Закарпатський народний хор виступив перед школярами в Ужгороді

Емоційним і зворушливим виявився концерт Заслуженого академічного Закарпатського народного хору для учнів Ужгородської спеціалізованої загальноосвітньої школи І ст. №1 з поглибленим вивченням англійської мови (директор – Еріка Черкашина), який відбувся 22 січня у залі Закарпатської обласної філармонії.

Закарпатський народний хор виступив перед школярами в Ужгороді

Хоча концерт припав на День Соборності України, програмі зробили акцент на народній пісні і танцях, а почали з відомих колядок, оскільки ми щойно провели різдвяні свята. Коли ж хор заспівав «Щедрика», керівник колективу Наталія Петій-Потапчук повернулася до глядачів і жестом запросила приєднатися до співу. Малеча охоче підхопила знамениту мелодію, тож цей твір об’єднав усю залу. Наступне веселе пожвавлення серед присутніх викликала поява на сцені танцюючого Ведмедя (вокально-хореографічна композиція «На Кичерці», солістка – Мирослава Копинець, Ведмідь – Василь Матій). 

Та емоційною кульмінацією концерту став інший епізод. Річ у тім, що саме цього дня, 22 січня, виповнилося б 76 років солістці Закарпатського народного хору, народній артистці України Кларі Лабик-Попович. Клара Балог понад півстоліття була окрасою цього колективу, а з 1991 року ще й паралельно викладала спів в Ужгородській лінгвістичній гімназії ім.Т.Г.Шевченка, а згодом саме в тій школі, вихованці якої знаходилися в залі. Тож слова ведучої концерту Наталії Делеган про цю велику артистку й улюблену вчительку кількох поколінь неймовірно розчулили присутніх у залі її учнів і колег. Закарпатський народний хор вшанував пам’ять Клари Лабик виконанням жартівливої закарпатської народної пісні, що була улюбленою в її репертуарі – «Співала би-м, не є кому» (соло виконала Вікторія Тимко). Саме такою – веселою, яскравою, дзвінкоголосою, життєрадісною і товариською, закоханою в народне мистецтво і рідну землю, відкритою до людей і до всього прекрасного – вона й залишається в нашій пам’яті. Адже ще півтора року тому Клара Ласлівна сама виходила на сцену, виконувала сольні номери, приводила своїх вихованців на концерти і неодноразово залучала їх до спільних із Закарпатським народним хором проектів. Клара Лабик обожнювала обидві сфери своєї діяльності. А вдячна публіка і малі школярі завжди відповідали їй взаємністю. Тож дуже символічно, що цей концерт відбувся саме цього дня, в цій залі і для цього глядача. 

Одразу після концерту хорова група колективу вирушила до пл.Народної, де взяла участь в урочистостях з нагоди Дня Соборності України.

Клара Лабик (22.01.1944 – 19.09.2018) народилася на Радванці у простій родині. Змалечку полюбила народну пісню, займалася у художній  самодіяльності, виборювала призові місця на різних оглядах і конкурсах.

Пристрасна любов до народної творчості привела її до Ужгородського музичного училища на відділ хорового диригування, де її вчителями були І.Сопко, О.Левитська та інші талановиті педагоги. І вже в 1963 р. Клара Лабик стає артисткою Закарпатського народного хору. Художнім керівником і головним диригентом колективу на той час був Михайло Кречко, який багато уваги приділяв вихованню у хористів високої вокальної і сценічної культури, постановці голосу, виробленню чіткої дикції, поєднанню академічної і народної манер співу. Все це стало доброю школою вокальної і хорової майстерності для молодої солістки. Її самобутній талант цінували й усі наступні керівники колективу, та особливого розквіту співоча кар’єра Клари Лабик зазнала за Миколи Попенка. Понад чверть століття вона складала прекрасний дует із Оленою Поляк. 

У середині 80-х років композитор і музикант Михайло Керецман створив при обласній філармонії естрадно-концертний ансамбль «Закарпаття», куди запросив  К.Лабик та О.Поляк. Та все ж понад півстоліття співачка присвятила натхненній праці в Заслуженому академічному Закарпатському народному хорі, більше 20 років у ансамблі «Угорські мелодії», певний час виступала і в складі філармонійного «Музичного лекторію». З 1991 року викладала спів в Ужгородській лінгвістичній гімназії імені Т. Г.Шевченка, згодом в ЗОШ № 1.

Репертуар Клари Лабик складали відомі закарпатські, угорські, словацькі народні пісні. Серед кращих дуетів з Оленою Поляк – «Тече вода каламутна», «Ой, засвіти, місяченьку», «Серед села дичка», «Ой, у саду ружа посаджена», «Іванку, Іванку, з того боку ярку», «Ой, заграли музиченьки» та ін. Всього ж у творчому доробку народної артистки було більше сотні народних та авторських пісень, зокрема таких відомих композиторів, як І.Мартон, М.Попенко, П.Рак, В.Гайдук, В.Кобаль, В.Попович, В.Калинич, В.Олексин, Т.Минович тощо. У 2008 році народну артистку було удостоєно звання Почесного громадянина м.Ужгорода.           

 

Таїсія Грись, ЗАЗНХ  

24 січня 2020р.

Теги: школярі, виступ, хор

НОВИНИ: Культура

19:11
/ 2
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
» Всі новини