.
За стратегічне мислення - Омелян №2 !!!
Не в образу для вас.....
Той також стратегічно мислив. Гіперлуп...нюВасюкі...загарніцанампоможет....ну і т.д.
А тепер до всіх інших і по суті.
Чого ви так обурено реагуєте з черговості виступів представників?
В.о. голови ОДА проковтнув?
Проковтнув !
Значить представник місцевого органу влади в цьому нічого поганого не побачить.
А чому його реакція така?
Тому, що бачить аналогічну поведінку вищого керівництва нашої держави.
Тому, що уже є неодноразовий приклад меншовартістної поведінки наших керманичів....і це на самому високому рівні держави!!!
Ну-у-у якщо Д.Байдену було дозволено провести нараду в адміністрації президента, на якій Пийтер Олексійович сидів за столом збоку як його підлеглий на рівні з іншими керівниками державних структур.....і це по телебаченню показували на весь світ......москалики зловтішалися і смакували як десерт!!!
Якщо Д.Байден вказува Пийтер Олексійовичу кого з якої посади зняти , а кого куди призначити.....про що не соромився вихвалятися перед журналістами у себе в країні.
Якщо іноземні посли дозволяють собі давати доручення керівництву нашої держави.....
Якщо жодне рішення керівництво держави не могло собі дозволити прийняти , поки не порадилися з "нашими партнерами", про що навіть не соромилися виголошувати на всю країну.....
Якщо без дозволу МВФ бояться навіть чхнути....
Якщо УЖЕ НАВІТЬ Сорос рулить нашими керманичами......і якщо раніше він їх своїми грандами підкормлював , аби в Україні представляли його інтереси, то зараз уже за наш рахунок, з наших податків, з космічними зарплатами уже ми їх утримуємо, але вони не в наших, а в його інтересах продовжують працювати !!!
Якщо уже й нове керівництво держави продовжує стояти в позі "Чевоізволітє"....то скажіть будь-ласка.....чого ви чекаєте від в.о голови ОДА, який не поступово по кар'єрним сходинкам йшов до цієї посади, а "нове обличчя" просто взяли і поставили на посаду заступника голови ОДА.
Ви що? І вправду вірите, що чудеса бувають?
Ну, звідки йому знати що і як ?
А по великому рахунку, все набагато простіше. Яку повагу ви очікуєте від угорськомовного населення України, якщо самі демонструєте неповагу до них....до їх культури.....до їхньої мови?
Тут все по взаємності...як кажуть москалі...какой прів'єт - такой атв'єт.

Говерла 2020-02-01 / 22:17:18
до Вуву
Ото любите ви називати угро-фінів (мадярів) хунами.
Але не знаєте, звідики ті хуни походять.
Хуни - то є також кумани, в 12-13 стоіччях в Русі їх називали кіпчаки.
То були звичайні половці, які надійшли з східних степів і жили під руськими
границями. Були русяві і схожі на русів. Коли відбулася навала могло-татар,
то ті монголи заганли велику частину куман в чистину Європи окуповану
мадярами. А частина, яка лишилася на ліому березі Дніпра і аж до Дону -
ті стали разом з русами /руснами згодом запорозькими козаками, причому
она снова наша руської мови (наразі - украснська мова).

Отже, знаючи таку історію, тепер треба зсередини почати розгойдувати
мадярське суспільтво аби кумани - вони ж сьогоденні хуни - відійшли в
самостійну автономію від суто угорського етносу. Хуни-кумани мають
вставить малярам вимогу: дайте автономію і поврніть нам нашу могу!
Те саме мають робити і українці: мадяри мають звільнити Лівобережжя Дунаю
для слов'янських поселень.

До "укра" 2020-02-01 / 20:43:45
Хто такі ваші "наші недоумки" і які провокації вони роблять разом з Києвом?

свобода 2020-02-01 / 20:11:50
щоб розуміти дії угорців тут потрібно знати що думають їх лідери там в будапешті адже не секркт що угорщина утримує майже всіх закарпатських угорців і не тільки їх ну і звісно хто платить той і музику заказує а їх лідер говорячи про україну у 2018 сказав що він не бачить членства україни в нато реальність її членства в євросоюзі - зеро а замість нової української держави він на той час бачив економіку україни яка дрейфує в сторону боргового рабства виходячи з цього бачення прцесів вони й проводять свою конкретну політику на закарпатті і в україні

До укра 2020-02-01 / 16:54:42
А ми ся дурні гризиме! Скоро в Берегово прийдеш, як на мадяри.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини