Громада Забріді на Великоберезнянщині одностайно проголосувала проти будівництва мініГЕС на Ужі (ФОТО, ВІДЕО)

Ще одна громада Закарпаття свідомо та одноголосно виступила проти екологічно небезпечного гідробудівництва, яке, окрім шаленого збагачення для горе-забудовників та очевидної шкоди для навколишньої природи, іхтіофауни та екосистеми жителів долини річки Уж, ніякої користі громаді не принесе.

Громада Забріді на Великоберезнянщині одностайно проголосувала проти будівництва мініГЕС на Ужі (ФОТО, ВІДЕО)

Вчора, в неділю, 10 листопада, в сільському клубі с. Забрідь Великоберезнянського району відбулися громадські слухання щодо декількох місцевих питань, зокрема й обговорення договору оренди земельної ділянки для будівництва і обслуговування малої гідроелектростанції.

Про таке Закарпаття онлайн повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Обговорення виявилось дуже велилюдними та жвавими, оскільки більшісь місцевих мешканців навіть і не знали, що "пороги" річки Уж віддані комусь під будівництво мініГЕС ще понад 6 років тому. Як виявилось, вони і не могли знати, оскільки таке, всупереч законодавству, ніколи не виносилось на обговорення громади і не погоджувалось Забрідською сільрадою.

Перед громадою виступили спортивні рибалки із Закарпатської федерації риболовного спорту України, Української ліги нахлисту, Асоціації рибалок Ужгорода, які повідомили присутніх про непоправну шкоду екології, яку принесе будівництво цих мініГЕС, негативний вплив від якої можна вже спостерігати від розміщених гідроелектростанцій в цьому ж регіоні, на р. Шипіт.

Оскільки будівництво мініГЕС змінить гідрологічний режим річки та екосистему в цілому, це призведе до негативних наслідків - ерозійних процесів грунтів, критичної зміни водних горизонтів (проблема зниження рівня та якості питної води), а також унеможливить природню міграцію риби, що може призвезти до фактичного зникнення певних видів, в т.ч. червонокнижних

Висловився категорично проти такого пагубного будівництва і головуючий на громадських слуханнях, уродженець с. Забрідь, доктор медичних наук, професор УжНУ Михайло Бичко. Він зауважив, що в багатьох країнах Європи, де розвиток технологій і стандартів життя набагато вище, беруть до уваги негативні наслідки від цих МГЕС, а відтак вживають заходи щодо їх демонтажу та відновлення заподіяної шкоди природі.

Заслухавши інформацію присутніх, громада с.Забрідь підтримала пропозицію громадського правозахисника Віталія Грегора і одноголосно вирішила - заборонити передачу у користування земельних ділянок комунальної власності, в тому числі розробку детальних планів, для будівництва мініГЕС на річці Уж та звернутися до голови Закарпатської ОДА за захистом екологічних прав територіальної громади шляхом скасування всієї дозвільної документації. 

На виконання рішення громадських слухань села протягом 10 днів сільський голова повинен звернутись до Ігоря Бондаренка із проханням вжити всіх заходів по скасуванню всіх нормативних актів  (розпорядження, накази, договори оренди тощо) на підставі яких було незаконно передано в оренду ТОВ "Акванова Девлопмент" земельні ділянки водного фонду з к.н 2120881800:02:001:0012 та 2120881800:01:003:0003 на території Забрідської сільської ради без жодного погодження і обговорення з нею.

Як повідомлялось раніше, про наявність планів такого будівництва місцеві активісти, АТОвці та самі жителі дізналися випадково. При перегляді Публічної кадастрової карти України вони випадково виявили, що майже всю берегову зону урочища "Пороги" річки Уж в с. Забрідь, де люблять відпочивати як місцеві жителі, так і всього району, надана в оренду для будівництва мініГЕС. Як виявилось, майже всю цю прибережну ділянку, яка до того ж відноситься до території Ужанського національного природнього парку, виділиле в оренду ще влітку 2013 року скандальному ТОВ "АКВАНОВА ДЕВЕЛОПМЕНТ".

Йдеться про компанію екснардепів та київських бізнесменів Тинного-Чижмаря-Льовочкіна, які в 2014 році побудували із великим протистоянням одну мініГЕС в с.Нижній Бистрий на Хустщині, що вже очевидно негативно вплинула на водний баланс та екосистему річки Ріка. Навчені цим гірським досвідом, мешканці Хусттщини та Тячівщини не допустили будівництво наступних подібних МГЕС.

Природоохорона спільнота та спортивні рибалки стурбовано зауважили, що  окрім пагубної зміни гідрологічного режиму річки, який призведе до ерозійних процесів грунтів, критичної зміни водних горизонтів (проблема зниження рівня та якості питної води), йдеться про загрозу зникнення певних видів риб. А саме, передусім  червонокнижних видів риб - харіус європейський,  ялець звичайний, марена карпатська, досить рідкісну форель стумкову, а також нещодавно зариблених місцевими волонтерами-природозахисниками 4 000 мальків реліктового (надзвичайно рідкісного) дунайського лосося (тайменя), який внесений до Міжнародної Червоної книги як представник одних із найцінніших видів ендемічних риб басейну р. Дунай.

11 листопада 2019р.

Теги: Забрідь, мініГЕС

Коментарі

Мішко 2019-11-13 / 12:15:55
До Юри!ТИ ще забув повісти,що я в тюрмі просидів на словаках 6 місяців.Але в Україні я офіційно не судимий.Активістом ніколи не був і не буду,але після виборів твій бізнес постаравуся легалізувати.Точно Юра -то не ти до мене бігав ,коли лисий тебе напрягав за неоформлену робочу силу і просився мене шоби ми з ним зробили.Давай шось придумаєме.Може й не ти -я просто люблю випити може я собі шось і придумав.Більше дебілам,які пишуть під прихованими ніками відповідати не буду.У Березному мій номер найти легко-телефонуйте обсудимо моральні аспекти життя кожного.Юра!В ті твої грязні аспекти життя я не лізу.Заміть.

Березнянин 2019-11-12 / 20:57:06
Вун і у Ладанія радник по виборах, а шо йому ся лишає робити?:)

.юра 2019-11-12 / 20:02:21
до Березнянина а де Ви там хоть єдного адекватного активіста видите там самі аферісти які тупо одроблявуть гроші ший гайданка мішко праведний став то на границі вшитким розказовав який вун чесний докля Словакі невлупилі з цігеретлікамі та дали депортацію а тіпирь в актівісти ся подав до пуха радніком

Березнянин 2019-11-12 / 17:36:20
Правду каже Юра бо нихто і нехотів там будувати ГЕС. Це товариство "Акванова девелопмент" підписало договір, а потім дало задню бо ці ГЕС стали неактуальними бо всі переключилися на сонячні батареї, але договір вони непереривали бо їхні юристи добре знали що заплатять великі гроші за розірвання контракту тому і заморозили цей проект, але знайшлися активісти які або тупі або спеціально підіслані тим же товариством і роздмухали цю тему і тепер після розірвання договору зі сторони сільради вона заплатить немалі гроші, або якщо стане Великоберезнянське ОТГ. Треба було діяти грамотніше звернувшись Ужанському НПП про неможливість будівництва на його території і обмотивувати причини, а потім з тих причин розірвати договір, а не так як зробили ви погалайкали і розбіглися, а фінансову відповідальність візьме село на себе і постраждаєте від цього ви, люди які там збиралися. Надалі будьте розумнішими і розважливішими нетреба бігти перед батька в пекло.

ОБСе 2019-11-12 / 09:02:53
Не сваріться, дівчатка

.юра 2019-11-12 / 07:51:54
нихто ниякі електростації будовати нехотів то просто піар акція чого тоти активісти невидять екологічні порушення в нацпарку там біркович дашо дає негавкали та й такі то горе-активісти між пухом і пугачков ниякої разніці неє шо вна аферістка шо пух пух попродав зимлю ввідів же мош заробиті гроші і неробиті легше гавкати як робиті взя собі в помочникі павлова тай ходять людям лапшу на вуха вішавуть тіпирь навірно ся повадять бо пух просувать ладанія на голову отг а павло свого старого цімбора і аферіста файту канюка

Пік 2019-11-12 / 05:11:51
ЄВРОПА не може без мацкальського газу й нафти оби які вітряки ставила, а нам, дурним, все шось треба, лем не то .

Європа 2019-11-12 / 00:18:21


Хамство і анонімний перехід на особистості. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Віталій Грегор 2019-11-11 / 23:18:49
Молодці! Ще одна Свідома громада! Вдячний спортивним рибалкам, побратимам-атовцям, журналістам і всім не байдужим за боротьбу за наше спільне природнє багатство - річку Уж! РАЗОМ СИЛА!!!

сорри 2019-11-11 / 23:16:08
Це відповідь Перехожому

сорри 2019-11-11 / 23:14:15
Чиниться спротив не альтернативним джерелам енергії, а намаганню олігархів заради зиску знищити навколишнє середовище. Вітряки треба ставити в Причорномор'ї, де постійні сильні вітри, а не на унікальному Боржавському хребті.
Ну і не брешіть, в протилежний бік від реального, про залежність між кількістю вітряків і мініГЕСів і нашими платжками за електрику. Бо свме дотування "зеленого тарифу" піднімає вартість електроенергії. Тобто, ми з власних кишень збагачуємо олігархів.

Перехожий 2019-11-11 / 23:00:36
Альтернативним джерелам електроенергії на Закарпатті чиниться шалений спротив, про "шкоду" вітрових і гідроелектростанцій розказують байки проплачені агітатори. Боязнь конкуренції змушує лобіювати закони, що обмежують встановлення сонячних батарей на земельних ділянках громадян.Причина тому - небажання монополістів обленерго втратити ринок і бажання піднімати тарифи. Які б енергозберігаючі прилади ви в побуті не використовували, а платити щорік теба більше.

Копча 2019-11-11 / 20:36:55
Правильно зробили 2-3 комерса заради наживи хотять у людей забрати ріку і знищити у ній все живе люди молодці!!!!

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини