Новий освітній закон, яким невдоволені угорці та росіяни, наразі заблоковано у парламенті (ВІДЕО)

Не встигли за новий освітній закон проголосувати, як його вже й заблокували. У центрі уваги – мовне питання. А все тому, що в документі законотворці прописали моделі навчання державною у школах нацменшин. Тож уже традиційно за російську вступилися колишні регіонали. Постанову про скасування цього закону навіть зареєстрували у парламенті. Водночас представникам громадських організацій Угорщини цей закон теж не подобається. Що передбачає документ і як на це реагують безпосередньо у школах – з'ясовували кореспонденти "5 каналу".

Новий освітній закон, яким невдоволені угорці та росіяни, наразі заблоковано у парламенті (ВІДЕО)

В Одеській гімназії №5 учням від початку нового семестру частину предметів викладають двома мовами: державною та російською. Восьмий клас – один із п'яти російськомовних у навчальному закладі. Двомовність у російськомовних класах запровадили поки на уроках фізкультури, трудового навчання, образотворчого мистецтва, основ здоров’я та історії України.

"Були своєрідні протести, але потім ми з батьками розмовляли і говорили про те, що треба щось змінювати, адже дітям у подальшому треба спілкуватися українською мовою правильно, всі іспити – також українською мовою. Тому зараз все добре", – розповідає вчителька історії Олена Аністратенко.

У такий спосіб гімназія готується виконувати закон про загальну середню освіту, ухвалений 16 січня. Українську у школах нацменшин вивчатимуть за трьома моделями:

Перша – рідною мовою навчатимуться корінні народи. Приміром, кримські татари;

Друга – материнською мовою викладатимуть у початкових класах нацменшин, мови яких належать до Європейського Союзу. До прикладу: румунська, угорська, польська тощо. Вже з 5-го класу не менше 20% програми має викладатися українською. У 9-му – не менше 40%. А зі старшої школи всі 60% - державною;

Третя модель стосується, зокрема, російської. Для початкової школи предмети викладатимуть материнською. А з 5-го класу 80% матеріалу читатимуть українською.

В одеській гімназії запевняють: проблем із впровадженням норм освітнього закону не бачать. "Я, дійсно, не бачу проблеми переходу. Для мене 80% не є критичними", – переконана директорка освітнього закладу Ірина Болгарина.

З 2020 року російськомовні школи перейдуть на навчання українською – міністр

Але критичним є для тієї держави, яка через мову розв'язала війну на сході України. Про дискримінацію російськомовних в Україні лементують у Росії. Відповідні заяви ретранслюють народні депутати від фракції "Опозиційна платформа - За життя". Постанову про скасування закону не забарилися – зареєстрували у парламенті.

Водночас, у профільному міністерстві кажуть, що закон про повну загальну середню освіту – це компроміс, якого під час консультацій досягли з представниками нацменшин.

"Ті позиції, які викладені у п'ятій статті закону "Про повну загальну середню освіту" свідчать про рівень цього компромісу, на який могла піти держава в освітньому процесі", – коментує заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Мовне питання гостро стоїть й на Закарпатті. Так, одна зі шкіл в Ужгороді – угорськомовна. Тут державною викладають українську мову та літературу, фізкультуру та захист вітчизни.

"Суттєвим є питання, чи відсоток викладання української мови залежить від кількості годин, чи від кількості, наприклад, предметів. А це зовсім різні цифри", – наголошує заступниця директора з навчально-виховної роботи гімназії Єва Борисова.

Тим часом представники громадських організацій Угорщини заявляють: пропозиції низки європейських відомств взяті до уваги не в повному обсязі, а термін, визначений законом для переходу на українську мову, закороткий.

"Треба щонайменше до 10 років. Адже люди не підготовлені для того, аби це питання сьогодні ворушити. А законодавство поставило таку наріжну точку, що це повинно бути у 2023 році", – каже голова Демократичної спілки угорців Ласло Зубанич.

Водночас Україна сподівається, що освітній закон налагодить відносини з Угорщиною. Позаяк чільник закордонного відомства Петер Сійярто раніше заявляв: розблокують Комісію Україна-НАТО тільки після внесення поправок до законів про мову та освіту.

Закон про загальну середню набуде чинності після того, як його підпише голова Верховної Ради та президент. Але поки що вони зробити цього не можуть, оскільки наступний сесійний тиждень почнеться 4 лютого. Саме на ньому мають розглянути постанову, що блокує підписання.

Евеліна Михайленко, Руслан Альмухамедов, "5 канал"

26 січня 2020р.

Теги: освіта, нацменшина, угорці, Угорщина

Коментарі

Справедливість 2020-01-27 / 22:14:12
Класно клоун подякував своїм мадярським зедаунам за те, що вони за нього більшість голосів віддали. Молодець, бубочка.

Читач до Катерини 2020-01-27 / 16:15:38
Сідайте на автобус і в берегівський район у школи. Там зустрінете дітей,які ЗОВСІМ не знають ніякої іншої мови, окрім рідної мадярської!!! Хоча наче до тепер вчили українську. І ви далі будете торочити свої мантри про мовне навчання дітей мадярської меншини!!! А потім в автобус і в Magyarország! Прошу там знайти дітей, які є громадяними Magyarország і не знають державної мови і не бажають її знати, бо не вчать!!! Дость спекулювати цим питанням!!! Треба просто вчитись мові держави, в якій Ви проживаєте!!! Чудово зробили свого часу прибалти - не склав екзамен на знання державної мови - не отримав громадянства!!! А що, зараз Magyarország видають свої паспорти без знання мадярської мови? Ні! То чому на українську можна нас...ти?

Макс 2020-01-27 / 08:07:09
До ссорі та хіба Катерина на не зрозумілій вам мові написала?

Макс 2020-01-27 / 08:02:40
Ніка як ви уявляєте приєднання нашої території до Угорщини?

Ніка 2020-01-26 / 23:52:04
Домагаючись обовязкового вивчення української мови угорцями, як і представниками інших націонвльних меншин, держава реалізує програму соціалізації в Україні громадян усіх національностей, розширює, а не звужує права представників національних меншин, забезпечуючи через систему освіти збереження їхніх рідних мов.Угорська меншина зараз схожа на гетто, завдяки "турботі"Угорщини, анклав, де "вибір без вибору" = напрямок один працювати і жити тільки в Угорщину. Але навчатись безкоштовно у нас на Закарпатті, бо та "Україна,яка не дбає про угорців" відкрила Аж 5 факультетів у виші, де викладання ведеться 70відсотків угорською мовою, іншими словами угорськомовних.

Ніка 2020-01-26 / 23:25:38
Ситуація,що склалася сьогодні навколо питання мови освіти угорців Закарпаття, =це наслідок недооцінки Україною можливості переростання питань мови,освіти,культури в інструмент політичного протистояння, тиску задля розв язання Угорщиною далекосяжних стратегічних питань, що загрожують цілості і непорушності території України. "Тріанонський синдром" ще жевріє в правлячих колах угорців. І стратегічна мета = в недалекому майбутньому приєднати Закарпаття до Великої Угорщини....

сорри 2020-01-26 / 19:42:39
Для того, щоби щось довести, треба мати факти і аргументи

Кіса 2020-01-26 / 17:38:35
До катерини ви праві на 100% але не мерегуйтеся і так недокажете ім нічого

сорри 2020-01-26 / 17:12:01
Катерині
На ці ваші будапештські пропагандистські мантри і тут, на цьому сайті, і на інших вже сто разів були відповіді.
Точно такі, точніше - суттєво жорсткіші щодо мови нацменшин, освітні закони діють і в сусідніх євросоюзівських Словаччині, Румунії, Польщі і т.д.
Тому припиняйте скиглит і вчіть державну мову країни, в якій живете.

Катерина до Читача 2020-01-26 / 15:54:41
Ви або не розумієте суть проблеми, або навмисно перекручуєте деякі моменти.
По-перше : учні угорської меншини вивчають державну мову у школах. Предмет - українська мова.
Ніхто з них проти цього не виступає.
По-друге : навіть у часи тоталітарного радянського режиму вони мали змогу навчатися на рідній мові і так само вивчали державну мову....расєйську, як мову "мєжнаціанального абщєнія".
Навіть сов'єти не додумалися нав'язувати мову навчання.
До речі...галичани ненавидять расєйську по тій простій причині, що свого часу сов'єти її їм навязували. Це те , що вони уже у власній незалежній Україні з успіхом навіть переплюнули ! І при цьому не соромляться називати себе проєвропейськими демократами !
По-третє : в Угорщині компактно проживаюча нацменшина має право навчатися на рідній мові і так само окремим предметом вивчати державну угорську мову. Питання лише в тому, що там немає компактно проживаючої української або іншої нацменшини. Все дуже просто....Угорщина за результатом двох останніх воєн не набувала, а втрачала свої території. Так уже склалося.
По-четверте: Угорщина одна з перших країн визнала Україну як незалежну державу в її територіальних кордонах і не заявила та не заявляє територіальних претензій.
По-п'яте: Україна , як держава взяла на себе зобов'язання щодо гарантування прав нацменшин.....в тому числі і право на навчання на рідній мові.....що з успіхом наразі почала ігнорувати.
Українці повели себе як справжні господарі "свого слова"......слово дав....слово забрав.
Тому така реакція наших сусідів. І не тільки угорців......
Навіть наші господарі....вибачте....заокеанські партнери......визнали перегиб України в цьому питанні !!!

Читач 2020-01-26 / 10:51:31
Нехай мадяри та росіяни дадуть відповідь на запитання: чи дозволено учням не вчити державну мадярську та російську мови у їхніх республіках - в РФ та Magyarország а вчитись на будь-якій мові, що забажаєш, назвавши її мовою нацменшин? Чи є таке там у них (в РФ та Magyarország), чого вони вимагають в Україні? В РФ та Magyarország дозволено не знати, не говорити і не вчитись державними мовами?

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини