У понеділок суд в Ужгороді вирішить, чи зупиняти знищення ще одного об'єкту культурної спадщини

В обласному центрі Закарпаття, на вулиці Підгірній, 25, попри заборону контролюючого органу, продовжуються самовільні будівельні роботи на об’єкті, розташованому в межах історичного ареалу, і який є щойно виявленим об’єктом культурної спадщини «Будинок колишньої греко-католицької приходської школи, 1859-1882 р.р.» як об'єкт архітектури.

У понеділок суд в Ужгороді вирішить, чи зупиняти знищення ще одного об'єкту культурної спадщини

У понеділок, 28 жовтня о 10:00, слідчий суддя Ужгородського міськрайоного суду Тамаз Деметрадзе має розглянути клопотання старшого слідчого обласної поліції про накладення арешту на об'єкт культурної спадщини - будівлю за адресою м.Ужгород, Підгірна, 25, що належить Питчаку І.М., в рамках кримінального провадження за ч.2 ст.298 КК України "Нищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури".

Не зважаючи на припис Управління ДАБК Ужгородської міської ради про зупинення будівельних робіт на даному об'єкті ще в квітні 2019 року, власник будівлі все рівно продовжує самовільні роботи із влаштування триповерхового залізобетонного каркасу без відповідних дозвільних документів і погодження органу охорони культурної спадщини.

Тому в даному випадку правоохоронці обгрунтовано кваліфікують такі дії як умисне знищення/руйнування об'єкту культурної спадщини, і без зупинення будівельних робіт на якому, шляхом відповідного арешту, місто може втрати черговий історичний об'єкт.

У науково-дослідній документації «Історико-архітектурний опорний план м. Ужгорода Закарпатської області з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів», що затверджена наказом Міністерства культури України від 06 січня 2016 року за №3, цей об’єкт як щойно виявлена пам’ятка значиться під №124.

Так, відповідно до історико-архітектурного опорного плану м. Ужгорода планувальна організація цього мікрорайону остаточно сформувалася в другій половині XIX ст. На вулиці Підгірній збережена щільна малоповерхова забудова періоду XIX ст. Житлова забудова в основному одно- та двоповерхова. Історичну забудову класифіковано як значну історичну забудову, найбільш яскраві та вдало вирішені об’єкти рекомендовано до внесення в перелік пам’яток архітектури місцевого значення.

Наразі не відомо, чи видавалися містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки по вул. Підгірній, 25, на реконструкцію. Однак добудова двох поверхів, яка спотворить об’єкт, призведе до його фактичної зміни, не узгодженої з органом охорони культурної спадщини, що є неприпустимим відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини». За діючим проектом забудовника має місце настільки суттєва  зміна об’єкту, що новостворений об’єкт містобудування в межах історичного ареалу очевидно не відповідатиме традиційному середовищу центру міста Ужгорода, який був в основному забудований  в XVIII-XIX ст. Архітектурні перетворення призведуть до значної втрати автентичності об’єкту, та середовища навколо, що поставить під сумнів можливість його внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

28 жовтня 2019р.

Теги: пам'ятка, спадщина, Деметрадзе

Коментарі

Спостережливий читач 2019-11-01 / 22:53:21
У мене виникло інше запитання: «Яким чином колишня бібліотека перейшла у приватну власність однієї особи? Тоді слідчим не прийшло у голову, що хтось провернув дільце? Тут злочин теж крутий, як на мене...

культура 2019-10-28 / 15:47:17
Багато чого у галузі освіти,науки,зруйновано за хвилину, розумні кажуть: зруйнувати можна за секунду ,а відтворити не можна за століття!Чому, об'єкти не мають чіткого поточного і капітального ремонту,так ,як це робить Світ! Ну просто, не може існувати любий об'єкт без поточного і капітального ремонту!Де Закони,Канони архітектури?

Читач 2019-10-28 / 14:57:46
Він уже розвалений, про що будуть вирішувати?

Віталій Грегор 2019-10-28 / 14:38:38
Ужгородець, так може "перебудувати", але з дотриманням законодавства в сфері містобудування та охорони культурної спадщини і обмеженнями, які встановленні правилами забудови та ландшафтно-архітектурного виду даного історичного кварталу. Ну звісно якщо Закон у нас має бути один для всіх і ви не сторонник залізобетонного шанхаю в нашому місті

Нік 2019-10-28 / 14:27:23
Він має побудувати такий об'кт, як був, щоб район Ужгорода не втратив свою автентичність. Це духовна і культурна спадщина!

Ужгородець 2019-10-28 / 10:50:13
Ця культурна спадщина скоро сама завалиться.другий теж. Невже власник не може його перебудувати?

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини