У Мукачеві відбудеться консолідаційний форум

7 грудня 2019 року Закарпаття стане свідком справді значимої події – унікального об’єднання громади навколо єдиної мети і доленосного завдання – будівництва правової держави у поєднання з вільним економічним співтовариством та незалежною пресою.

У Мукачеві відбудеться консолідаційний форум

Як повідомлять організатори заходу, у цей день в ресторанному комплексі «Графський двір», що розташований за адресою м.Мукачево, вул. Ерделі, 36-А (у підніжжі замку «Паланок»), відбудеться масштабний громадський форум, який об’єднає в єдину потужну силу місцевих політиків, журналістів, відомих правників, культурних діячів, підприємців та активних громадян регіону, в тому числі представників бізнесу та влади.

Консолідація зусиль такого масштабу та рівня, а за інформацією видання участь у форумі візьме близька 100 осіб і не менш як представники від 15 громадських організацій, покаже реальний потенціал громади у всіх процесах державотворення.

Тим більше, що за інформацією від ініціативної групи проведення Форуму, до якої входять голова Ради адвокатів Закарпатської області, голова Правління Асоціації захисту прав правників Олексій Фазекош, заступник голови Мукачівської міськрайонної спілки підприємців, депутат місцевої ради Роберт Іванчо, директор ТРК «М-Студіо» Володимир Шубець, унікальний досвід поєднання зусиль правників, журналістів та бізнесу можна і потрібно трансформувати і ретранслювати на всю Україну. Бо саме такі події і свідчимуть про реальність громадського діалогу, здатного до вирішення всеукраїнських проблем.

Такий досвід може бути корисним не лише в рамках певного регіонального співробітництва, а й корисний для вирішення загальноукраїнських проблем, вказують організатори. Адже найперше, що потрібно для започаткування діалогу – це чітке формулювання проблеми, навколо вирішення якої мають об’єднатися представників різних суспільних секторів громади. Водночас, варто пам’ятати, що кожна проблема зовсім по­різному стосується тих самих осіб чи груп: те, що для одних є першочерговим завданням, задля вирішення якого вони готові вкласти весь свій час та ресурси, іншими може взагалі не сприйматися за проблему.

"Тому саме таке нове об’єднання, яке започаткує Форум в Мукачеві, наочно доведе, що вирішувати усі проблемні питання громади тим самим складом діалогової групи нереально. Кожна проблема має своє коло зацікавлених сторін у її вирішенні. Саме тому, кожного разу процес діалогу потрібно починати з початку. Після визначення та чіткого формування проблеми потрібно визначити коло зацікавлених сторін, яких ця проблема стосується і які можуть долучитися до її вирішення. Починати варто з відповіді на питання «Для кого саме це є проблемою?». Відповіддю на це питання має стати чітке визначення груп чи категорій осіб, які є незадоволені існуючим у цій сфері станом речей. Із представників цих категорії чи груп осіб потрібно сформувати так звану ініціативну групу по започаткуванню діалогу, вони ж стануть кістяком майбутньої діалогової групи.

Знайти таких людей не складно. Як правило, це є громадські активісти, лідери певних соціальних груп, просто активні громадяни. Зазвичай, вони є «на виду» чи «на слуху» серед місцевої спільноти, оскільки постійно звертаються до влади, бізнесу, апелюють до громади через медіа з метою привернення уваги до проблеми та пошуку ресурсів на її вирішення. Одразу варто зазначити, що вони далеко не завжди знають оптимальний шлях вирішення проблеми, але своє бачення з цього приводу мають і будуть його активно відстоювати.

Зібрати таких людей необхідно для спільного окреслення кола зацікавлених сторін. Їх варто залучити до цього процесу, оскільки вони напевно вже не по одному колу обійшли різні установи та підприємства, а отже – знають частину зацікавлених осіб. При цьому зовсім не потрібно формалізувати цю спільноту як ініціативну групу чи будь­яким іншим чином. Водночас саме такі Форуми вже можуть містити ряд відповідей на проблемні питання", - вказують ініціатори проведення заходу.

В чому унікальність такого Форуму? Та хоча б в тому, що діалог заохочує людей висловлюватись. Діалог спонукає слухати, сприяє уточненню власної позиції. Діалог означає ­ думати, розв'язувати проблеми, шукати рішення разом. Діалог ­ це взаємна допомога: двоє знають більше, ніж один.

До недавна домінуючою формою спілкування в українському суспільстві був монолог, рух думки в одному напрямку: керівник – підлеглий, президент – міністри, тощо. Але останнім часом дедалі помітнішою стає інша тенденція – частіше можна почути «глас народу». Своїми думками діляться медіа, бізнес, місцева громада, представники влади. Тих, хто говорить, стало більше. Тих, хто слухає ­ менше. Настав час тих, хто робить!

Діалог – шлях до набуття цих умінь і навичок. Це найприйнятніший спосіб не лише висловитись, а й почути. Не лише поговорити, а й перейти до справи. Не лише переконувати іншого, а й зрозуміти його та домовитися про співпрацю. Саме про це й буде Об’єднавчий форум громадських організацій в Мукачево.

07 листопада 2019р.

Теги: об'єднання, Мукачево, Фазекош

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини