Чому 60% контрабанди тютюнових виробів у Румунії — саме з України?

Незаконна торгівля тютюновими виробами є величезною глобальною проблемою, яка включає нелегальну контрабанду та підробку тютюнових виробів. «Дорогами тютюну» — це перший проект розслідувань фактів корупції та контрабанди тютюнових виробів групи журналістів із Балканських країн, Румунії, України та Молдови. Презентація результатів масштабного проекту відбулася нещодавно в Бухаресті в офісі ініціатора проекту — Центру журналістських розслідувань.

Чому 60% контрабанди тютюнових виробів у Румунії — саме з України?

В його рамках десятеро журналістів різних країн та представники громадських організацій, озброївшись прихованими камерами, розслідували факти контрабанди тютюнових виробів на кордонах (в Україні — це нелегальна контрабанда цигарок через порт в Одесі, митниці в Закарпатській, Чернівецькій областях). Результат — це десятки фотографій, два десятихвилинні фільми-розслідування про те, як нелегально перевозять цигарки із Молдови, України, Боснії до країн ЄС, як підробляють відомі тютюнові бренди, хто сприяє контрабандистам, хто отримує прибутки та де зберігають контрабандний товар.
Оригінальність контрабандистів не знає меж — сигарети перевозять не лише в хлібі, а й у труні, спеціальними підводними каналами спільних річок переправляють з однією країни в іншу. Кореспонденту «Дня» Ганні Гопко вдалося поспілкуватися із румунськими митниками, податківцями під час презентації результатів проекту і з’ясувати, що 60% контрабандних цигарок у Румунію постачає саме Україна, що призводить до збільшення споживання цього продукту нашими сусідами, де цигарки втричі дорожчі.
«БОРИСПІЛЬ» ТА БУХАРЕСТСЬКИЙ АЕРОПОРТИ: КУРІТЬ НА ЗДОРОВ’Я, ЯКЩО НЕ ПОМРЕТЕ!
Чому в Румунії такий високий попит на дешеві контрабандні сигарети з України чи Молдови, стає зрозумілим уже в Бухарестському аеропорті: наш «Бориспіль» та Бухарестський аеропорти дуже схожі різноманітною рекламою сигарет. Її надзвичайно багато. Жахлива кількість бігбордів, спеціально розміщених так, щоб оку не уникнути молодих дівчат чи хлопців, які закликають до насолоди. Загальновідомо, що повна заборона реклами тютюнових виробів дає кращий ефект, ніж соціальна антиреклама наслідків тютюнокуріння. Так, за даними міжнародної організації «Майбутнє без тютюнокуріння», повна заборона реклами тютюну на 4% зменшує споживання продукту. Окрім цього, покращанню здоров’я нації сприяє і обмеження та зменшення місць для куріння. За даними Європейської комісії, після введення заборони тютюнокуріння в громадських місцях Італії у 2005 році кількість інфарктів у курців — жінок та чоловіків віком 34—64 роки зменшилася на 11%. Адже курити в барах чи ресторанах заборонили.
КІОСКИ: НИЗЬКІ ЦІНИ. ТАКОГО В БУХАРЕСТІ НЕМАЄ І, МАБУТЬ, НЕ БУДЕ
Старенькі вітрини магазинів продуктів, 20-річні автівки, будинки, які з 1940-х років не бачили ремонту, створюють враження, що ти не в частині ЄС, а в Радянському Союзі. Перша відмінність Бухаресту від Києва — тут, не побачиш на кожному кроці кіоск із написом «ТАБАК. НИЗКИЕ ЦЕНЫ» та бабцю із нелегальними сигаретами із Duty Free, як у столиці України. Адже уявіть собі: середня ціна пачки цигарок тут 1,6 євро, а з травня цього року вони коштуватимуть 2 євро.
Саме високі податки на сигарети та високі ціни призводять до контрабанди тютюнових виробів із країн Східної Європи до Західної. З початку 2006 до серпня 2007 року румунська поліція вилучила сигарет на 4 млн. євро. Розквіту контрабанди сприяє різниця в ціні між цигарками в Румунії та в сусідніх країнах. Так, в Україні цигарки в чотири рази дешевші, в Молдові — у п’ять разів. Як розповів у ексклюзивному коментарі «Дню» Юліан Бутнару — начальник податкового відділу митної служби міністерства фінансів Румунії, «60% контрабандних цигарок у Румунію потрапляють з України, потім — із країн Південної Азії та Молдови».
У румунській поліції стверджують, що контрабандою займаються або невеликі перевізники (мешканці Закарпаття та прикордонних сіл та міст Румунії, таких як Констанца, де люди живуть за рахунок щоденного кількаразового перевезення сигарет) або організована злочинність. І це не дивно, адже із вироблених в Україні 124 млрд. штук сигарет наші громадяни споживають лише 85 млрд. Решта «десь» зникає. Така ситуація, як пояснює учасник міжнародного проекту «Дорогами тютюну» із України Влад Лавров, вигідна багатьом: державі, виробникам та мешканцям прикордонних територій, для яких це чи не єдине джерело заробітку. Звісно, для іміджу тютюнових компаній це погано, але вони заробляють гроші за рахунок додаткового виробництва.
Влада Румунії б’є тривогу: вереснем 2007 року генеральна інспекція поліції Румунії зробила доступними для громадськості дані дослідження про незаконний обіг на ринку тютюнових виробів. За підрахунками, збільшення на 30% цієї контрабанди до 2009 року спричинить втрати в державному бюджеті на 1,5 млрд. євро.
«Це величезна регіональна проблема, яка стосується багатьох країн», — говорить Дрю Сулліван, консультант центру розслідувань в Сараєво, та додає, що «окрім грабунку країн на сотні мільйонів доларів через відсутність податкових надходжень багато грошей осідає в руках кримінальних груп».
Водночас втрати фінансові не можуть порівнятися із втратами здоров’я. Молдавський журналіст Віталій Келугеряну, який теж брав участь в міжнародному розслідуванні щодо корупції різних чиновників, які сприяють контрабанді, розповів «Дню», що із 3 млн молдаван 60% дорослого населення палять. Соціальні наслідки дешевих та низької якості сигарет, які відправляють в Румунію та споживають молдавани, уже відчули в його країні: торік смертність через рак зросла на 10%. Вражений цим президент Воронін, син якого, за словами журналіста, очолює державну тютюнову компанію (також на ринку Молдови присутні три гіганти — Philip Morris, BAT, JTI) почав сприяти розповсюдженню в країні антиреклами тютюну...
Така ситуація змушує задуматися: Україна у світовому рейтингу «країн-курців» посідає 11 місце, 15 млн. українців курять... Одна з причин — низькі ціни на сигарети. Навіть гірше: у нас давно склалася ситуація, коли ціни, з урахуванням інфляції, знижуються, в той час як інші вкрай необхідні продукти суттєво переганяють інфляцію. До речі, у 2007 році при загальному індексі інфляції 16,6% ціни на алкогольні та тютюнові вироби зросли лише на 9,5%, тоді як на яйця — на 54%, фрукти — на 60%, олію — на 70%.
ДО РЕЧІ
Генпрокурор надав митниці місяць
Президент України Віктор Ющенко вимагає гармонізованих дій правоохоронних органів і митниці в боротьбі з контрабандою. Таке завдання він поставив під час наради з питань протидії корупції в митних органах, повідомляє прес-служба Президента.
В. Ющенко вимагає також більш координовано діяти органам митниці, прокуратури та СБУ з виконання Указу від 4 березня про Програму боротьби з контрабандою і порушенням митних правил на 2008—2009 роки. «Я попросив би попрацювати над тим, щоб ми мали узгоджений формат взаємодії з виконання цієї програми, бо самотужки жодна сторона нічого не зробить», — зазначив Президент. Ющенко доручив СБУ і Генпрокуратурі провести перевірку законності закриття кримінальних справ щодо контрабанди, порушених 2005—2007 років.
У свою чергу генеральний прокурор України Олександр Медведько додав, що для перевірки закритих кримінальних справ правоохоронним органам відведений один місяць. «Будуть вивчені всі кримінальні справи, як оперативні, так і ті, що були припинені або закриті 2005—2007 років. Цю роботу очолить один із заступників генерального прокурора», — підкреслив О. Медведько.
Також Президент акцентував увагу на тих проблемах ефективності захисту економічного кордону, що залишаються невирішеними. Зокрема, за два останні місяці СБУ і органи прокуратури порушили 80 кримінальних справ, у тому числі за фактом контрабанди товарів — 54 справи. Президент підкреслив, що серед цих справ є резонансні.
Президент також висловив підтримку практики звільнення працівників, які дискредитують роботу митниці. Зокрема, з середини лютого на таких підставах 18 митників, які займали високі посади в цьому відомстві, подали у відставку.

анна Гопко, "День"
14 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини